Tradiční japonské pickles? Ochutnejte takuan neboli nakládanou ředkev

Nejspíš jste na ni už narazili v restauraci, pokud jste se vydali ochutnat japonskou kuchyni. Žluté plátky nakládané ředkve patří mezi populární specialitu a tzv. cukemono. Chcete si takuan připravit doma? Je to naprosto jednoduché!

Mnozí lidé tuto nakládanou zeleninu zbožňují pro její křupavost a samozřejmě i sladkokyselou chuť. Zkuste během letošního zavařování a nakládání přidat do zásob i něco trochu netradičního. V Japonsku se této pochoutce říká takuan, v Koreji zase danmuji. Jíst ji můžete jen tak, pro lepší trávení, ale skvělá je i v sushi, s rýží nebo jako součást bento boxu.

Nejlepší je na tuto přípravu bílá setá ředkev, jinak také daikon. Pokud byste ji ale náhodou nesehnali, sáhněte po klasické červené nebo melounové ředkvičce. Pak už potřebujete jen ocet – obyčejný bílý kvasný je ideální, cukr, sůl a žluté barvivo. Na výběr máte z klasického potravinářského barviva, ale můžete zvolit i přírodní cestu – kurkumu.

Jak na to?

Potřebovat budete:

  • 500 g bílé ředkve daikon
  • 100 g cukru
  • 20 g soli
  • 20 ml octa
  • 1 lžičku mleté kurkumy (pár kapek barviva)

Ředkev nejprve oloupejte, zbavte obou konců, rozřízněte podélně na polovinu a poté vše nakrájejte na půlměsíčky (tloušťka záleží na vás – tenké půlměsíčky budou dřív naložené, silnější budou zase potřebovat víc času, ale odmění se vám větší křupavostí). Plátky přesypte do pytlíčku se zip lockem, přidejte cukr, sůl, ocet a vybrané barvivo. Uzavřete a obsah promněte, dokud není zelenina dostatečně obalená. Poté ředkve přendejte do vzduchotěsné nádoby a skladujte v lednici. Ke konzumaci budou tyto pickles po 24 hodinách.

PRIMA TIP: Pozor, nezapomeňte zvolit dostatečně velkou nádobu, do které ředkev uschováte. Pustí totiž hodně vody. Vzduchotěsnou nádobu volte z toho důvodu, že nakládaná zelenina bude vcelku cítit.

JAK DLOUHO VYDRŽÍ? Co se týče životnosti, nakládaná ředkev vám vydrží asi 2 měsíce. Po tuto dobu by si měla udržet nejlepší chuť a křupavost. Rozhodně ji ale nedávejte do mrazničky, své místo má v lednici.

Co dalšího jde naložit?

Nakládaná zelenina je v Japonsku extrémně populární, takže si můžete vybrat hned z několika druhů. Většinou se používají tradičnější suroviny – u nakládání ředkve jsou to například rýžové otruby a sůl. Pro domácí nakládání se ale skvěle hodí právě klasický ocet. U nakládání zázvoru se volí zase kombinace cukru, soli a rýžového octa. Někdy stačí pouhá sůl a jindy se zase hodí zkombinovat cukr a sůl například se sójovou omáčkou.

Zdroj: wandercooks.com; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty