Super trik, jak jednoduše oloupat zázvor a eliminovat zbytečný odpad

Oblíbená zázračná potravina, která nesmí chybět mezi domácími zásobami při nachlazení a chřipce. V kombinaci v čaji s medem a citronem se jedná o nesmrtelnou kombinaci. Zázvor může být obtížné oloupat se všemi jeho hrbolky a nerovnostmi. Se správným náčiním, které má úplně každý doma, to však půjde skoro samo.

Zázvor je skvělý i při nevolnostech, zejména v těhotenství, a dokáže zklidnit žaludek například i při mořské nemoci. Stačí kousek vložit do úst a chvilku cucat jako bonbon.

V kuchyni má i jiná uplatnění než jen léčit chřipku, skvěle jim okořeníte jídlo, omáčky, hodí se do kari a můžete jej i kandovat. Nepostradatelný je v mnoha receptech asijské kuchyně. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví, na perníčky. Ty by bez zázvoru zkrátka nemohly existovat.

Jak jednoduše oloupat zázvor

Prvním překvapením může být fakt, že mladý zázvor nemusíte loupat vůbec. Jeho kůra je totiž velmi jemná a tenká. Ovšem zázvor, který přineseme domu z obchodu má slupku hrubší a silnější a je potřeba ji oloupat.

K odstranění slupky vám nejlépe poslouží obyčejná čajová lžička. Krásně se dostane do všech zakroucených záhybů a nechá co nejvíc šťavnaté dužiny.

V jedné ruce pevně držte zázvor a v druhé kovovou lžičku. Jejím okrajem škrábejte slupku, než se dostanete ke žluté dužině. Vždy oloupejte zázvoru jen tolik, kolik ho v danou chvíli spotřebujete. Vydrží vám déle čerstvý, pokud jej budete uchovávat se slupkou. Zázvor pak strouhejte napříč vlákny.

Zdroj: simplyrecipes.com; foto: iStock.com

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty