Sezona jedlých kaštanů je tu: upečte si je doma v troubě podle prověřeného postupu

Když u pouličních stánkařů zavoní pečené kaštany, Vánoce jsou na spadnutí. Kornoutek s horkou lahůdkou zahřeje zkřehlé prsty a nezaměnitelná vůně nás naladí na blížící se svátky. Nečekejte letos na adventní trhy a zdravou pochoutku si připravte doma v předstihu.

Jedlé kaštany máme spjaté především s adventními trhy. Tradičně se zde prodávají pečené na ohni. Plody kaštanovníku setého mají ale širší využití, a navíc jsou velice zdravé. Dozrávají v průběhu podzimu a jejich hlavní sezona trvá od poloviny října až do listopadu.

Zdravé a výživné

  • Jedlé kaštany obsahují bílkoviny, sacharidy, zdravé tuky, vlákninu a množství vitamínů a minerálů. Podílem vitamínu C se vyrovnají citronům a další plusové body si připisují za vitamíny A, B, E a K. Najdeme v nich zinek, železo, hořčík, vápník, fosfor a draslík, tolik účinný ve snižování krevního tlaku.
  • Ony zdravé tuky představují mononenasycené mastné kyseliny. Ty jsou ve zdravé výživě nezastupitelné. Pomáhají optimalizovat hladinu cholesterolu v krvi. Snižují LDL (ten špatný) a naopak zvyšují hladinu toho „hodného“ HDL cholesterolu.
  • Pravidelnou konzumací jedlých kaštanů také podporujete své trávení, čistíte játra, bojujete proti chudokrevnosti, únavě a vyčerpání, a to i psychickém. Na zahnání podzimních depresí a chmur jsou jedlé kaštany jako dělané.
  • Naopak v nich nenajdeme sodík a neobsahují ani lepek, takže jsou vhodné pro celiaky.

Kde je koupit

Jedlé kaštany dozrávají postupně a tu a tam na ně v přírodě narazíte. Optimální je sbírat je ze země, kdy není problém je z pichlavého obalu vyloupnout.

Nezaměňujte je ale s plody jírovce maďalu, tzv. koňského kaštanu. Ten potkáte často v parcích a tyhle kaštany se hodí na výrobu figurek zvířátek, nikoli ke konzumaci! Pokud si nejste jisti, kaštany si raději kupte na trhu nebo v supermarketu.

Berte jen plody krásně lesklé, tmavohnědé a pevné na dotyk. Jak mají skvrny, jejich slupka se po dotyku promáčkne, nebo dokonce nesou známky plísně, nechte je jejich osudu.

Jak je skladovat

Jedlé kaštany jsou náchylné, snadno je napadne plíseň. Po donesení z obchodu nebo z přírody je rozložte v teple třeba na ošatku, aby dýchaly, a spotřebujte co nejdříve. Krátkodobě je můžete skladovat i v lednici, ale opět musíte zajistit přístup vzduchu. V mrazáku jejich trvanlivost prodloužíte na pár měsíců a i po rozmrazení si zachovají svou původní chuť a strukturu.

Co s nimi

Jedlé kaštany se dají upravit různými způsoby. Můžete je povařit naříznuté 8–10 minut ve vroucí vodě, pak scedit, zabalit do utěrky a trochu promnout, aby povolily slupky. Loupat radíme ještě horké. Takto uvařené kaštany uplatníte do nádivky, k dochucení rýže, brambor nebo na polévku. Ochucené vanilkou, lehce přislazené a rozmixované s mlékem nebo smetanou mohou posloužit jako základ kaší a lahodných dezertů.

PRIMA TIP: Jak poznáte, že jsou kaštany uvařené? Půjdou propíchnout párátkem.

Tradiční jsou pečené

Pečené kaštany zvládnete hravě připravit i doma v troubě. Od úžasné pochoutky vás dělí jen pár snadných kroků:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Slupku kaštanů nařízněte do velkého kříže na vypouklé straně. Dobře to jde zoubkovaným nožem. Během pečení z nich tudy bude unikat pára a kaštany nebudou poskakovat po celé troubě.
  3. Naříznuté kaštany umístěte na plech řezem nahoru a pečte je asi 15 až 20 minut, dokud se slupka nezačne rozevírat.
  4. Během pečení troubu několikrát otevřete, aby se z ní dostala vlhkost a plechem zatřepejte.
  5. Upečené kaštany přesypejte do misky a přikryjte utěrkou. Mírně se zapaří a půjdou lépe loupat.
  6. Ještě horké je vyloupejte z vnější pevné i vnitřní nahořklé slupky.

Zdroj: redakce, www.dailysabah.com; zdroj foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty