Prozradíme vám všechny kuchařské triky, jak správně uvařit brambory

Brambory jsou levné, chutné, dobře zasytí a na pultech obchodů jsou dostupné celoročně. Jako oblíbenou přílohu či hlavní jídlo je konzumujeme od nepaměti. Víte, jak je správně uvařit, aby byly vždy perfektní a zachovaly si maximum živin?

Brambory, erteple, kobzoly, zemáky... Hlízám rostliny lilek brambor říkáme různě a široké jsou i možnosti jejich kulinářského využití. Podáváme je pečené, zapékané, smažené, přidáváme je do polévek a dušených pokrmů a slouží i jako základ těst pro slaná i sladká jídla. Nejčastěji je ale konzumujeme vařené s máslem a petrželkou nebo pažitkou. Jsou skvělým zdrojem vlákniny, vitaminu C a draslíku.

Příprava vařených brambor není žádná věda, přesto mohou vyvstat otázky typu: Jak dlouho se brambory vaří? Mám je dát do studené nebo vroucí vody? Jak poznám, že jsou hotové? Čtěte dál a už nebudete tápat. Přidáme i pár fíglů, abyste si na vařených bramborách vždy pochutnali.

Není brambor jako brambor

Existují různé odrůdy brambor, mají odlišné vlastnosti a díky tomu i rozdílné využití. Některé odrůdy jsou více škrobnaté a mají sklon se po uvaření rozpadat, jiné zas dobře drží tvar a jen tak je nerozvaříte. Při nákupu vám pomůže jejich označení v podobě varného typu:

  1. Varný typ A má hlízy s pevnou, lojovitou konzistencí, které dobře drží tvar a nerozpadnou se ani po delším varu. Jsou ideální do salátů a pro úpravu tzv. na loupačku.
  2. Varný typ B jsou univerzální, přílohové brambory. Využijete je na vaření i pečení, můžete je zapékat v troubě a bude z nich i dobrá kaše. Podle účelu využití musíte ohlídat dobu varu. Pokud je pod pokličkou necháte déle, mohou se rozpadat.
  3. Varný typ C jsou moučnaté brambory, které se po uvaření rozpadají, a proto jsou vhodné především na přípravu kaší a do těsta na knedlíky, noky, placky a škubánky.

Nejlépe ve slupce

Brambory vařte ideálně ve slupce, snížíte ztráty vitaminu C a zachováte minerály včetně draslíku. Navíc budou mít takto připravené brambory i nižší glykemický index, a to se počítá. Studená, nebo vroucí?

Pokud chcete, aby brambory držely tvar a byly stejnoměrně uvařené, dejte je do studené vody a pomalu přiveďte k varu. Brambory se budou zahřívat rovnoměrněji na povrchu i uvnitř.

Ve prospěch vroucí vody mluví fakt, že čím déle brambory vaříte, tím větší jsou ztráty minerálů a vitaminů. Když začnete s vroucí vodou, zkrátíte dobu varu. Snadno se ale může stát, že uvnitř budou brambory ještě nedovařené, zatímco na povrchu se budou rozpadat. Jde vám o maximum vitaminů, a ještě chcete podržet tvar brambor? Uvařte je v páře!

Na velikosti záleží

Pokud vaříte brambory ve slupce, vyberte přibližně stejně velké hlízy. Oloupané brambory zas nakrájejte na stejně velké kusy. Jedině tak zajistíte, že budete mít brambory uvařené stejnoměrně.

Dejte jim chuť

Vrchovatá čajová lžička soli na kilo brambor zajistí dobré základní ochucení. Do vody přidejte také kmín. Prospěje chuti a podpoří trávení. Babičky často přidávaly libeček, aby chuť a vůni brambor ještě zpestřily. Vyzkoušet můžete i petrželovou nebo celerovou nať.

Jak dlouho?

Dobu varu ovlivňuje odrůda, stáří brambor i velikost. U zámeckých brambůrek a oloupaných brambor na menší kousky počítejte s deseti až patnácti minutami. Větší hlízy můžete vařit i pětatřicet minut.

Kdy jsou hotové?

Do brambor nepíchejte špičkou nože. Jednak vroucí voda neprospívá jeho ostří, jednak se vám brambory po ataku nožem spíše rozpadnou. Použijte špejli, dlouhou vidličku nebo jehlici na špíz. Pokud projde lehce, bez odporu, jsou brambory vařené.

PRIMA TIPY:

  • Příliš velké brambory uvaříte vcelku rovnoměrněji, pokud je předem propíchnete vidličkou.
  • Čím čerstvější brambory, tím kratší doba varu. Nové brambory budou uvařené rychleji než staré, obsahují totiž více vody.
  • Brambory ve slupce loupejte ještě teplé. Půjde to snáz.
  • Tlakový hrnec dokáže zkrátit dobu varu brambor na 5 až 6 minut.
  • Na slité brambory položte několik plátků másla a přiklopte je pokličkou, aby se máslo rozpustilo a dalo bramborám úžasný máslový finiš.

Zdroj: redakce, www.delish.com; zdroj foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty