Připravte domácí sweet chilli omáčku v thajském stylu, jde to rychle a jednoduše

Původem thajská sladká chilli omáčka, která se v Asii používá především jako dochucovadlo ke kuřecím pokrmům, si dávno získala své stálé místo i v české kuchyni. U nás snad nenajdete jediný supermarket, jenž by tento lehce pikantní dresink nenabízel ve svém prodejním sortimentu. Hodí se do nejrůznějších marinád na maso, do ostřejších omáček jako dochucovadlo, ale na talíři skvěle nahradí i klasický kečup.

Tato omáčka je tak rychlá a snadná na přípravu, že ji odteď budete dělat pořád! Výhodou domácí přípravy je regulace pálivosti. Pokud zrovna nejste milovníkem ostrých pokrmů, můžete chilli papričky ubrat a přidat čerstvou sladkou papriku. Naopak pokud se řadíte mezi milovníky všeho pálivého, papričkami nešetřete. Zkrátka, vylaďte si omáčku podle svých chutí.

Ingredience:

  • 2–3 středně pálivé chilli papričky
  • 200 g cukru
  • 4–6 stroužků česneku
  • 60–80 ml octa rýžového nebo vinného
  • 1 lžička soli
  • 100 ml vody
  • 1 lžička kukuřičného škrobu na zahuštění

Za patnáct minut budete mít hotovo

  1. Papričky umyjte, očistěte od zrníček a nakrájejte na větší kousky. Pro větší pálivost pár zrníček v papričkách klidně nechejte. Oloupejte česnek a přepulte ho. Připravené ingredience vložte do mixéru, přidejte vodu a umixujte tak, aby v omáčce stále zbyly malé kousky.
  2. Do hrnce nasypte cukr, sůl, ocet a přilijte připravenou směs z mixéru. Omáčku vařte 5 minut. Díky tomu se chutě propojí a suroviny změknou.
  3. Pokud máte radši hustší konzistenci, přidejte do hrnce škrob, který rozpusťte v hrnečku se 3 lžícemi vody. Poté vařte celou omáčku ještě 2–3 minuty.
  4. Hotovou směs pak vlijte do dobře vymyté uzavíratelné sklenice nebo lahve. Omáčka v lednici vydrží až měsíc.

Chilli omáčku můžete použít na sendviče, na dušenou zeleninu, na namáčení smažených stripsů, do dresinků, marinád a na mnoho dalších způsobů. Hodí se i jako originální jedlý dárek.

Inspirujte se dalšími recepty na skvělé omáčky, které jsme pro vás připravili:

Sweet chilli omáčku můžete použít k letním závitkům podle videoreceptu

Autor článku

redakce Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty