Při výběru avokáda děláme často podstatnou chybu. Tenhle detail už nikdy nepřehlédněte

Pokud milujete avokádo na všechny možné způsoby, určitě jste už párkrát vybrali v obchodě kousek, který se dal tak akorát vyhodit do koše. Někdy může být složité vybrat zdravý a šťavnatý plod, ale jakmile víte, na co si při výběru dát pozor, můžete se domů vrátit vždy spokojeni.

Zaměřte se na barvu

První věc, které si na avokádu v obchodě pravděpodobně všimnete, je jeho barva. Zralé avokádo má obvykle tmavou, téměř černou barvu s nádechem zelené. Pokud chcete avokádo použít hned po příchodu domů, sáhněte po tmavých plodech. Na recepty, na které se chystáte až za několik dní, vybírejte světlejší.

Dejte však pozor, některé odrůdy avokáda, například Fuerte, Ettinger, Reed a Sharwill, zůstávají zelené i po dozrání. Proto je důležité znát vždy typ avokáda, které vybíráte.

Avokádo osahejte

Pokud avokádo vypadá zrale, měli byste na něj před výběrem sáhnout a jemně ho zmáčknout. Dužina zralého avokáda se podvolí pevnému a jemnému tlaku, ale nemělo by být zase příliš měkké nebo kašovité. Čím tvrdší avokádo je, tím déle bude trvat, než dozraje.

Nejdůležitější je stopka

Prohlédněte si pořádně stonek avokáda. Abyste se ujistili, že je dužina dobrá a není uvnitř hnědá a plesnivá, vybírejte vždy takový kus, kterému nechybí stopka. Ta připomíná malý kulatý čepeček. Pokud ji od avokáda oddělíte, plod moc dlouho nevydrží v dobrém stavu a brzy začne plesnivět.

Mnohdy však sami prodejci stopku na plodu nenechávají. Nejčastěji se taková avokáda prodávají například po dvou v igelitovém obalu. V takovém případě se lehce může stát, že si domu přinesete již zkažené avokádo.

Zdroj:wikihow.com; foto: iStock.com

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty