Ozdobte velikonoční vajíčka otisky lístků a kvítků. Přírodní barvy jim sluší nejvíce

Velikonoce by se daly považovat i za svátek kreativity a nejrůznějších dekorací. První hřejivé sluneční paprsky a prodloužené dny nám dodávají energii a pocit natěšenosti na jaro. K Velikonocům neodmyslitelně patří malovaná vajíčka, a pokud máte chuť tvořit něco jiného než je jen jednoduše obarvit, zkuste na skořápku otisknout první jarní rostlinky.

Každému, kdo uvidí takto ozdobená vajíčka, se rozhodně budou líbit. Technika otisku není nijak složitá, navíc je zábavná a výsledek vypadá zkrátka parádně. Rostliny a listy lze použít na vejce barvená koupenou barvou, ale i po domácku vyrobeným přírodním odstínem. Volba je tedy jen na vás.

Budete potřebovat:

  • bílá vajíčka, na kterých celý výsledek lépe vynikne
  • barvivo na vajíčka, ať už rovnou koupené z obchodu, nebo vyrobené z přírodních ingrediencí
  • kelímky či skleničky na barvy
  • staré silonové punčocháče
  • nit a nůžky
  • listy či kvítky dle vašeho gusta

Ze všeho nejdřív uvařte vejce natvrdo. Aby byla vajíčka chutná, doporučujeme je vložit již do vroucí vody přesně na deset minut a poté je zprudka zchladit ve studené vodě. Poté rozmíchejte barvy, kterými vejce chcete obarvit a vlijte je do jednotlivých kelímků či skleniček.

Nyní přichází čas listů a květů. Punčochy nastříhejte přibližně na čtverce 8 x 8 cm. Na suché vajíčko položte list, pak opatrně přiložte punčochu na vajíčko s listem a utáhněte ji na zadní straně a zavažte nitkou. Tím se list k vajíčku přilepí.

Opatrná manipulace je důležitá

Vejce vložte do připravených vychladlých barev a nechte v chladničce působit tak dlouho, dokud nezískají požadovaný odstín. Celková doba barvení závisí podle zvolené barvy. U přírodních to trvá i několik hodin.

Punčochu poté rozstřihněte u provázku a opatrně ji i s listem vyjměte. Dejte pozor na neopatrnou manipulaci, protože mokrá barva na vejci může otisk zničit. Poté vejce nechte uschnout. Jakmile jsou suchá, potřete je trochou oleje nebo sádla, aby se leskla, a výsledek je na světě.

Zdroj:nettleandquince.com; foto: iStock.com

Pokud se vám po koledě sejde více vajec uvařených natvrdo, připravte z nich jednoduchou vajíčkovou pomazánku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty