Melounové slupky nevyhazujte. Naložte je se skořicí do sladkokyselého nálevu

Čerstvý meloun se řadí mezi nejoblíbenější ovoce. Je plný sladké chuti a v parných horkých dnech dokonale osvěží. K létu zkrátka patří. Poté, co si vychutnáte oblíbený melounový salát, smoothie nebo jej sníte jen tak nakrájený na plátky, zbylou zelenou kůru nevyhazujte.

Když domů přinesete velký vodní meloun, vychutnáte si čerstvou šťavnatou dužinu, zbyde vám podstatné množství zelených tvrdých slupek, které většinou končí na kompostu nebo v odpadkovém koši. Přitom právě tyto slupky se dají skvěle nakládat.

Dávný jižanský recept je elegantní řešení, jak z odpadku vytvořit chutný pamlsek. Slupky se hodí skvěle k pomazánce, do salátů, ale i jako předkrm s rozpečenou bagetou.

Recept na nakládané slupky z melounu

Výrobní proces vyžaduje trochu trpělivosti, neboť tvrdé slupky se musí přes noc namočit do vody se solí, aby změkly. Pokrm pak vydrží v lednici klidně půl roku.

POTŘEBUJETE

  • 1 střední meloun
  • 1/4 šálku soli
  • 1 citron
  • 4 a 1/2 šálku cukru krystal
  • 2 šálky destilovaného bílého octa
  • vodu dle potřeby
  • 11 svitků celé skořice
  • 2 lžičky celého hřebíčku
  • 1 lžičku mletého ​​nového koření

POSTUP

  1. Ze středního melounu odřízněte slupku a ponechte na ní malé množství růžové dužiny. Škrabkou na zeleninu nebo nožem oloupejte vnější zelenou slupku a zbytek nakrájejte na centimetrové kostky.
  2. Slupky vložte do plastové nádoby, přidejte dostatek studené vody, aby byly zcela ponořené. Vodu ke slupkám přilévejte například z půllitrové sklenice, abyste věděli, kolik vody bylo potřeba. Na každý litr použité vody přidejte 1/4 šálku soli. V misce vše promíchejte, dokud se sůl zcela nerozpustí. Přikryjte a nechte přes noc louhovat při pokojové teplotě.
  3. Slupky sceďte a přendejte je do hrnce. Přidejte čistou studenou vodu, aby byly opět ponořené a přiveďte k mírnému varu na středně vysokém ohni. Vařte 12 až 14 minut, dokud slupky trošku nezměknou. Vodu sceďte a slupky vraťte do hrnce.
  4. Citron nakrájejte na tenké plátky a odstraňte všechna semínka. Citron dejte do malého hrnce a přidejte vodu, aby byl celý pod vodou. Vařte jej 10 až 15 minut, dokud nezměkne. Pozorně sledujte, aby se citron nepřipálil.
  5. K melounovým slupkám přidejte citron, všechen cukr, ocet, 2 hrnky vody, skořici, hřebíček a nové koření. Vše vařte 25–30 minut, dokud slupky nezačnou být průsvitné.
  6. Hotovou směsí pak naplňte uzavíratelné sklenice. Papírovým ubrouskem otřete hrdlo a zbytek sklenice a dobře zavřete.
  7. Sklenice zavařujte ve vodní lázni po dobu 10 minut. Pak sklenici vyjměte a nechte je vychladnout. Na chladném, suchém a tmavém místě vydrží zavařená kůra až 1 rok.

Zdroj: thekitchn.com; foto: iStock.com

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty