Medvědí česnek vnese do kuchyně jaro. Při jeho sběru dejte pozor na tři zásadní věci

Po dlouhé zimě nás jaro vítá nejen teplými slunečními paprsky, ale také prvními zelenými zázraky přírody. Jedním z nich je medvědí česnek, který rozhodně stojí za pozornost. Do jarních jídel vnáší velkou porci svěžesti a navíc dodá tělu cenné léčivé látky a minerály. Je potřeba se však držet několika zásad, abyste si neuhnali otravu a zachovali česnek v přírodě i do dalších sezon.

Obliba medvědího česneku v našich končinách každým rokem roste. Jeho kouzlem je především příjemná česneková vůně, svěží chuť a zdravotní benefity spojené s konzumací listů. Tato bylina totiž obsahuje látku zvanou allicin, která má antibakteriální účinky napomáhající při chřipce, angíně, nadýmání, mykozách, ale i při zažívacích problémech, respiračních obtížích, a dokonce mírní tuberkulózu. Též obsahuje velké množství železa, vitaminu C, A, B1, B2 a také glykosid a hořčinu.

Kdy a kam pro medvědí česnek

Zpravidla se vyskytuje v bohatých porostech lužních lesů, někde pod stromy, kde má dostatek stínu a vlhkosti. Také se mu daří kolem potoků, na úpatí svahů, a někdy je dokonce pěstován jako okrasná rostlina na zahrádkách i ve městě. Lze jej sbírat od března asi do půlky května. Pak začíná kvést a jeho zázračná síla se pomalu vytrácí.

Využití medvědího česneku

Právě pro jeho česnekovou chuť a vůni se používá všude tam, kam byste přidali česnek klasický. Lze z něj připravit polévku, nádivku, pomazánku, bylinkové máslo nebo třeba salát. Přidejte ho do šťouchaných brambor nebo vajíčkové omelety. Jeho výhodou je, že člověk po něm nejde tak moc cítit jako u klasického česneku. Medvědí česnek se někdy dokonce používá jako přírodní repelent nebo dezinfekce.

Nejúčinnější je za syrového stavu, kdy v sobě ukrývá nejvíce prospěšných látek. Stačí ho tedy jen pokrájet na menší kousky a přidat do hotových pokrmů nebo na chleba s máslem.

Jak uchovávat medvědí česnek

Protože medvědí česnek roste jen opravdu nepatrnou část roku, je dobré si jej uchovat do zimních měsíců, kdy člověk potřebuje přesně takovou vitaminovou bombu. Krátkodobě v lednici jej uchovávejte v navlhčené útěrce či papírovém ubrousku, aby neztratil svou vláhu. Klidně listy dejte do sklenice s vodou a vložte do lednice. Takto lze uchovat i jiné bylinky. K dlouhodobějšímu uchování máte hned několik možností.

Tou nejběžnější je nejspíš zamrazení. Listy stačí jen omýt, nadrobno pokrájet, vložit do uzavíratelného sáčku a dát do mrazáku.

Nám se osvědčilo konzervování solí. Stačí omyté a osušené listy nasekat v mixéru s trochou hrubé mořské soli (stačí trochu, směs by neměla být přehnaně slaná). Listy nasekejte ne úplně najemno, ať z česneku není jen zelená drť. Nasekané listy se solí napěchujte do skleniček, uzavřete a skladujte v lednici, kde vydrží bez problému až rok, i když z nich průběžně odebíráte.

Naložení v oleji je další možností uchování. Stejně jako u předešlého postupu začněte omytím listů, pak každý po jednom pečlivě osušte. Do oleje by se neměla dostat žádná voda. Pak nasekané listy medvědího česneku vložte (nejlépe) do tmavé nádoby a zalijte kvalitním olivovým olejem. Nechte odstát tři týdny a listy pak přeceďte a vyluhovaný olej nalijte do skleněné tmavé lahve. Tento olej lze použít kdekoliv, kam se hodí chuť česneku.

Další nápady, jak uchovat medvědí česnek

Na co si dát pozor

Sběr divokých bylin má svá pravidla. U medvědího česneku si dejte pozor hned na tři zásadní věci.

  1. Medvědí česnek nesbírejte v chráněných přírodních oblastech, nebo vás tato činnost může přijít dost draho. Bylinu sbírejte opravdu jen tam, kde to není zakázané.
  2. Při sběru netrhejte medvědí česnek celý i s cibulkou, protože tak zahyne celá rostlina, která napřesrok už dál neposlouží. Snažte se brát jen listy a i u toho buďte k rostlině šetrní, utrhněte z každé rostliny jen část lístků, aby mohla vegetovat dál.
  3. Nejzásadnější poučkou je fakt, že medvědí česnek lze zaměnit za jedovatou konvalinku, která má dosti podobné listy. Podívejte se, jak tyto dvě rostliny od sebe nejlépe rozeznat. Každopádně se řiďte svým nosem, díky výrazné vůni byste měli medvědí česnek bezpečně rozeznat, stačí list promnout v ruce, přivonět a budete mít jasno.

Zdroj: medvedi-cesnek.cz; foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty