Láska prochází žaludkem aneb 5 receptů na výtečné jedlé dárky pod stromeček

Dárky pořízené z příchylnosti k obdarovávaným i k jídlu a ještě navíc vlastní pílí – ty jsou prostě nejlepší. Vkládáte do nich nejen skvělé suroviny, ale i čas a energii, což se cení dvojnásob. Je to ale práce opravdu krásná, která vás naplní uspokojením a příjemce radostí. Lepší dárek k Vánocům prostě neexistuje.

Jedlé dárky můžou být slané i sladké, trvanlivé i s rychlou spotřebou – třeba paštiky, masové rillettes, nakládané sýry nebo utopence upotřebí obdarovaný třeba na silvestra. Domácí likéry, džemy, ochucené soli či oleje, ty vydrží několik měsíců. Fantazii se meze nekladou, záleží jen na vašich preferencích, tedy tom, co vás baví vyrábět, rozhodně se nenuťte do toho, co je vám cizí. Není nutné péct sladké laskominy, pokud vám to nedělá radost, raději naložte kimči :)

Inspirujte se našimi originálními nápady na jedlé dárky, které potěší:

Barbecue omáčka

Grilování miluje každý a nemusíme se ho vzdát ani v zimě, takže domácí pikantní chuťovka se opravdu neztratí. Výhodou také je, že se její chuť časem krásně zvýrazní a omáčka i dlouho vydrží.

NA CCA 380 ML / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 rajčata
  • ½ červené chilli papričky
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 50 g přírodního krupicového cukru
  • 50 ml sójové omáčky
  • 300 ml kečupu
  • sůl a pepř
  1. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte olej, vsypte cibuli a česnek a smažte, až zesklovatí. Přidejte nakrájená rajčata a chilli papričku bez semínek nakrájenou nadrobno. Nechte lehce vařit při nízké teplotě.
  2. Koriandr opražte na suché pánvičce, až se rozvoní, pak ho rozdrťte v hmoždíři. Přidejte do kastrolu spolu s cukrem, sójovou omáčkou a kečupem. Vařte několik minut, pak rozmixujte, vraťte do kastrolu a ještě krátce prudčeji povařte. Osolte a opepřete podle chuti a ihned plňte do vysterilizovaných sklenic. Obraťte je dnem vzhůru, aby se víčka přichytila.
  3. Po vychladnutí uložte do chladu.

PRIMA TIP: Namísto koriandru můžete použít jiné oblíbené koření nebo bylinky, například oregano nebo majoránku, hotovou směs garam masala apod., případně můžete vytvořit několik různě ochucených variant (které na sklenici příslušně označte).

Kořeněné ořechy

Ideální jedlý dárek, pokud se chystáte na návštěvu. Rozhodně přijde k chuti! Ale můžete je v hezké krabičce nebo pytlíčku věnovat i jako drobný dárek pod stromeček. O týden později na silvestra se tohle výborné křupání bude určitě hodit.

200 G / PŘÍPRAVA: 20 MINUT

  • 200 g ořechů (libovolná směs)
  • 1 bílek
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • 1 špetka kajenského pepře
  • 1 větší špetka soli
  • 1 menší snítka rozmarýnu
  1. Bílek s vodou rozšlehejte a ve směsi obalte ořechy. Nechte okapat a poté je obalte v promíchaném koření s cukrem, solí a nasekaným rozmarýnem.
  2. Ořechy rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby předehřáté na 120 °C a pečte asi 10 minut dozlatova.

Rumové karamelky

Kdo by odolal domácím bonbonkům? Zvlášť když voní jako rumové pralinky…

NA ASI 45 KS / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT

  • 225 g krupicového cukru
  • 65 g másla
  • 25 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce kakaa
  1. Malou čtverhrannou formu potřete trochou oleje a vyložte papírem na pečení.
  2. Cukr zahřívejte v silnostěnném kastrolu za stálého míchání při střední teplotě, až se rozpustí a začne karamelizovat. Jakmile dosáhne světle zlaté barvy, stáhněte z plotýnky.
  3. Opatrně ihned vmíchejte máslo, smetanu a rum a důkladně promíchejte. Vraťte na plotnu na nejnižší stupeň a vmíchejte kakao. Pak hned vlijte do připravené formy a nechte vychladnout.
  4. Pomocí papíru vyjměte ztuhlý karamel a hned ho rozkrájejte na obdélníkové karamelky. Zabalte je do jemného papíru, na koncích ovažte ozdobným provázkem nebo silnou nití a uchovejte ve vzduchotěsné nádobě.

PRIMA TIP: Místo kakaa můžete karamel ochutit sušeným mlékem na světlé karamely nebo vytvořit dvě varianty a příslušně popsat obaly.

Meruňkovo-marcipánové bochánky s rumem

Nádherně šťavnaté kousky blaha, které se stanou návykovými.

6 KS / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT + NAMÁČENÍ MERUNĚK

  • 150 g sušených meruněk, nasekaných na kousky
  • 75 ml rumu
  • 50 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 25 g mletých mandlí (mandlové mouky)
  • 75 g hladké mouky
  • 125 g marcipánu
  • případně moučkový cukr na poprášení
  1. Nakrájené meruňky zalijte v misce rumem, přetáhněte fólií a nechte přes noc v chladu máčet.
  2. Troubu předehřejte na 150 °C. Nejlépe ručními elektrickými metlami zpěňte změklé máslo s cukrem. Pak vmíchejte vejce, mleté mandle a mouku a dobře promíchejte.
  3. Do těsta zapracujte na malé kousky nakrájený marcipán a namočené meruňky.
  4. Rozdělte do formiček, například do vaničkových nebo na muffiny, vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut. Nechte vychladnout a pak uložte do vzduchotěsné nádoby a do chladu. Před dárkovým balením můžete bochánky poprášit moučkovým cukrem.

PRIMA TIP: Lahodné těsto plné mandlové chuti můžete samozřejmě upéct i jako klasický koláč v kulaté formě. V tom případě ho pokryjte ještě mandlovými lupínky.

Čokoládovo-mandlový krém

Hravě strčí do kapsy i ty nejlepší kupované produkty, okouzlí dospělé i děti. I pro vás ho ještě spousta zbude, až budete vylizovat mísu!

1 SKLENKA PO 250 ML / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT

  • 125 g mandlí, nasekaných
  • 50 ml čistého rostlinného oleje, například řepkového
  • 60 g moučkového cukru
  • 30 g kakaa holandského typu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu nebo pasty
  1. Vysterilizujte sklenici s víčkem o objemu 250 ml. Nasekané mandle vsypte do nepřilnavé pánve a při střední teplotě je ze všech stran opražte.
  2. Přesuňte je do nádoby robotu a mixujte tak dlouho, až vznikne jemný prášek. Vlijte olej a při středním stupni promíchejte. Nakonec přidejte cukr, kakao a vanilku a promíchejte, až se vše úplně spojí.
  3. Směs přesuňte do připravené sklenice, uzavřete a uchovejte v chladu, kde vydrží asi 2 týdny.

PRIMA TIP: Mandle můžete použít oloupané i neoloupané, ty budou mít výraznější chuť. Slupky opražením zkřehnou, takže se rozmixují prakticky beze stopy.

Zdroj: časopis Prima FRESH 4/2021 (redakční materiál); zdroj foto: se souhlasem L. A. CREATIVE FOOD

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty