Klíčky a výhonky posílí imunitu, zaženou jarní únavu a doplní energii

Po dlouhém zimním období si organismus zaslouží být obohacen porcí vitamínů a minerálních látek, které ho pomohou ochránit před tzv. jarní únavou. Než se na trhu či zahrádce objeví čerstvá jarní zelenina, přidejte na talíř k hotovému pokrmu, do polévky, salátu či na namazaný chléb hrst křupavých klíčků a výhonků, které snadno zvládnete vypěstovat doma.

Semínka rostlin obsahují vše, co rostlinka ke svému vývoji potřebuje. Během procesu klíčení se aktivují metabolické změny, zvýší se obsah vitamínů, minerálních látek enzymů, chlorofylu a dalších důležitých živin. Pro nás představují mladé klíčky a výhonky perfektní zdroj těchto cenných látek, jsou výborně stravitelné a tělo je umí snadno využít. Navíc si je za pár dní zvládne doma vypěstovat každý a na rozdíl od drahých vitamínových preparátů z lékárny stojí minimum peněz.

Co klíčit?

Ke klíčení se dají použít následující druhy rostlin:

  • Obiloviny: pšenice, ječmen, žito, oves, špalda
  • Luštěniny: mungo, sója, čočka, cizrna, adzuki, hrách
  • Olejniny: dýně, sezam, len, slunečnice
  • Ostatní: pohanka, ředkev, řeřicha, ředkvička, vojtěška, hořčice, quinoa, amarant, červená řepa, brokolice

Přírodní antibiotikum a prevence jarní únavy

Každá rostlinka má na lidský organismus jiné účinky. Například výhonky řeřichy se odpradávna využívají k prevenci jarní únavy a na zvýšení imunity, čistí tělo a chrání ho proti nemocem. Vojtěška podporuje látkovou výměnu a pomáhá při problémech s akné. Mladé výhonky pohanky jsou skvělým zdrojem rutinu pro silné a zdravé cévy. Hořčice obsahuje významné množství vitamínu C, upravuje trávení a má antibakteriální účinky. Výhonky hrášku jsou vynikajícím rostlinných zdrojem bílkovin, obsahují jich až 25 %. Naše tělo obohatí všemi 8 esenciálními aminokyselinami a vápníkem. Důležité je ke klíčení vybírat vždy zdravé mladé osivo, ideálně v kvalitě bio – bez zbytků pesticidů a umělých hnojiv. Proto je určitě nekupujte v zahradnictví, ale raději v prodejnách se zdravou výživou nebo na webu.

Je libo pikantní řeřichu či sladký hrášek

Klíčky a výhonky nabízejí širokou škálu rozličných chutí, které výborně doplní jarní pokrmy. Řeřicha, ředkvička či hořčice jsou spíše pikantnější a skvěle chutnají jako doplněk tvarohových pomazánek, jogurtových dresinků a dipů či jako ostřejší posyp polévky. Příjemně křupavé a jemné výhonky má mungo, které chutná i dětem a obohatí salát, pomazánku či rizoto. U nás doma vedou křehké hráškové výhonky, které chutnají sladce jako hrášek a vyrobíte z nich báječné pesto či pomazánku, chuťově krásně doplní polévku či sendviče. Nezapomeňte, že klíčky a výhonky se nesmí tepelně neupravovat. Přidávejte je k pokrmu až nakonec, jinak by se cenné živiny zničily.

Klíčky skvěle doplní třeba vajíčkovou pomazánku. Připravte ji podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Koktejl ze zeleného osení

Přímo zeleným zázrakem bývá nazýván mladý ječmen. I ten můžete snadno vypěstovat doma. Do misky či truhlíku na dno nasypte zeminu asi do výšky 5–8 centimetrů. Hustě posypte semínky ječmene (stejně dobře můžete použít pšenici). Semínka by neměla ležet na sobě. Zasypte vrstvou zeminy, asi 2 cm silnou, jemně přitlačte a pravidelně zalévejte. Osení vyroste za 10–14 dní od výsevu. Výhonky ustřihněte asi 1 cm od zeminy, promyjte vodou a rozmixujte do smoothie nebo přidejte do salátu či do polévky.

Neloupaná pohanka

Nenechte se zmást, že vše celozrnné je zdravější. Neloupaná pohanka není v žádném případě určena k vaření, ale slouží pouze a jen k nakličování.

Zkuste do truhlíku nebo do zahrádky zasadit semena neloupané pohanky – vyroste nať, která obsahuje výrazně více rutinu než pohanková semena. Nakličovat doma můžete také na misce. Jednou až dvakrát denně navlhčete v takovém množství, aby semena ani nezaschla, ale ani v množství vody nebyla napadena mikroby, což se obvykle projeví nepříjemným zápachem. Mladé lístky a nať použijte do salátů, k posypání na chléb či polévky. Pohanková nať je lékem na cévy, křečové žíly a hemoroidy.

Mungo

V zemích východní Asie se výhonky tradičně pěstují již 5 000 let. Při klíčení je používána stará metoda, kdy jsou bobtnající semena ve speciálních nádobách svrchu zatížena kamenem. Takovýmto zatížením lze dosáhnout silnějších rostlin, které tvoří méně kořenů a pevnější výhonek.

Tyto podmínky vytvoříme klíčícím semenům velmi snadno pomocí obyčejné PET lahve. Při růstu výhonků v PET lahvi na sebe semena vzájemně vyvíjejí určitý tlak a zatěžují se vzájemně, čímž jsou vytvořeny ideální podmínky pro růst silných a pevných výhonků. Na dně láhve vytvořte asi 10 drobných otvorů na odtok vody a odstraňte vrchní uzávěr. Do velké 1,5l lahve stačí nasypat asi hrst mungo semen, která před tím řádně propláchněte. Nezapomínejte pravidelně asi 3x denně proplachovat a udržovat v lahvi dostatečnou vlhkost. Po 5 dnech se láhev postupně celá zaplní a výhonky v délce 3–6 cm jsou připravené ke konzumaci.

Mungo klíčky chutí připomínají zelený hrášek, jsou šťavnaté a příjemně křupavé. K zachování nutriční hodnoty je vhodné naklíčené mungo konzumovat syrové nebo se doporučuje po naklíčení jen krátce blanšírovat. Využijte je při výrobě asijských pokrmů, do polévky či salátů v kombinaci se zeleninou. Výborně chutnají i dětem!

Řeřicha

Nejsnadnější rostlinkou ke klíčení je řeřicha setá. K jejímu klíčení nepotřebujete dlouhé namáčení ani zeminu. Stačí mokrá buničitá vata v misce, kam semínka rovnoměrně nasypete a budete pravidelně 2x rosit. Řeřicha roste přímo před očima a již za 2 dny se objevují první klíčky. Výhonky pak můžete sklízet již po 4 dnech.

Drobné rostlinky řeřichy jsou vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálních látek. Typické řeřichové aroma je způsobeno hořčičnou silicí, která působí příznivě na látkovou výměnu a činnost ledvin. Řeřicha je proto ideální potravinou v prevenci jarní únavy.

Jak klíčit?

Základem jsou zdravá a kvalitní semena, bez chemického ošetření, nejlépe v biokvalitě. Dle druhu rostliny je potřeba semínka na několik hodin namočit a teprve pak vložit v přiměřeném množství do nakličovací nádoby. Doporučujeme speciální keramické misky, nakličovací láhve či třípatrové misky plastové. Jejich výhodou je perforace jednotlivých pater, takže voda může bez problémů protékat a zachycovat se v poslední spodní misce, ze které se jednoduše vylije. Velmi důležité je dodržovat pravidelné proplachování (alespoň 2x denně), aby se zabránilo nežádoucímu plesnivění. Některá semena lze klíčit i jen v misce s buničitou vatou (řeřicha, rukola) či v PET lahvi (mungo).

Jak klíčky využít?

Čerstvé klíčky a výhonky již dále tepelně neupravujte, zničily by se tak hodnotné živiny. Využijte je vždy za studena například do polévky, posypte jimi chléb s pomazánkou, vmíchejte do zeleninových salátů či jimi posypte na talíři jakýkoliv pokrm.

Zdroj: probio.cz, eatingwell.com, vegsoc.org; zdroj foto: iStock

Autor článku

Kateřina Šváchová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty