Káva s vůní podzimu – připravte si doma výtečné dýňové latté

Káva s příchutí skořice, hřebíčku, zázvoru, muškátového oříšku a dýně je opravdová lahůdka. Tak si vykouzlete hrnkem dýňového latté podzimní pohodu i doma. Připravte si ho, kdykoli budete chtít, je minimálně stejně dobré jako ve vaší oblíbené kavárně.

Pumpkin Spice Latte je už nějakou dobu podzimním kavárenským hitem. Příjemně zahřeje v chladných dnech a díky směsi voňavého koření navodí atmosféru pomalu se blížících Vánoc. Recept na dýňové latté je snadný, tak proč si neudělat útulno a nevychutnat si ho v pohodlí domova, kdykoli na něj dostanete chuť? To domácí navíc nemusí být ani taková kalorická bomba a budete mít pod kontrolou veškeré ingredience.

Dýňové latté z pár ingrediencí

Mějte po ruce plnotučné mléko, ale hodí se i některá rostlinná mléka jako ovesné, kokosové nebo mandlové.

Dýňové pyré, nejlépe vlastní výroby. Připravíte ho snadno. Použijte dýni hokaido (i se slupkou) nebo oloupejte máslovou dýni. Rozkrojte ji, zbavte semen, nakrájejte na stejně velké, asi dvoucentimetrové kostky a upečte doměkka jen lehce posolenou a potřenou rozpuštěným ghí. Na 180 °C to trvá asi 20–25 minut. Rozmixovat. Hotovo. Pečené dýňové pyré je pro tento účel lepší než vařené. Má plnější a jemně karamelizovanou chuť.

Na oslazení můžete použít běžný cukr, hnědý cukr, javorový sirup nebo med. Je to zcela na vás. Kdo drží cukry na uzdě, zvolí některé z přírodních nízkosacharidových sladidel, třeba čekankový sirup nebo březový cukr. Produkty z kavárenských řetězců bývají často přeslazené. Doma si míru sladkosti i způsob přislazení kočírujete sami.

Na dochucení budete potřebovat vanilkový extrakt a dýňové koření. Hotovou směs běžně zakoupíte nebo si můžete vyrobit vlastní smícháním mletého koření:

  • 1 lžičky skořice
  • 1 lžičky nového koření
  • 1 lžičky zázvoru
  • ½ lžičky hřebíčku
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • špetky kardamomu

Kvalitní horkou kávu, ideálně espresso. Výsledný nápoj s ním bude silnější. Můžete použít i studenou kávu na ledové latté.

Na servírování šlehačku. Nemusí být, ale upřímně, našlehaná čepice poprášená skořicí nejen dobře vypadá, ale dýňové latté s ní i o fous lépe chutná. Můžete použít i napěněné mléko. To se hodí zejména na servírování ve sklenici, kdy můžete docílit hezkého efektu jednotlivých vrstev.

Jak na to

Na 2 porce budete potřebovat

  • 2 hrnky mléka (plnotučného nebo rostlinného)
  • 2 polévkové lžíce dýňového pyré
  • 1 až 3 lžíce cukru nebo alternativně přisladit
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžičku dýňového koření
  • ½ hrnku silné horké kávy

Do hrnce přidejte všechny ingredience, promíchejte a přiveďte těsně pod bod varu. Základ nápoje můžete ještě prohnat smoothie mixérem. Výsledek bude nadýchanější. Vše rozdělte do hrníčků, ozdobte šlehačkou a posypejte dýňovým kořením nebo skořicí.

PRIMA TIP: Krásného vrstvení docílíte, když espresso neohříváte s ostatními ingrediencemi, ale přidáte ho až na konec. Do sklenic rozdělíte horký základ nápoje, přidáte napěněné mléko, necháte pár vteřin odstát a opatrně vlijete do středu espresso.

Zdroj: redakce; zdroj foto: iStock

Ze zbylé dýně připravte jednoduchou dýňovou polévku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Kateřina Šváchová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty