Jaro na talíři: 7 skvělých způsobů, jak v kuchyni využít pažitku

Dejte vale zimě i těžkým jídlům, jaro se hlásí o slovo a na záhonech už vykukuje nová pažitka. Právě včas, aby její zelená nať osvěžila náš jídelníček.

Pažitku, lidově šnytlík, nemusíme dlouze představovat. Oblíbená trvalka je vítaným zpestřením jarních jídel. Jakmile začne ze země vystrkovat růžky, nastal pravý čas na odlehčení stravy po dlouhé zimě. Pažitková nať je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, podporuje trávení, je protizánětlivá, močopudná a připisují se jí i zásluhy v prevenci infarktu a mrtvice.

Pažitku nevařte, přišli byste o většinu vitamínu C, kterým je rostlina v syrovém stavu doslova nabitá. Použijte ji pěkně čerstvou, jemně nakrájenou na chleba s máslem, do hotové polévky i na brambory. A nejen to.

Způsobů, jak s pažitkou v kuchyni naložit, je celá řada a my vám prozradíme naše nejoblíbenější:

Rozhuda

Tvarohová pomazánka s pažitkou je klasika našich babiček. Snadná, rychlá a nejlépe chutná na krajíci žitného kváskového chleba. Vaničku tvarohu rozmíchejte s padesáti gramy změklého másla, osolte, okořeňte lžičkou sladké papriky a lžičkou drceného kmínu. Přimíchejte nadrobno nakrájenou malou cibuli a hrst nakrájené pažitky.

Bylinkové máslo

Svou výraznou, lehce štiplavou chutí si pažitka přímo říká o zašlehání do másla. Nakrájejte ji najemno a zapracujte plnou hrst do poloviny kostky změklého másla. Přidejte půl lžičky soli a trochu olivového oleje, aby po vychlazení máslo neztvrdlo na kámen. Můžete ho dochutit čerstvě mletým pepřem a rozetřeným česnekem či citronovou kůrou. Před použitím ho nechte 2 hodiny vychladit.

Ochucené máslo je skvělé na rozpečené bagetě, s bramborami, dušenou zeleninou nebo položte plátek na grilovaný rybu či steak pro dokonalý finiš.

Čerstvý sýr s pažitkou

Chutný krémový sýr připravíte snadno překapáním řeckého jogurtu. V plátýnku z něj nejprve vymačkáte přebytečnou syrovátku a pak ho ještě necháte dva až tři dny vykapat v lednici. Když do něj následně přimícháte nakrájenou pažitku, zjemníte ho kapkou smetany a dochutíte solí a čerstvě mletým pepřem, jiný už nebudete chtít.

Pažitkové pesto

Sklenička pesta by neměla ve vaší lednici nikdy chybět, ať už pro jeho základ použijete bazalku, špenát, kadeřávek, mrkvovou nať nebo zjara medvědí česnek či třeba právě pažitku. V kuchyni má pesto široké využití a chutný oběd nebo večeři vykouzlíte s jeho pomocí za pár minut.

Pažitka s vejci na všechny způsoby

Nasekaná pažitka podtrhne chuť míchaných vajec i omelety a vejce do skla si bez ní ani neumíme představit. Posypka z pažitky sluší i zastřenému vejci či volskému oku. Vejce a pažitka jdou zkrátka k sobě.

Pažitkový vinaigrette

Klasická salátová zálivka z olivového oleje a bílého vinného octa (v poměru 3:1) má řadu modifikací. Jemně nasekaná pažitka dodá základnímu vinaigrette šmrnc a k jarním salátům se perfektně hodí. Dochuťte ho solí, pepřem a můžete přidat i nadrobno nasekaný česnek.

Pažitkové květy nevyhazujte

Fialové květy pažitky jsou jedlé a velice dekorativní. Použijte je na ozdobu pomazánek, salátů i na brambory.

Zdroj: littlehouseliving.com; zdroj foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty