Domácí rajčatová omáčka: Základní recept i tipy, jak ji ještě vylepšit a kde všude ji použít

V sezoně můžete na trzích a u zelinářů koupit opravdu výtečná rajčata dozrálá na slunci, která mají až skoro sladkou chuť. Pokud je nespotřebujete zasyrova do salátů, můžete si jejich chuť uchovat na pozdější použití a připravit si domácí rajčatovou omáčku.

Češi rajčata milují! Patří mezi nejoblíbenější zeleninu (pro někoho ovšem ovoce). Keříček rajčat najdete nejen na každé zahradě, ale i na nejmenším balkoně. Červené (a žluté, oranžové nebo skoro černé) plody zkrátka patří mezi letní radosti.

Univerzálním způsobem, jak si jejich chuť užít a případně uchovat na později, je rajčatová omáčka. Můžete ji použít na těstoviny, do omáček na ragú či lasagne, pod maso, na pizzu, nebo dokonce jako dip. Na přípravu stačí jen pár ingrediencí, a i ty lze variovat podle chuti.

Základem jsou samozřejmě rajčata. V sezoně můžete použít plně dozrálá čerstvá rajčata, která je dobré nejprve krátce blanšírovat a zbavit slupky. Stejně dobře ale poslouží i konzervovaná rajčata, díky čemuž si můžete omáčku vyrobit kdykoliv během celého roku. U obou variant je velmi důležitá kvalita výchozích surovin, které mají nejlepší chuť. Například u konzervovaných rajčat, pokud možno, sáhněte po celých loupaných rajčatech San Marzano.

Připravte domácí rajčatovou omáčku krok za krokem:

POTŘEBUJETE:

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 plechovku (400 g) celých loupaných rajčat i se šťávou
  • ¼ lžičky sušeného oregana
  • 1 špetku drcených chilli vloček (nemusí být)
  • 3 snítky čerstvé bazalky
  • ½ lžičky cukru nebo víc podle chuti
  • sůl a čerstvě namletý pepř

POSTUP:

  1. Do studené pánve nalijte olivový olej a oloupané, nožem rozmáčklé stroužky česneku. Restujte na středním plamenu asi 5 minut, až česnek začne syčet, rozvoní se a bude opečený dozlatova. Občas promíchejte a kontrolujte žár, aby se česnek nezačal pálit (zhořkl by).
  2. Plechovku rajčat vylijte do misky a rukama rajčata rozdrťte na kousky. Poté je opatrně přilijte do pánve s česnekem (POZOR! Bude to trochu prskat). Dochuťte solí, čerstvě namletým pepřem, sušeným oreganem a chilli vločkami, pokud je používáte. Nakonec přidejte celé snítky bazalky.
  3. Stáhněte plamen na minimum a nechte nepřikryté vařit asi 20 minut, občas promíchejte. Nakonec z omáčky vylovte stroužky česneku a snítky bazalky, už svou práci vykonaly. Pokud se vám zdá omáčka příliš kyselá, dochuťte trochou cukru (přidávejte postupně po půl lžičce, až budete s chutí spokojeni).

PRIMA TIP: Omáčka má díky rozdrceným rajčatům lehce rustikální strukturu, pokud chcete úplně hladkou omáčku, rozmixujte ji ponorným mixérem.

Možnosti tu jsou

Stejně jako u mnoha jiných receptů, i u rajčatové omáčky můžete vyzkoušet i jiné poměry, ingredience nebo způsoby přípravy.

  • Kromě celých loupaných rajčat můžete použít i sekaná rajčata z plechovky. Nebo, jak už bylo výše řečeno, použijte rajčata čerstvá, zbavená slupky. V tom případě omáčku vařte alespoň 30 minut a do základu přidejte vrchovatou lžíci rajského protlaku, který zintenzivní chuť.
  • Nebojte se do omáčky šplíchnout dávku suchého bílého nebo červeného vína! Alkohol se vařením vypaří, chuť zůstane.
  • Hotová omáčka vydrží v lednici 3–5 dní nebo ji můžete zmrazit v zipových sáčcích až na 4 měsíce.

Pokud chcete připravit chuťově více neutrální omáčku, vyzkoušejte proslulý recept od Marcelly Hazan, která do omáčky nepřidává česnek ani bylinky, ale rajčata dusí spolu s celou cibulí a velkou porcí másla.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty