Chystáte dětem mikulášskou nadílku? Zkuste to letos netradičně, zábavně a trochu zdravěji

Mikuláš je za dveřmi a děti samou nedočkavostí skoro nespí. Sladkosti by je jistě potěšily, co to ale zkusit pojmout jinak, originálněji a ve srovnání s kupovanými pamlsky také zdravěji.

Od pradávna obchází Mikuláš domácnosti s dětmi a v doprovodu anděla a čerta jim v předvečer svátku sv. Mikuláše naděluje dárky. Těm hodným něco na zub, zlobivějším přihodí do sáčku i bramboru, cibuli nebo uhlí. Složení nadílky se postupem času změnilo. Za dob našich předků ji tvořila hlavně jablka, ořechy a medový perník, případně pomeranče nebo jiné méně dostupné ovoce. Exotické plody dnes plní pulty obchodů celoročně a sladkostí mají děti také až dost. Haldu mléčných čokolád přitom snadno nahradíte doma vyrobenými dobrotami. Nechte se inspirovat našimi tipy a uvidíte, že děti změnu uvítají.

Medové perníčky

Perníčky jsou tradiční mikulášské pečivo a ty domácí medové jsou zkrátka nejlepší. Receptů existuje celá řada, stačí vybrat takové, které nepotřebují rozležet a jsou měkké hned. Ani se zdobením si nemusíte příliš lámat hlavu. Bílková poleva je stejně plná cukru, a přitom můžete perníčky před upečením jen orazítkovat vánočním motivem a přizdobit mandličkou. Sáček domácích perníčků potěší malé i velké a vy si navíc provoníte kuchyň.

Upečte hned měkké medové perníčky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Jablíčka v karamelu

Jablka napíchnutá na špejli a obalená v karamelu nebo v rozpuštěné čokoládě jsou takovým mazaným řešením, jak podat dítěti ovoce a sladkost zároveň. Bývají k dostání na vánočních trzích, ale zvládnete je hravě i doma.

PRIMA TIP: Jablka v karamelu můžete ještě obalit v sekaných oříšcích, a pokud uděláte karamelu více, připravte ze zbytku domácí karamelky.

Mikulášské koblížky

Domácími koblížky potěšíte všechny mlsouny. S polevou z bílé čokolády, plnovousem z hoblin a přibarvenou čepicí budou originální nadílkou. Čerta zvládnete také lehce. Koblížek namočíte do tmavé polevy a na vlasy použijte hoblinky hořké čokolády. Už jen oči a dobarvenou polevou dokreslit rohy a vyplazený jazyk – a máte čerta jako vyšitého.

PRIMA TIP: Na čertovské rohy dobře poslouží i kešu oříšky.

Sušené dobroty

Základ nadílky by mělo tvořit ovoce, a pokud se chcete držet zdravého mlsání, doplňte čerstvé ovoce pytlíkem sušených dobrot. Se sušičkou zvládnete křížaly i na poslední chvíli. Tradiční jsou z jablek a hrušek, usušit ale můžete i exotické ovoce jako ananas nebo banán. Sušené ovoce doplňte směsí ořechů a zdravé mlsání je na světě. Děti mívají v oblibě kešu, sladké pistácie a makadamové ořechy.

PRIMA TIP: Část ořechů můžete namočit do polevy z kvalitní čokolády.

Zdroj: Colorsoflowcarb.cz

Ze sušeného ovoce a oříšků můžete upéct výtečné marokánky ze smetany podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Kateřina Šváchová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty