Asijské stir-fry: rychlá a zdravá večeře, kterou zvládnete připravit během pár chvil

Když vás tlačí čas, hledejte inspiraci v asijské kuchyni. Původem čínská technika stir-fry je jedním z nejjednodušších, nejrychlejších a také nejzdravějších způsobů vaření.

Kuchařská technika stir-fry se používá ve většině asijských kuchyní a znamená v překladu míchej a smaž. Do hluboké pánve se v rychlém sledu přidávají nakrájené suroviny, které se za častého míchání, lépe řečeno prohazování, restují v malém množství rozpáleného oleje. Příprava večeře vám zabere jen pár chvil a zelenina si zachová svěžest, křupavost i většinu živin.

Chce to správnou pánev

Bez pořádného woku to nepůjde. Jeho tvar vyžaduje jen minimální množství oleje a díky rovnoměrnému vedení tepla se příprava jídla hodně urychlí. Navíc je wok opravdu hluboký a vy nebudete zeleninu honit po sporáku.

Nepodceňte přípravu

Jakmile rozpálíte pánev, začne to lítat a na nějaké krájení zeleniny už nebude čas. Všechno si připravte dopředu. Zeleninu nakrájejte, maso (nejčastěji na nudličky nebo plátky) namarinujte, připravte omáčku, a pokud si nevystačíte s množstvím zeleniny, tak i předvařte rýži nebo nudle. Jakmile máte vše nachystáno při ruce, pusťte se do vaření. Bude to rychlá akce.

Vyzkoušejte například recept na legendární kuřecí kung pao z restaurace Sia podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Nebojte se experimentovat

Na stir-fry existuje mnoho různých receptů, ale prakticky zužitkujete to, co máte doma v lednici. Wok je předurčen k přípravě surovin jako brokolice, paprika, cibule, pórek, mrkev, celer, fazolky, cukrový hrášek, čínské zelí, žampiony i hlíva ústřičná. Maso může být kuřecí, vepřové i hovězí, a skvěle se hodí také krevety, které vyžadují jen krátkou úpravu.

Ve správném sledu

  • První jde do rozpáleného woku lžíce oleje.
  • Jen co párkrát zakroužíte pánví, abyste olej rozprostřeli, přijde řada na maso. Krátce ho orestujte ze všech stran a odložte bokem.
  • Přidejte další lžíci oleje a nechte rozvonět suroviny jako česnek, cibule, zázvor a chilli.
  • Hned vhoďte zeleninu. Postupujte od té nejtvrdší, jakou je mrkev a brokolice, a postupně přidávejte papriku či jinou měkčí zeleninu.
  • Průběžně míchejte obsah pánve prohozením surovin.
  • Nakonec přijdou do woku i zelené části čínského zelí či jiná listová zelenina.
  • Vzápětí vracíte do pánve maso, aby se prohřálo, a vše zalijete předem připravenou omáčkou, která určuje výslednou chuť pokrmu.
  • Vše už jen krátce promíchejte, aby se chutě propojily.
  • Na závěr přidejte do pánve rýži nebo nudle, promíchejte a servírujte.

Inspirujte se receptem na švej-ču-žou a připravte ho podle videoreceptu s Vladimírem Suchým, který vařil v legendárné čínské restauraci ve Vodičkově ulici

Kompletní recept najdete ZDE

Vyzkoušejte techniku stir-fry na některém z našich receptů:

Zdroj: Colorsoflowcarb.cz, zdroj foto: iStock

Autor článku

Kateřina Šváchová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty