6 důmyslných způsobů, jak uchovat bylinky déle ve skvělé kondici

V kuchyni se bez bylinek neobejdeme. Jak uchovat kupované co nejdéle čerstvé a jak naložit s vlastní nadúrodou, aby bylo kam sáhnout v horších časech? Dáme vám pár tipů.

Uchování čerstvých bylinek

Na vlastní zahrádce si bylinek utrhnete jen tolik, kolik právě potřebujete na vaření. Jiná situace nastává, když si je přinesete ze supermarketu v květináči. Takové rostliny jsou určeny pro rychlou spotřebu a bez přesazení a speciální péče brzo uvadají a končí v koši i s květináčem. Podobný osud čeká i svazek řezaných bylinek, který nestihnete hned spotřebovat. Jak to udělat, aby bylinky zůstaly dlouho čerstvé, neuvadly a nepřišly o chuť a vůni?

Různé bylinky si žádají různý způsob skladování, u kupovaných ale začínáte vždy stejně. Bylinky z květináče odstřihnete, u svazku zakrátíte zaschlé stonky. Vše přeberete a vyhodíte povadlé, pohmožděné nebo zahnívající části.

Petržel a koriandr udržíte nejdéle fit ve sklenici s vodou. Přebrané bylinky postavte do vysoké sklenice s trochou studené vody, sklenici uzavřete nebo překryjte potravinovou fólií a uložte do lednice. Pravidelně měňte vodu a vydrží týden i déle.

Bazalka chce stejnou péči, jen ji nedávejte do lednice, chlad přímo nesnáší. Nechte ji ve sklenici stát při pokojové teplotě, třeba na kuchyňské lince.

Pažitku, rozmarýn a tymián stačí volně zarolovat do papírové utěrky, kterou jste předem navlhčili, jako když kropíte prádlo. Ruličky vložte do sáčku na zip nebo do plastové krabičky s víčkem a dejte do lednice.

Pokud chcete bylinky skladovat déle než týden, vyberte si jeden z následujících způsobů konzervace. Při správném postupu by vaše bylinky měly vydržet ve skvělé kondici až šest měsíců. To je skvělá zpráva pro domácí pěstitele. Takto můžete uchovat nadúrodu až do nové sklizně.

Dejte je do mrazáku

Snadný a rychlý způsob, jak uskladnit bylinky na horší časy, je jejich zamrazení. Možností je hned několik:

Bylinky nasekejte, rozprostřete na plech nebo kovový tác a dejte do mrazáku. Zmrznou rychleji a nebudete z nich mít jednu hroudu. Pak je rychle rozdělte do potravinových sáčků na zip nebo je v mrazáku skladujte ve vhodných krabičkách. K vaření je odebírejte rovnou z mrazáku. Tento způsob skvěle funguje u pažitky, kopru, máty, koriandru a petrželky.

Dalším způsobem je zamrazit bylinky ve formičce na led zalité tekutinou. Nadbytek libečku a petrželky opět jemně nasekejte a zamrazte zalité vývarem. V zimě do polévky jako když najdete!

Rozmarýn, tymián, šalvěj a oregano se hodí zamrazit v olivovém oleji pro pozdější použití do bylinkových zálivek nebo pod maso.

Celé lístky máty zalijte v tvořítku vodou, nechte zmrznout a hotové kostky skladujte ve větším sáčku. Máta si zachová tvar, chuť i vůni. Tento postup využijete i pro uchování jedlých květů, jako jsou fialky a levandule. Ledové kostky se hodí do drinků a limonád nebo jako zajímavá dekorace při chlazení šampaňského.

Usušte je

Základním předpokladem pro dobře usušené bylinky je jejich včasná sklizeň, ideálně za slunného dopoledne. To mají v sobě nejméně vody a naopak nejvíce vonných silic.

Bylinky můžete sušit doma rozložené nebo zavěšené na suchém místě s dobrým prouděním vzduchu, v sušičce nebo velmi pomalu v troubě. Bylinky, které dobře schnou, jsou rozmarýn, tymián, saturejka, oregano, majoránka, šalvěj a máta.

Dejte je do octa

Většinu druhů bylinek můžete macerovat ve vinném nebo jablečném octě. Je skvělý do salátů, k přípravě majonéz, zálivek, nebo k okyselení polévek či omáček. Přelitý do hezké skleněné láhve a doplněný o snítku sušené bylinky poslouží i jako jedlý dárek.

Pro domácí výrobu bylinného octa stačí čistá uzavíratelná láhev, kterou zhruba do třetiny naplníte omytými, důkladně osušenými a pokrájenými bylinkami. Láhev potom zalejete po okraj octem, zavřete a necháte stát při pokojové teplotě. Občas je dobré obsah v láhvi protřepat. Po 3 až 4 týdnech přefiltrujte ocet přes plátýnko, přelejte do čisté láhve a skladujte v temnu a chladu.

Naložte je do oleje

Ochucené oleje jsou další tradiční metodou, jak uchovat bylinky. Jsou aromatické, lahodné a mají podobné využití jako bylinné octy. Připravit se dají prakticky z každé bylinky, ale nejčastěji se do oleje nakládá rozmarýn, tymián, kopr a bazalka.

Výroba je opět jednoduchá. Omyté, dobře osušené a nasekané bylinky napěchujte do čisté sklenice. Můžete přidat česnek, chilli papričky a jiné koření podle chuti. Vše zalijte kvalitním olivovým olejem až po hrdlo, aby nic nevyčuhovalo a nezačalo se kazit. Bylinky nechte v oleji macerovat asi 4 týdny. Sklenicí pravidelně zatřepejte, vonné silice budou lépe přecházet do oleje. Poté obsah přeceďte do čisté láhve a uchovávejte v lednici. I v tomto případě můžete do láhve vložit snítku sušené bylinky a poslat ji dál jako osobní dárek.

Sůl je skvělý konzervant

Bylinky, jako je medvědí česnek nebo bazalka, si říkají o výrobu pesta. V lednici ho můžete nějakou dobu uchovávat, ale oříšky v něm mají tendenci žluknout. Pesto proto doporučujeme v menších porcích zamrazit. Bylinky můžete také skladovat v lednici jen naložené do soli. Stačí je nadrobno nasekat a promíchat s mořskou solí v poměru asi 1 díl soli na 5 dílů bylinek. Směs napěchujte do skleniček, vršek zalijte menší vrstvou olivového oleje, abyste zabránili přístupu vzduchu, a zavíčkujte. V lednici vydrží řadů měsíců.

Zdroj: herbsathome.co

Z čerstvého kopru připravte luxusní koprovou omáčku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty