5 tipů na vlastnoručně vyrobené jedlé dárky, kterými potěšíte nejen o Vánocích

Dárek, který se dá sníst nebo vypít, udělá radost každému a při jakékoli příležitosti. Zkuste tentokrát jedlý dárek vyrobit vlastnoručně. Máme pro vás několik tipů, se kterými je úspěch předem zaručen.

Od sklenice s pečeným čajem přes sáček domácí granoly, láhev něčeho říznějšího až po dózu sušenek – s jedlým dárkem nemůžete šlápnout vedle. Pokud ho navíc vyrobíte sami, dáte mu punc výjimečnosti. S dárkem totiž věnujete i svůj čas a kousek srdce, a to potěší dvojnásob.

Proč jedlý dárek

Dárky, které se dají zkonzumovat, se v domácnostech většinou příliš neohřejí. Nezabírají tak místo a nestávají se z nich po čase lapače prachu. Jedlé dárky jsou zkrátka vděčné a když při jejich výrobě přiložíte vlastní ruku k dílu, každý to ocení. Navíc snadno ohlídáte složení a dárek tak můžete „ušít na míru“ chutím i stravovacím zvyklostem obdarovaného.

Co se hodí jako jedlý dárek

Obdarovat můžete čímkoli, co lze uložit do spižírny a nezkazí se. Čili cokoli trvanlivého, sušeného či sterilovaného. Potraviny, které je třeba skladovat v lednici se příliš nehodí. Ideální jsou tedy různé sušené směsi, ochucené soli a cukry, bylinkové oleje a octy, zavařeniny, džemy a čatný, ale hodí se i sušenky a domácí čokoláda.

Na Vánoce je skvělým tekutým dárek vaječný likér s vanilkou. Připravte ho podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Myslete dopředu

Kdo by v létě při zpracování úrody ovoce, zeleniny nebo bylinek myslel na Vánoce. V případě jedlých dárků se to ale vyplatí. Některé dárky sice vyrobíte i narychlo a na poslední chvíli, ale například u zavařenin a nakládané zeleniny je potřeba myslet dopředu. Uložte pokaždé pár menších sklenic s hezkými víčky stranou. Později je stačí jen dozdobit a jedlý dárek je na světě. Delší výrobní lhůtu mají i dárky vyžadující maceraci. Ochucený bylinkový olej nebo ocet nepřipravíte ze dne na den. Chce to svůj čas, stejně jako výroba domácího vanilkového extraktu.

Stylové balení

Doma dělaným jedlým dárkům sluší čirá dóza, sklenice nebo celofán, aby obsah vynikl. Nezbytná je i ručně psaná visačka odhalující název dobroty, její složení a datum doporučené konzumace. Přidat můžete i osobní věnování. Na převázání víček zužitkujete kousky juty, zbytky textilu a barevného papíru, různé stužky a přírodní provázky. K finálnímu dozdobení se pak hodí snítky bylinek, svitky skořice, sušená citrusová kolečka, větvičky, nebo naopak čerstvé květy. Vždy podle situace, ročního období a v souladu s obsahem dárku.

Tipy na jedlé dárky

Co se jedlých dárků týče, nemusíte být kdovíjak zruční a nečeká se od vás ani pekařský či cukrářský výuční list. Stačí chtít a k tomu trocha fantazie. Máme pro vás několik tipů na originální jedlé dárky, kdyby vám došla inspirace.

  • Sušenky a trvanlivé pečivo

Domácími sušenkami nikdo nepohrdne a zavděčíte se obzvlášť mlsounům. Dvojnásob vítané jsou v předvánočním čase, kdy už se na cukroví všichni těší. Takový dárek na adventní návštěvu by měl vonět vanilkou, skořicí a citrusy. V létě zkuste sáhnout třeba po levanduli.

Inspirujte se receptem na výborné marokánky ze smetany podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

  • Sušené ovoce a oříšky

Vyznavače zdravého životního stylu potěšíte pytlíkem domácích křížal. Pokud disponujete sušičkou ovoce, bude to pro vás hračka. K sušeným jablkům, hruškám a švestkám můžete do sáčku přimíchat také různé druhy ořechů. Když jich pár obalíte v kvalitní čokoládě a ve skořici, pochutná si každý.

Ořechy samy o sobě jsou skvělým jedlým dárkem. Můžete je připravit také ve slané variantě s pikantním kořením anebo je naložit do medu.

PRIMA TIP: Ořechy v medu jsou nejen výborné, ale ve sklenici také krásně vypadají, zvlášť když si pohrajete s vrstvením.

  • Domácí granola a müsli

Kupované cereálie bývají často plné cukru a různých aditiv, a přitom křupavou domácí granolu nebo müsli vyrobíte snadno sami a bez zbytečných přísad. Pokud dárek chystáte na Vánoce, přídavek jablek, citrusů a skořice či perníkového koření zajistí to správné ladění. V hezké skleněné dóze s mašlí a visačkou od srdce to bude krásný dárek pro všechny milovníky zdravých snídaní.

  • Likéry a sirupy

Ať už je to tradiční vaječňák, jiný domácí likér či nějaký sirup pro zdraví, tekuté dárky bývají těmi nejoblíbenějšími. Efektně vypadají ve vysoké skleněné láhvi s patentovým uzávěrem. Přizdobit je můžete větvičkou z jehličnanu, perníčkem, sušeným pomerančem a podobně.

  • Vanilkový extrakt

Tohle je trefa do černého a vlastně hodnotný dárek. Koupit dobrý vanilkový extrakt je poměrně nákladné. Sežeňte si kvalitní vanilkové lusky a pusťte se do výroby. Stačí je rozkrojit a nechat macerovat ve vodce či bílém rumu. Na 300 ml alkoholu je dobré použít alespoň 5 vanilkových lusků. Na přípravu extraktu myslete včas, ideálně aspoň dva měsíce dopředu. Hotový macerát pak jen rozdělíte do menších lahviček. Je skvělý na pečení, k ovonění nápojů, ale i do jogurtů a krémů.

Nápadů na jedlé dárky je nepočítaně. Vyzkoušejte také fialkový nebo levandulový cukr, domácí povidla, vlastnoručně umíchané kořenicí směsi, ochucený olivový olej nebo vinný ocet, bylinkové soli, různé paštiky, nakládané sýry nebo utopence, pečený čaj či různá ořechová másla.

Zdroj: redakce; zdroj foto: iStock

Připravte s předstihem naložené utopence podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj: autorský text

Autor článku

Kateřina Šváchová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty