4 snadné tipy, jak bez problémů upéct co nejšťavnatější kuře

Milujete víkendové pečené kuře, ale stále se vám nedaří, aby bylo krásně šťavnaté a s křupavou kůžičkou? Nebojte, možná zapomínáte jen na nějakou drobnost. Pročtěte si náš dnešní článek, třeba to bude právě jeden z našich tipů, který vám dopomůže k perfektní pečínce.

Nezapomeňte na tuk

Pokud chcete, aby vaše pečené kuře bylo krásně šťavnaté a zároveň mělo křupavou kůžičku? Vylepšete ho dostatečnou dávkou oleje nebo másla, které vetřete právě pod kůži na prsou a stehnech. Nebo ideálně z obou stran, aby bylo maso dostatečně potřené.

Zkuste přidat zeleninu

Můžete ji při vaření využít hned dvakrát. Nejprve naplňte nakrájenou zeleninou a především voňavými bylinkami přímo samotné kuře. Zeleninové chutě prostoupí prakticky každý kousek masa. Mimo to můžete jednotlivými kusy zeleniny vyskládat pekáč, ve kterém budete kuře péct. Maso se díky tomu nepřipeče zespod a opět se chuťově zvýrazní. Šťáva z masa pak zase vylepší i zeleninu – zkrátka samé výhody.

Koření je základ

A to především sůl a pepř. Pokud použijete ještě bylinky nebo zeleninu, tato základní dvojice úplně stačí, ale případně se nebojte ani trochu experimentovat.

S pepřem nemusíte šetřit, u soli záleží, kterou konkrétně použijete. Košer sůl se nemusíte bát použít ještě o něco více než třeba mořské. Vždy je ale třeba osolit dostatečně, aby mělo maso chuť. Někdo praktikuje i roztok ze soli a cukru, ve kterém nechá kuře přes noc marinovat. Jen je třeba ho před pečením opláchnout a osušit.

Pozor na teplotu masa

Řeší se to u celé řady receptů. Pokud chcete péct celé kuře, určitě ho nezapomeňte vyndat z lednice s dostatečným předstihem – třeba o takovou 1 hodinu dříve. Důvod je jednoduchý! Příliš studené kuře se bude déle péct, na povrchu se o to jednodušeji spálí a uvnitř nebude dostatečně upečené. A především bude suché! Tak pozor na to.

Zdroj: foodiecrush.com; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty