3 saláty à la caprese, na které nepotřebujete rajčata

Mozzarella, rajčata a bazalka. Tři klíčové ingredience, které jsou pro italský salát caprese naprosto typické. Co se ale tentokrát trochu odvázat a populární trojicí se jen inspirovat? Existuje totiž hned několik možností, jak si připravit caprese tak trochu jinak.

Odkud ale vlastně tato známá italská specialita pochází? Bývá spojována s nádherným ostrovem Capri, který je součástí Kampánie. Běžně se caprese podává jako předkrm, případně jako příloha k dalším pokrmům.

Jednou z nejzákladnějších ingrediencí je mozzarella, to je jasné. Využijte ale letní hojnost, která toho nabízí daleko víc. Podávejte k lehkému obědu caprese z broskví, řepy, vodního melounu nebo třeba manga! A rozhodně se nebojte experimentovat ani s bylinkami.

Melounové caprese

  • vodní meloun
  • třešňová mozzarella
  • čerstvé bylinky nebo jedlé květy
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • olivový olej

Meloun i mozzarellu předem dobře vychlaďte. Poté meloun nakrájejte na malé kousky nebo kuličky, mozzarellu sceďte a vše přendejte do mísy nebo rozprostřete na větší talíř. Přidejte bylinky, případně jedlé květy, okořeňte, zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem.

Caprese z červené řepy

Tento recept je takové spojení caprese a carpaccia. Záleží jen na vás, čím si celý salát dochutíte.

  • červená řepa
  • mozzarella
  • bazalkové pesto
  • oříšky
  • rukola a jahody na ozdobu
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Řepu předem upečte v alobalu s trochou oleje a koření. Pokud chcete ušetřit čas, můžete použít už předvařené a namarinované bulvy. Řepu nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte na talíř. Přidejte na kousky nakrájenou mozzarellu a zakápněte ji bazalkovým pestem. Na ozdobu můžete použít oříšky, trochu rukoly nebo třeba jahod. Dle potřeby dokořeňte a zakápněte olejem.

Broskvové caprese

A poslední slibovaný recept? Zkuste klasické caprese vylepšit šťavnatými broskvemi! Nebo se rajčatům úplně vyhněte, výsledek bude stejně chutný a krásně slaďoučký.

  • čerstvé broskve
  • cherry rajčata (nemusí být)
  • mozzarella
  • čerstvá bazalka
  • balzamiková redukce
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Broskve nejprve nakrájejte na měsíčky a krátce ogrilujte na grilu nebo na grilovací pánvi. Přendejte je do talíře, přidejte nakrájená rajčata (pokud používáte) a natrhanou mozzarellu. Okořeňte, zakápněte olejem a dle chuti přidejte i balzamikovou redukci. Na závěr ozdobte čerstvou bazalkou.

TIP NA ZÁVĚR

Kromě slaných variant můžete vyzkoušet i kompletně sladkou, a to z jahod a kokosu. Recept najdete u nás na webu.

Zdroj: americastestkitchen.com, autorský text; zdroj foto: Getty Images

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty