Suroviny
- hermelín 2 ks
- houby (lesní ) 1 hrst
- cibule (menší) 1 ks
- špek (nebo slanina) 50 g
- sójová omáčka 1 lžíce
- majoránka 1 špetka
- rajčatový protlak 1 lžíce
- bílá cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- žampiony (nakládané ) 2 lžíce
- chilli papričky (drcené ) 1 lžíce
- rostlinný olej 100 ml
- čerstvě namletý pepř
- hrubozrnná sůl
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte tapenádu. Houby očistěte a nakrájejte nadrobno. Mezitím si poduste a zpěňte najemno nakrájený špek, cibuli a nakrouhanou kapustu. Přidejte houby a duste ještě asi 10 minut. Jakmile houby změknou, zalijte sójovou omáčkou, okořeňte, ale nesolte. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
- Poté si připravte hermelíny, které podélně rozkrojte a potřete z jedné strany tapenádou, z druhé strany protlakem a znovu přiklopte. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, česnek na plátky. Sýry střídavě vkládejte do sklenice, spolu s ostatními ingrediencemi. Nakonec zalijte rostlinným olejem a nechte 2 dny uležet v pokojové teplotě. Uchovávejte v chladu.
Naložený hermelín s houbami a kapustou Zdroj: David Turecký pro Naložto