Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Husa v šouletu

4 porce
nad 2 hodiny
Husa v šouletu
Husa v šouletu Autor: Hermína / Prima
Luštěniny jsou zdravé a dají se dobře kombinovat. Vyzkoušejte například husu v šouletu podle Zdeňka Pohlreicha. A pro ty, kteří nevědí, co to vlastně ten šoulet je: Jedná se o židovský pokrm z luštěnin – použít můžete jak kroupy a hrách, tak i fazole, cizrnu nebo sójové boby.
Reklama

Sledujte novou kulinární show Teď vaří šéf! se Zdeňkem Pohlreichem každou neděli od 18.00 na Primě!

Všechny recepty z 8. dílu s tématem LUŠTĚNINY najdete v novém speciálu, kde nechybějí ani další informace z natáčení, bonusová videa a další "laskominy".

Reklama

Postup

  1. Kroupy a hrách je potřeba přes noc naložit do vody, každé zvlášť.
  2. Husu rozdělte na menší kusy, aby se pohodlně vešla do pekáče. Osolte a okmínujte ze všech stran, přidejte kousek sádla a kapičku vody. Přihoďte stroužek česneku a rozpůlenou cibuli. Pekáč přiklopte a dejte do trouby péct na 160 °C do změknutí.
  3. Naložený hrách přelijte i s vodou, v které se máčel, do hrnce a přiveďte k varu. To samé udělejte s kroupami, vařte do změknutí.
  4. Upečenou husu vyndejte z pekáče a sádlo z vrchu výpeku opatrně přelijte do rendlíku, nechte na mírném plamenu vařit. Nasekejte do něj jednu velkou cibuli. Pár stroužků česneku utřete se solí a přidejte na závěr k orestované cibuli. Křupavou cibulku i s trochou sádla přimíchejte k hrachu, přidejte kroupy, sůl, pepř a majoránku.
  5. V pekáči zbyl ještě výpek z husy, který přelijte do zbytku sádla, ve kterém jste restovali cibulku. Do prázdného pekáče můžete dát půlku šouletu, kousky husy a zbytek šouletu, aby maso bylo zasypané. Přikryjte pokličkou a dejte ještě na 20 minut zapéct do trouby.
  6. Co s výpečkem? Připravíme tzv. rezatý sos:
  7. Zbylou tekutinu z pečené husy (tzn. zbylé sádlo a výpek) svařte alespoň na polovinu, na vrchu se oddělí sádlo a dole zůstane svařený výpeček. Sádlo opatrně slijte a do výpeku přidejte trošku jíšky, orestujte. Pak výpek zalijte asi 2 dl studené vody a míchejte, dokud se tekutiny nespojí v jednu silnou omáčku, kterou přeceďte a podávejte k huse v šouletu.
Reklama

Husa v šouletu Foto:

Husa v šouletu Foto:

Husa v šouletu                                                                                                        Foto: Hermína / Prima

Dalších 5 receptů na přípravu husy najdete v našem časopisu, který právě vychází:

Časopis Prima FRESH

PŘEKVAPENÍ! Vydáváme časopis Prima FRESH

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama