Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Dýňové rizoto se slaninou a šalvějí

6–8 porcí
do 30 minut
Dýňové rizoto se slaninou a šalvějí
Dýňové rizoto se slaninou a šalvějí Autor: archiv
Tohle jídlo je koncentrovaný podzim na talíři ve své nejlepší podobě. Fantastická barva, hladivá konzistence a ta vůně…! Když vás podzimní vítr přes den trochu pocuchá, rizoto z dýně vám určitě zlepší náladu.
Reklama

Dýně je momentálně velmi trendy surovina a není divu. Vynechte ty velké kulaté, které se skvěle hodí jako dekorace, ale chuť mají dost fádní. Na výběr k jídlu jsou mnohem vhodnější odrůdy, třeba muškátová, máslová a hlavně Hokaido. Ta chutná trochu jako jedlé kaštany a nemusí se loupat :) A pokud si vyberete nepoškozené plody se zaschlou neodlomenou stopkou, vydrží vám, třeba pod postelí, až do jara…

A teď už k rizotu… Základem je kvalitní kulatozrnná rýže na rizoto. Ideálně Arborio nebo Carnaroli. Nezaměnitelnou chuť dodá téhle dobrotě slanina. Snažte se koupit spíš sušší, dobře vyuzenou. Italové by použili pancettu, ale skvělá je i slovenská gazdovská slanina.

Reklama

Postup

  1. V kastrolu se širokým dnem rozehřejte olivový olej a nechte na něm osmahnout slaninu a nasekanou cibuli a česnek dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
  2. Do rýže vmíchejte nakrájenou dýni a nasekanou šalvěj. Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 12 sběračky, a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to přibližně 1520 minut. Během vaření dochuťte solí a pepřem.
  3. Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte máslo a parmezán. Rizoto by mělo zůstat mírně tekuté.
Reklama

Prima tip:

Servírujte v nahřátých talířích a všechno snězte. Italské rizoto se neohřívá, protože už nikdy nedosáhne zpět svou krémovou konzistenci. Pokud vám ale zbyde, zkuste do něj vmíchat syrové vajíčko a trochu krupičky, vytvarovat z něj placičky a ty opéct na rozpáleném oleji.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama