Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Dokonalá svíčková

6 porcí
do 2 hodin
Dokonalá svíčková
Dokonalá svíčková Autor: Gurmet
Šéfkuchař Dalibor Navrátil se s námi podělil o svůj recept na svíčkovou omáčku. Je průsečíkem receptů po babičce, toho z učňovských let i šéfkuchařských zkušeností. Otestujte ji už teď, ať jste připraveni o svátcích...
Reklama
Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Maso v celku prošpikujte klínky slaniny (tak, aby vám část zbyla) a ze všech stran ho zprudka osmahněte na oleji. Vyjměte ho, vsypte zbylou pokrájenou slaninu a cibuli a asi pět minut opékejte, aby obojí zezlátlo. Poprašte lžící cukru a nechte chvíli karamelizovat, zakápněte octem a nechte ho odpařit. Vsypte pokrájenou nebo nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a vmíchejte lžíci brusinek a hořčice.
  2. Vložte zpátky maso, přidejte koření, zlehka osolte, podlejte a dejte zakryté do předehřáté trouby. Pečte asi hodinu až hodinu a půl za občasného přelévání vypečenou šťávou.
  3. Měkké maso vyjměte a volně překryjte alobalem. Šťávu nechte na sporáku odpařit, zaprašte ji trochou mouky, zasmahněte, zalijte smetanou a krátce povařte. Vyndejte celá koření a omáčku rozmixujte nebo propasírujte přes jemné síto. Ochutnejte a případně dochuťte.
  4. Maso podávejte nakrájené na plátky, s omáčkou, knedlíky, brusinkami a skrojkem citronu. Svíčková omáčka je lepší, když se připravuje den předem, chutě se v ní krásně rozleží.
Reklama
Související témata: Hlavní jídla , Česká kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama