Jana Vlková

Sedmikráska ozdobí talíř od jara až do prvních mrazů – je krásná, chutná a zdravá

Sedmikráska neboli chudobka nás provází od jara do podzimu. Je ideální jedlou květinou pro začátečníky. Trvanlivá, krásná, chutná…

Sedmikráska chudobka má velikou výhodu, že si ji nelze s ničím splést. Pozná ji i malé dítko. Odtud tedy její vhodnost pro první kulinární pokusy. Může po ní sáhnout každý, kdo by chtěl vstoupit do světa jedlých květů s neochvějnou jistotou, že se neotráví. Její nezměnitelnost tkví v její jednoduchosti a také všudypřítomnosti.

Kde ji sbírat, jak ji pěstovat

S pěstováním je to více než jednoduché. Sedmikráska chudobka roste sama a s chutí na každém trávníku. Potřebuje slunce a nežádá moc vody. Její pěstování tedy spočívá v tom, že se trávník nebude sekat na nejkratší délku a také pokud možno ne příliš často. Takhle jednoduše si doma můžete zařídit trvalý přísun sedmikrásek až do prvního mrazu. Jejich sběr v přírodě je také snadný. Pokud je trháte ve městě, stačí se rozhlédnout, jestli stanoviště není příliš blízko silnice, a tudíž zaprášené, nebo zda jej přednostně nevyužívají též psi.

Jak chutnají?

Jarní chudobky můžete jíst „po hrstech“. Jejich chuť není nijak pronikavá, zato dodají jarním jídlům zajímavou strukturu. Květy se dají jíst celé s libovolně dlouhou stopkou. Není třeba preparovat žádné jejich části. Listová růžice je zjara také k jídlu, ale pokud budete chtít konzumovat divoké jarní výhonky, existují i chutnější květiny.

První chudobky chutnají velmi svěže. Později se prosazuje jejich lehce oříšková chuť. Jsou to nejvěrnější květy k jídlu i k dekoracím, protože ani s koncem vegetační sezony nejsou hořké.

Co s nimi v kuchyni

Jarní rychlená zelenina přímo vybízí, aby se k ní trochu chudobek přihodilo. Osvěží obyčejný zelený listový salát, hrubě strouhanou mrkev nebo plátkované ředkvičky. Na saláty s chudobkou používejte přednostně zálivky s olivovým olejem, nikoli majonézu nebo jogurt, vždy napřed zeleninu zamíchejte a květiny přidejte až těsně před podáváním. V létě se květy chudobek hodí na dekoraci prakticky jakéhokoli jídla – omeletky, jednohubky, pečené kuře, borůvkový koláč. Výhrou pro ně nejsou omáčky a polévky, kde se květinka může utopit. To je však pouze na úkor estetiky, nikoli kulinárních kvalit.

A zde najdete recept na sedmikráskové kapary:

Zdroj: kytkykjidlu.cz

Autor článku

Jana Vlková

Kytky k jídlu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty