Na podzim a v zimě mívají vlasy tendenci ke zbrklému úprku. Abyste jejich emigraci alespoň částečně zabránili, zařaďte do jídelníčku potraviny, které obsahují vitaminy skupiny B, vitamin A, biotin, hořčík, křemík, selen, zinek a železo.
Projezte se ke krásnějším vlasům
Čočka
Jedna porce čočky téměř pokryje denní dávku železa. Zdraví prospěšná luštěnina obsahuje také vitaminy B1 a B6, hořčík, měď a více než dvojnásobek denní dávky kyseliny listové.
Dýňová semínka
Štědrému koktejlu výživných a léčivých látek dominuje hořčík a zinek. Vlasům prospějete také pravidelnou konzumací dýňového oleje – již jedna čajová lžička denně udělá s vaší hřívou zázraky.
Hrášek
Patří mezi osvědčené zásobárny železa, zinku a vitaminu B.
Chřest
Navzdory své nepatrné kalorické hodnotě se pyšní velkým množstvím provitaminu A, který má mimo jiné příznivý vliv na kvalitu vlasů. Obsahuje také tzv. vitamin krásy biotin.
Fazole
Tato luštěnina patří mezi štědré zdroje manganu, jenž kromě jiného pozitivně ovlivňuje růst vlasů a pomáhá předcházet kožním onemocněním.
Losos
Je bohatý na proteiny, vitamin B12, D a esenciální omega-3 mastné kyseliny, jež jsou klíčové pro zdraví pokožky hlavy. Pokud naše tělo trpí jejich nedostatkem, „odmění“ se nám lámavými vlasy bez lesku.
Mango
Toužíte-li po zdravé a husté kštici, pak je právě mango tou správnou volbou. Pestrobarevné subtropické ovoce je bohaté především na karoten, vitamin E a vitamin C, nechybí mu ani vitamin B a kyselina pantotenová, jež tělu dodává energii a pečuje o uchování barvy vlasů.
Mrkev
Mezi hlavní charakteristiky této zeleniny patří bohatý obsah karotenu – 100 g mrkve pokryje více než polovinu denní potřeby tohoto vitaminu. Pravidelná konzumace oranžově zbarvené zeleniny podporuje zdravý růst vlasů a pečuje o jejich krásu.
Para ořechy
Jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů selenu a důležitých minerálů vyživujících vlasovou pokožku.
Pivovarské kvasnice
Jednobuněčné rostlinné organismy byly původně odpadním produktem při vaření piva. Díky vysoké koncentraci všech vitaminů řady B a vyváženému obsahu esenciálních aminokyselin, vitaminů a minerálů se osvědčily jako výborný doplněk stravy podporující kvalitu a růst vlasů.
Špenát
Pravidelná konzumace čerstvé listové zeleniny se podílí na kráse a síle vlasů – špenát totiž obsahuje niacin, kyselinu listovou a biotin.
Vejce
Pyšní se vyváženým obsahem nutričně cenných látek. Nechybí jim vitaminy řady B, železo, fosfor, draslík a selen.
Vlašské ořechy
Obsahují alfa-linolenové a omega-3 mastné kyseliny, které ovlivňují kondici vlasových kořínků.
Autor: Nela Kučerová