Pivo se v poslední době stalo velkým trendem a Češi začínají sice pomalu, ale jistě hledět na kvalitu spíš než na kvantitu a ochutnávají nové pivní styly a testují novinky minipivovarů.
Ochutnejte sezonní nabídky malých pivovarů
Věděli jste ale, že pivo má také své sezony a můžete ochutnávat právě podle nich? Pivní nabídky malých pivovarů se řídí ročním obdobím, tradičními svátky i sezonami ovoce a zeleniny.
Pivo je na rozdíl od takového chřestu k dostání po celý rok a velké pivovary nás přesvědčují, že by mělo být celoročně stejné a ideálně bychom se neměli vzdalovat od své oblíbené značky. Malé pivovary k této zažité představě pivním gurmetům naštěstí nabízejí alternativu. Kromě celoročních piv nabízejí i sezonní piva, kterými vycházejí vstříc právě sezonním chutím.
Největší rozdíl je logicky mezi zimními a letními chutěmi. Přes zimu dávají hosté přednost silnějším a kořeněným pivům. Oblíbená jsou v té době tmavá piva, nakouřená s výraznými chutěmi jako třeba bock, doppelbock, Imperial IPA nebo Stout. Lambic se dokonce dá vyrábět pouze v zimě, protože v létě jsou kvasinky moc divoké a pivo kazí.
V létě je větší poptávka po lehkých ovocných pivech s menším procentem alkoholu, která jsou především osvěžující a dají se popíjet i u sportu. Typická jsou obecně světlá piva, oblíbená jsou pšeničná a IPA. V posledních letech tento trend začaly sledovat i velké pivovary, které na poptávku reagují především svými radlery, tedy pivy mixovanými se sladkými limonádami. Ty ale nikdy nedosahují chuťových kvalit klasických piv a většinou se nevyhnete přidaným cukrům a chemii.
Se sezonností souvisí i sváteční piva. Podle období můžete zkusit vánoční speciály, svatomartinské, svatováclavské nebo třeba velikonoční. Teď jsou nejblíže dožínkové speciály, které už zrají v sudech a čekají na naražení.
Ne všechna piva se hodí celoročně a minipivovary mají oproti velkým výhodu v tom, že vaří pivo v menších objemech a mohou si tak spíše dovolit experimentovat s různými pivními styly a chutěmi a právě spíše u nich narazíte na zajímavá a netradiční piva.
Nejlépe se piva ochutnávají přímo v pivovarech, které najdete rozeseté po celé zemi a obzvlášť o prázdninách to nemusí ani být špatný cíl výletu. V Praze pak můžete najít tyhle lahůdky po boku moderní české kuchyně třeba v restauraci Nota Bene u náměstí I. P. Pavlova, která se na piva z minipivovarů specializuje.
Restaurace Nota Bene
Autor: Anna Slánská