Krabičkové diety se pomalu, ale jistě stávají fenoménem dnešní doby. Spousta lidí nemá čas se pořádně najíst, z čehož plynou zdravotní problémy i zvyšování váhy. Připravené krabičky s vyváženou stravou jsou nejjednodušším způsobem, jak jíst zdravě a přitom dobře. Vyzkoušela jsem je na vlastní kůži.
Na vlastní kůži: Na bojové frontě s dietou v krabičce
1. Bojová linie: Shánění jídla
Nedávno jsem si stěžovala, že nemám čas na to správně jíst, neustále lítám ze schůzky na schůzku, potom zase do kanceláře a pak třeba do kina nebo za sportem. Mezi těmito body sháním jídlo, kde se dá. Tu v pekárně koláček, k obědu rychlá polívka či domácí sendvič a večer to oslavím buď skvělou domácí kuchyní, nebo v restauraci. A to bývá tak mezi osmou až desátou hodinou večer. Když se povede, že povečeřím dříve, tak zase za pár hodin sháním, co by se dalo rozkousnout, rozchroupat či jen tak rozpustit na jazyku. Už nějakou tu dobu slýcháme o pravidelné stravě o pěti až šesti chodech denně. Pro většinu iluze a humorná představa, pro jiné zdravý životní styl. Jak toho ale dosáhnout, když jsme tak nějak malinko vytížení? Odpověď může znít "Dieta v krabičce“.
Krabičková dieta – jídlo na jeden den. Foto: DIETAVKRABICCE.CZ
2. Bojová linie: Vybrat správnou krabičku
Nemusím vařit, nemusím kupovat jídlo a nemusím přemýšlet, na co mám chuť (i když je pravdou, že je to jedna z mých nejoblíbenějších činností dne). Krabičky mi každý den dovezou nebo si pro ně mohu skočit na jedno z odběrných míst, kterých jsou po Praze spousty. Rozpis jídelníčku můžu zkontrolovat na stránkách vybrané společnosti. Zvolila jsem DIETAVKRABICCE.CZ, protože už jsou na trhu tři roky a řadí se mezi průkopníky a přední distributory.
Dietu v krabičce založily dvě sestry Martina s Lucií, které už tenkrát tušily, že krabičky zaplní pěkně mlsnou díru na potravinovém trhu. „V době, kdy se psal rok 2001 a na našem trhu produkt krabičkové diety ještě neexistoval, naše babička, středoškolská profesorka, odbornice na výživu, a hlavně urputná bojovnice za odbourání mých nadbytečných kil, se v době mého zkouškového období na vysoké škole rozhodla, že se bude starat o moji stravu. Každý den mi připravovala jídlo do krabiček na celý den. Náš pracovní název byl tehdy babiččina krabičková dieta. Nejenže to bylo poprvé, kdy jsem během zkouškového období nenabrala pěkných pár kilo, ale měla jsem dost energie na učení, a přitom jsem ještě zhubla a cítila se skvěle.“ Popisuje vznik podnikatelského nápadu jedna z jednatelek společnosti Lucie Pechová.
Zvolila jsem jejich krabičky i proto, že se zatím jako jediní na trhu krabičkových diet v současné době certifikují ISO normou 22000, což je nejvyšší možná mezinárodní norma, která specifikuje požadavky na systém bezpečnosti potravin pro všechny organizace v potravinovém řetězci, které musí být naplněny, aby byla zajištěna bezpečnost potravin.
3. Bojová linie: Čerstvost, pestrost, chuť
Moje zvědavost se nejvíce odrážela v otázce, zda nebude strava jednotvárná a bez chuti, ale krabičky mě mile překvapily. Každý den pestrý jídelníček. Například k snídani chlebový sendvič se sýrovou variací, v dopolední svačině šlehaný tvaroh s čerstvými hruškami, k obědu krémové těstoviny fetuccine s kuřecím masem a lesními houbami, jako odpolední svačina keříková rajčata s bůvolí mozzarellou a bazalkou a na závěr k večeři špenátový krém s uzeným lososem. Najednou jsem si začala říkat, zda si nedebužíruji až příliš. Jediné, v čem jsem maličko tradiční, je jídlo z talíře, což nikdy nemusí být problém. Prostě jsem jídlo naservírovala na talíř, aby lahodilo oku, a bylo. Jídlo mi chutnalo, jen párkrát jsem si musela připepřit, ale i to může být jen osobní návyk – mít jídlo pořádně ostré.
4. Bojová linie: Hubnout, nebo žít zdravě?
Spousty testů těchto krabiček nedopadly zrovna růžově. Mají prý nízkou energetickou hodnotu, která nestačí pro denní přísun potravin, nejsou chuťově dobré, jsou příliš drahé, nebo příliš levné a nekvalitní. Za správný životní styl bez práce si samozřejmě trochu připlatíte, ale pro tzv. kancelářská povolání, to nemusí být taková cenová bomba. Navíc má DIETAVKRABICCE.CZ k dispozici výživového poradce, který vám poradí, co je zrovna pro vás ta správná cesta. Můžete si vybrat buď program Hubnu, nebo Žiju zdravě, který by vás měl udržet v dobré životní rovnováze. Rozděleno je to ještě na ženy a muže, jelikož každé pohlaví potřebuje jiný energetický přísun. Tento projekt je i členem Aliance výživových poradců, jež by měla sledovat ty nejnovější trendy ve správném stravování.
Koprová omáčka s vařeným vejcem, bramborové gnocchi. Foto: DIETAVKRABICCE.CZ
5. Bojová linie: Týden s krabičkou
Týden pryč a jak se říká v „bříšku jako v pokojíčku“. Co je však mým větším problémem, je, že hlad může být sice ukojen, ale chutě nikdy. Je libo třeba pečenou šunku od kosti s bramborovou kaší a sezonní zeleninkou nebo koprovou omáčku s vařeným vejcem, bramborovými gnocchi, křupavou žemli s krůtí šunkou a bylinkovým máslem či snad cuketový krém s čerstvou řeřichou (viz. recept níže) a silný hovězí vývar s masem? To už jsou pro mne jen vzpomínky na zajímavý experiment Krabičková dieta, který mi ukázal, jak neurvalé jsou mé stravovací návyky. Pokud se rozhodnete zkusit některé recepty sami uvařit nebo zkusit kuchyni v krabičkách doma, můžete si zakoupit na DIETAVKRABICCE.CZ i knihu receptů Vaše krabičková dieta – Připravte si doma sami, ve které je připraveno 150 nejoblíbenějších receptů s fotografiemi v celé jejich gurmánské kráse.
Autor: Michaela Králová