Vybírejte z nejkrásnějších nových kuchařek ten pravý dárek pod stromeček!

Vymýšlíte dárky na poslední chvíli? Sázkou na jistotu je návštěva knihkupectví, kde pořídíte dárky pro každého. I pro gurmány a vášnivé kuchaře se tu něco najde... A je toho dokonce spoustu, co stojí za prolistování. Protože nabídka je opravdu ohromující, předvybrali jsme pro vás ty nejpovedenější nové kuchařky, z kterých si určitě vyberete tu pravou.

The Green Kitchen: Lahodná a zdravá vegetariánská jídla pro každý den

David Frenkiel, Luise Vindahl

Tato kniha je dílem Luise a Davida – životních partnerů, rodičů tří malých dětí, kteří v ní představují více než stovku oblíbených receptů. Příznivci jejich blogu The Green Kitchen je tak najdou konečně i v češtině pěkně uspořádané a v knižní podobě. Luise a David ve svých receptech spojují běžné kuchyňské zásoby a čerstvou sezónní nabídku. Svými příběhy z kuchyně se snaží motivovat a přesvědčit, že každý den je možné uvařit zdravé, chutné a vyvážené jídlo. Tato krásná kniha je navíc protkaná úžasnými fotkami, a velmi rychle se stane inspirací, jak se radovat z jídel, která jsou prospěšná pro tělo i duši.

Ještě více hojnosti

Yotam Ottolenghi

Už svou knížkou Hojnost (Plenty) způsobil jeruzalémský rodák a znalec blízko- a středněvýchodní kuchyně velkou revoluci v bezmasých receptech. A její pokračování (Plenty more) jenom potvrzuje, jak neuvěřitelným základem pro skvělé recepty (rýže se šafránem, datlemi a mandlemi? Dušený kadeřávek s křupavými šalotkami? Cuketový baba ganuš?) rostlinné suroviny jsou. Zvlášť v tomto podání, plném zasvěcených komentářů o surovinách i zajímavých příběhů. Famózní recepty doplňují stejně úžasné a lákavé fotky, tahle knížka je opravdový klenot kuchařských sbírek. Chceme ještě víc!

Každý den je svátek

Karolína Kamberská

Písničkářka, televizní kuchařka a gastronomická novinářka Karolína Kamberská představuje svoji čtvrtou kuchařku Každý den je svátek. Současně s ní spouští i nový blog Radost podle Karolíny v reakci na neustále negativní zprávy z médií. „Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství, než jaký nám ukazují média a sociální sítě. Chci psát o tom, co přináší do života kouzlo,“ popisuje. Do své poslední kuchařky poskládala recepty na sváteční pokrmy, které si však můžete připravit i ve všední den a vytvořit tak neobyčejné chvíle kdykoliv. Praktické tipy a zkušenost s denním vařením trojnásobné matky činí z této kuchařky praktického a obrazově bohatého průvodce všech milovníků dobrého jídla a příjemného žití.

Je to tak snadné – recepty na každý den

Gwyneth Paltrow

Známá americká herečka se pomalu stává i kuchařskou celebritou. Vaří totiž stejně doopravdy, jako hraje a chce, aby její rodina jedla opravdu zdravě. Je si vědoma časových omezení, jakým rodiny s dětmi čelí, a tak představuje 130 receptů od snídaní po večeře, které se dají zvládnout snadno, rychle, odpovídají nutričním požadavkům včetně některých omezení a přitom jsou lahodné. Další inspirace od mladé ženy, která si na kuchařku jenom nehraje.

Italská kuchařka

Riccardo Lucque

Šéfkuchař restaurace Aromi a zakladatel sítě restaurací a bister s prodejem delikates La Collezione Riccardo Lucque ztělesňuje Itálii v Praze. Svou pílí, nadšením a neutuchající energií dokázal přivézt skutečné italské poklady, z kterých připravuje takové lahůdky, že si po jejich ochutnání připadáte jako na dovolené na apeninském poloostrově. Jeho neobyčejná životní cesta z přímořského regionu Marché do srdce Evropy a kuchařské umění okouzlilo šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha natolik, že se rozhodl vydat jeho kuchařku. Italská kuchařka s příběhem obsahuje 104 receptů na domácí těstoviny, rizota, zeleninové předkrmy, polévky, masa i ryby, na které je Riccardo specialista. Podrobné recepty doplňují krásné fotografie Marka Bartoše.

Jamie Oliver vaří po italsku

Ze srdce italské kuchyně

Od rychlovek a jednoduchých jídel z pár ingrediencí až po složitější a luxusnější pokrmy určené na víkendy a slavnostnější příležitosti vám tahle kniha nabídne úžasné recepty plné chutí, vůní a pohody a napomůže vám vytvořit jídla, která vás přenesou rovnou do itálie a, spolu s tím, vás nadchnou. Viva Italia!

Moderní veganské dezerty

Petra Stahlová

Cukrářka Petra Stahlová svým uměním boří mýty o tom, že veganské dezerty jsou nevzhledné a zdravé na úkor chuti. Vychází z francouzské cukrařiny a precizní zpracování surovin i zaměření na detail činí z jejích dortíčků a zákusků skvosty, které zaujmou na první pohled i na první sousto. Pak vás skutečně překvapí, že neobsahují vejce, mléko ani další živočišné produkty a jsou čistě rostlinné. Kuchařku rozdělila do sedmi kapitol – Pečení, Tartaletky, Dezerty, Servírované dezerty, Zmrzliny, Pralinky a Drobnosti a v každé vás detailně provede inovativními postupy i vysvětlí nové suroviny. A pokud by vám něco nebylo jasné, můžete se k ní přihlásit na cukrářský kurz na webu www.petra-stahlova.cz nebo www.veganskedezerty.cz.

Fika, sladká švédská kuchařka

Kristina Lund

Strážnická rodačka a foodblogerka zprostředkovává vlastní pohled na vlnu skandinávského vaření, které se stalo světovým fenoménem, a zejména na jeho sladkou část, o které jsme dosud měli jen matné povědomí. Mandlový dort krále Oskara, princeznin dort, skořicové šneky, perníčky, božský čokoládový koláč – seveřané se zkrátka už dávno rozhodli, že nejlepším lékem na vlezlou zimu a šeré dny je něco sladkého. A to se hodí i o pár set kilometrů níže, zvlášť když je to doplněno zajímavým čtením a obsáhlými informacemi, které Kristina také přináší.

Sama doma a hladová

Matěj Pospíšil

Matěj za pomoci své manželky Lucie a stylistky Johany Střížkové navazuje na svou „pánskou“ prvotinu a tentokrát mu jde o to, abyste si při vašich – nepochybně vzácných – osamocených večerech připravila skutečné pochutnání. Šedesát jedlých, přitažlivých a sexy pohlazení pro duši a dobrých rad možná způsobí, že na ten sobotní mejdan ani nebudete chtít jít… leda tak na dámskou jízdu.

Bez buchet se nevdáš, Aneto!

Knížka koncipovaná také jako osobní dárek všem (českým) ženám a dívkám, které pochopily, že rčení o žaludku a lásce voní pravdou. Tři generace žen jedné rodiny spojily síly, aby tu zatím poslední z nich naučily tomu nejlepšímu, co samy znají. Buchty, koláče, poctivé omáčky, knedlíky, domácí chleba, vánoční cukroví, slavnostní menu – prostě to nejlepší, co česká kuchyně umí a co dneska už tak často nenajdete ani u rodinného stolu, rozhodně stojí za ochutnání.

Wok snadno a rychle – 100 zdravých a lahodných receptů

Ching-he Huang

Základní pracovní nástroj všech čínských kuchařů, v němž se dají připravit stovky jídel, rychle, s minimem tuku a především správně tak, jak to čínská kuchyně vyžaduje. Autorka soustředila recepty jednoduché, výživné, chutné i cenově dostupné, bezlepkové i vegetariánské. A ty všechny připravíte v té jedné kouzelné nádobě!

Tak chutná hygge

Svatava Vašková

Oblíbená bloggerka coolinářka vybrala do své třetí kuchařky 70 receptů na pohodové večeře ve stylu dánského konceptu domácí radosti hygge. Lákavé fotografie, které sama nafotila, vás povzbudí k tomu, vykouzlit si doma stejnou atmosféru klidu a pohody i ve všední den. Večeři si vyberte podle toho, na co máte zrovna chuť – chcete se zahřát polévkou či pokrmy s masem, nebo dáváte přednost zelenině či studené večeři? Nechybí ani drobné mlsání k televizi nebo pro návštěvy.

Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové

Moderní domácnost beze zbytku

Naším krédem je, že bychom neměli vyhazovat žádné jídlo. Vede k tomu několik cest: lépe plánovat, lépe nakupovat, promyšleně vařit a zejména spotřebovat vše, co se v naší kuchyni uvaří a upeče. Autorka se myšlenkou zužitkování „beze zbytku“ zabývá již více než 10 let. Původně se zaměřila především na tvorbu skvělých receptů z přebytků z vaření. Nyní se téma „kulinární recyklace“ propojuje se současným, stále výraznějším trendem neplýtvání surovin a potravin a s ekologičtějším přístupem ke konzumu obecně. Vyústěním letité zkušenosti a důkladného zpracování je aktuální manuál, recepty a tipy pro moderní domácnost – propojuje dobré rady a postupy tradičních hospodyněk, pro které bylo šetrné vaření nezbytností, s dnešním životem. Vynikající recepty jsou doplněny zajímavými souvislostmi a informacemi o surovinách.

Rychlé večeře: Kuře

Kate McMillan

Nejoblíbenější maso, po němž saháme prakticky kdykoliv. A tohle je praktická příručka, která kdykoliv poradí, co s ním, když už nám docházejí nápady. Padesátka hlavních jídel, příloh i salátů, jídel na víkend, na párty nebo pro dva, chytré triky, které práci ještě víc usnadní, nápady, tipy – prostě arzenál pro všechny, kdo kuře zařazují do jídelníčku občas nebo by ho nejraději jedli pořád.

Citrony a limety

Ursula Ferrigno

Podtitulek 75 chutných způsobů, jak si užít vaření z citrusů napovídá, jak dokážou tyhle plody oživit a ozvláštnit mořské plody, těstoviny a samozřejmě dezerty. Ano, všichni je známe, ale často si jejich skvělou šťávu vymačkáváme jen do čaje. Velká škoda. Autorka vtipně využívá rozdílů v chuti a vůni příbuzných plodů a páruje je s dalšími surovinami přesně tak, jak je potřeba, v celé řadě zajímavých receptů. S těmihle svěžími nápady získá vaše vaření opravdu šťávu, plus se toho o těchto plodech leccos dovíte.

Jíme zdravě ve městě i na venkově

Barbora Kravková, Barbora Hlubučková, Petr Novák

Studentská trojka, která si vytkla za cíl osvěžit tradiční jídelní návyky, se tentokrát zaměřila na příběhy kuchařů, jako jste vy, a oslovila své fanoušky. Ti pomohli s výběrem, ochutnáváním a zkoušením receptů, rozdělenými do osmi kapitol, a přispěli i svými historkami. Autoři pracovali na své třetí kuchařce 8 měsíců, najeli přitom 1438 km a vařili v osmi různých kuchyních po celé republice. A došli k závěru, že ať už vaříte cokoliv, mělo by to být s radostí a měli byste si své jídlo vždy vychutnat. To je na magisterský titul!

Připravila: Klára Michalová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty