Opravdu originální dárek? Víno staré jako oslavenec

V životě existuje pár mezníků, kterým je třeba věnovat pozornost a náležitě je oslavit. Co ale darovat člověku, který si vše potřebné pořídí sám? Archivní víno je luxusním dárkem se špetkou vzrušení a očekávání, které se báječně hodí ke kulatým narozeninám či významné události v životě, jakou je například pracovní výročí. Vyzkoušet chuť vína vyrobeného v roce narození se stává neopakovatelným zážitkem.

„Archivní víno je vhodný dárek, který potěší nejen milovníky vína. Jen si představte, že dostanete víno pocházející z roku vašeho narození. To je velmi osobní. A určitě by vás to dojalo. Nejčastěji nakupují zákazníci vína pro své blízké nebo pro obchodní partnery a zaměstnavatele, velmi oblíbená jsou i jako dárek k pracovnímu výročí,“ říká Jan Pánek, zakladatel portálu Vinozarchivu.cz. V nabídce má vína stáří 5 až 80 let. Vhodnou příležitostí je nejen oslava narozenin, ale i svatební či jiné výročí. Cena lahve se zde pohybuje od 1500 Kč.

Archivní víno ale není jakékoliv víno, které necháte roky zapomenuté ve skříňce. Jde o vína přímo k archivaci určená. „V případě, že plánujete archivní víno otevřít a ochutnat, nejlepší výsledek k degustaci nabízejí vína Barolo či Amarone,“ říká Pánek. Tato vína jsou specifická ve své chuti. Nebylo by správné od nich očekávat lehkost a svěžest jako u mladých vín určených k „přímé spotřebě“. Zde na nás čekají kromě vyzrálosti také plnější a zemitější tóny.

Nejstarší ochutnané archivní víno uznané jako „vynikající“ bylo francouzské víno Arbois z roku 1774 a vydražilo se za 42 200 dolarů. Ceny starších ročníků investičních vín se mohou vyšplhat poměrně vysoko. Mladší a levnější varianty s sebou pak přinášejí nádech dobrodružství a očekávání, jak se víno za dobu archivace změnilo. A právě to k tomu patří a je to vlastně ten největší zážitek na celém dárku.

Otevření archivního vína je neopakovatelným zážitkem od začátku do konce. Láhev se otvírá speciálním otvírákem, aby nedošlo k porušení korku. Víno se po otevření potřebuje takzvaně nadechnout, proto se podává několik hodin po otevření, ti zkušenější ho před naléváním většinou ještě dekantují.

Darování archivního vína je událostí nejen pro oslavence, ale i pro všechny zúčastněné. Darujete tak zážitek, na který se nezapomíná.

TIP – 50. narozeniny Barolo Borgogno 0,75l z roku 1969 pochází z Itálie z vinařství Borgogno. Cena: 5 990 Kč • TIP – 40. narozeniny Amarone Recioto della Valpolicella 0,75 l z roku 1979 pochází z Itálie z vinařství Santa Sofia. Cena: 3 890 Kč • TIP – 50. narozeniny Barolo – Terre del Barolo 0,75 l z roku 1969 pochází z Itálie z vinařství Terre del Barolo. Cena: 3 590 Kč K dostání na www.vinozarchivu.cz

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty