7 nejnovějších trendů v mléčných výrobcích, které byste měli ochutnat

Mléko v sáčcích, krátká trvanlivost, omezený sortiment, absence výrobků pro speciální výživu. Takhle nějak by se daly charakterizovat mléčné výrobky v letech dávno minulých. Za poslední roky se ale tato kategorie potravin dostala na úplně jinou úroveň. Možná, že budete překvapeni, co všechno už se z mléka vyrábí.

Mléko a mléčné výrobky jsou stále v módě, ale samozřejmě se mění jejich nabídka. „Dnes najdete v obchodech rozmanité mléčné výrobky v moderních obalech prodlužujících jejich trvanlivost. Mlékaři reagují na současné potřeby zákazníků a vyrábějí také funkční potraviny a produkty pro speciální skupiny spotřebitelů, jako jsou děti, senioři, lidé trpící laktózovou intolerancí a popř. různými chorobami. Sortiment se často inovuje a složení výrobků zase reformuluje, aby vycházelo z trendů moderní a zdravé výživy,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda ČMSM.

Koncem května byly na Oslavě mléka vyhlašovány vítězné výrobky letošního ročníku soutěže o „Mlékárenské výrobky roku 2019“. Pojďme si je představit a porovnat je se současnými spotřebitelskými trendy, které jsou následující:

1) Bezlaktózové výrobky

V naší současné populaci je přibližně 10–12 % spotřebitelů, kteří mají problémy s trávením mléčného cukru – laktózy. Jedná se o tzv. „laktózovou intoleranci“. Počet spotřebitelů s určitou nesnášenlivostí mléčného cukru ale také narůstá v souvislosti se stárnutím populace.

Tipy odborníka: „Pro tyto skupiny spotřebitelů naše mlékárny vyvinuly již dříve konzumní mléka a smetany (Mlékárna Pragolaktos, Mlékárna Kunín), a nyní již také fermentované výrobky – jogurty a zakysané smetany, a dokonce i mléčné dezerty (výrobci Hollandia Karlovy Vary a Madeta).“

2) Vysokoproteinové výrobky

Mléčné bílkoviny (proteiny) jsou složeny z tzv. nezbytných (esenciálních) aminokyselin. Jejich stravitelnost je vysoká (téměř 95 %). Mléčné bílkoviny jsou zároveň konzumenty dobře vstřebávány ve střevech a přinášejí lidskému organismu aminokyseliny potřebné pro jeho vývoj. Bílkoviny mají také řadu fyziologických funkcí týkajících se především kardiovaskulárního a nervového systému, obranyschopnosti organismu, přenosu minerálů (železa, vápníku) a trávicího systému. Obohacování mléčných výrobků dalšími mléčnými proteiny je proto vhodné nejenom pro lepší růst svalů či jako prevence řady civilizačních chorob, ale je dále vhodnou výživou například pro sportovce, ale také pro seniory, kteří potřebují právě zvýšený příjem proteinů.

Tipy odborníka: „Mezi tyto výrobky patří zejména vysokoproteinové jogurty (Polabské mlékárny, Bohušovická mlékárna, Mlékárna Kunín), ale také tzv. skyry a skyr-drinky (Bohušovická mlékárna, Olma, Polabské mlékárny). Novinkou jsou také zeleninové dipy na bázi „řeckých“ jogurtů.“

3) Etnické potraviny

Trh s etnickými potravinami má v tuzemsku výrazný růstový potenciál. Potvrzuje to také skutečnost, že roste počet cizinců trvale pobývajících na našem území. Navíc Češi bohatnou a stále více cestují a poznávají zahraniční kuchyně a potraviny. Požitky z jejich konzumace si chtějí přinést i do svých domovů. Příkladem etnických potravin mohou být již zmíněné vysokoproteinové („řecké“) jogurty, které pocházejí z Řecka, ale také skyry, pro jejichž výrobu se naše mlékárny nechaly inspirovat původní islandskou technologií.

Tipy odborníka:„Letošní horkou novinkou jsou zejména sýry na grilování – napodobeniny sýra Halloumi rozšířeného zejména na Kypru, v Řecku a v dalších blízkovýchodních zemích. Českými ekvivalenty jsou skvělé sýry Grillami (Brazzale Moravia) a Allami (Laktos).“

4) Návrat k tradičním potravinám

Návratem k tradičním oblíbeným pokrmům našich babiček mohou být dva letošní svěží výborné tvarohy tradiční chuti a konzistence – jeden nejlépe rovnou na chléb či do buchet (Staročeský Jaroměřický tučný tvaroh – Jaroměřická mlékárna), druhý (Olešnický tvaroh – Mlékárna Olešnice) v ideální formě i balení třeba pro posypání ovocných knedlíků.

Tipy odborníka: „Nalezení řešení, jak praktičtěji zabalit oblíbený sýr Lučina pro konzumaci menších porcí, navíc zcela bez přídatných látek (Lučina Mini – Savencia Fromage & Dairy Czech Republic), to je absolutní vítěz letošního ročníku soutěže Mlékárenský výrobek roku 2019.“

5) Čerstvost, svěžest, zdraví a původ

Nejvíce novinek letos přinesly české mlékárny opět v sortimentu čerstvých mléčných výrobků, a to zejména zakysaných, které se právě skvěle hodí pro lehkou letní konzumaci jako osvěžující nápoje, svačinky či lehké večeře.

Tipy odborníka: „Zajímavá jsou i nová sezónní ochucení, např. pomeranč-citron a rebarbora-máta. Ovšem na své si přijdou rovněž ti, kteří preferují výrobky nezakysané: dvě nové ledové kávy stvořené pro horké letní dny anebo „obyčejné“ selské či bio mléko, jehož konzumenty může těšit i to, že kromě dobré chuti svou konzumací také přispějí k šetrnějšímu hospodaření v české krajině.“

6) Vysoká kvalita a autentičnost

Novým směrem v sýrařství je výroba vysoce prozrálých kvalitních sýrů.

Tipy odborníka: „Letos to byly především tvrdý sýr HEROLD ze společnosti Moravia Lacto s dobou zrání 12 měsíců a tvrdý TYLŽSKÝ SÝR z jihočeské Madety zrající 6 měsíců. V soutěži ale zaujal také polotvrdý sýr ZLATÁ PRAHA z Mlékárny Polná na Vysočině. V kategorii měkkých zrajících sýrů pak zvítězily dokonale velmi dobře vyzrálé tradiční Olomoucké tvarůžky malé (A. W. Loštice), které nesou rovněž jakostní certifikát výrobku s chráněným zeměpisným označením.“

7) Convenience (pohodlí)

Výrobky, které spotřebitelům usnadňují přípravu pokrmů, jsou stále více žádané. Vyplývá to nejen z naší určité pohodlnosti, ale také nedostatku času. Proto jsou výrobky ke snadné přípravě pokrmů tolik spotřebitelsky oblíbené.

Tipy odborníka: „V této kategorii se letos představily dvě varianty populárního extratvrdého sýra Gran Moravia ze společnosti Brazzale Moravia, a sice verze Scaglie (malé hoblinky) a verze Julienne (hrubě nastrouhaný sýr), hodící se především k přípravě salátů, popř. na gratinování pokrmů.“

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty