Další gastronomický výlet do Japonska, odkud má přítelkyně Michiyo posílá další recept s příběhem. Tentokrát si uvaříme Curry Rice – kari rýži. Nejedná se však o indický pokrm, pojmenovaný podle žlutého exotického koření, ale o Japonské kari, jedno z nejoblíbenějších tamních jídel.
Mimořádná linka Praha–Tokio podruhé
Rýže kam se podíváš…
Má přítelkyně Michiyo, o které jsem vám už jednou psala, miluje jídlo. Ač ráda ochutnává „západní trendy“, stejně si nejvíc potrpí na domácí tradiční japonskou kuchyni. Bydlí v Tokiu, takže o rozmanitost jídelníčku rozhodně nemá nouzi. Rybí trhy, sushi bary, tradiční japonské restaurace, fast foody a cukrárny, vše ve znamení rýže. Aby mě o tom přesvědčila, vzala mě jednou v Austrálii, kde jsme se potkaly, do MOS Burger. Pokud jste nikdy nejedli rýžový hamburger, budete překvapeni, když vám prozradím, že je to 2. největší fast food v Japonsku, hned po McDonald´s. Pobočky MOS Burger naleznete hlavně na východní polokouli, v asijských státech, Austrálii nevyjímaje.
Rýže v hamburgeru slouží místo housky, uvnitř je naložené maso, které si vyberete a sójový dresink, nebo pro ty odvážnější tzv. kimči – tradiční nakládaná zelenina z nedaleké Koreje. Chutě jsou to zvláštní a já už se tam sice nikdy nevrátila (pokud jde o hamburgery, jsem trochu konvenční), ale všichni Japonci si mlaskali jak o život. A to doslova. Rozdíly mezi námi jsou, a velké, ale lásku k jídlu nezapřeme ani jeden.
Kari, Udon a hořká okurka
Vraťme se ale zpět ke kari rýži. Michiyo mi prozradila, že na tento pokrm má chuť pokaždé, když v Japonsku panují extrémní vedra a vlhkost. Je to prý proto, že v horkém létě pálivé kari pomáhá organismu vypořádat se s teplotou, i když logika by velela opak. Recept je snadný na přípravu a každý si ho může podle chuti trochu obměnit, podle toho, co má rád. Můžete zkusit i variantu tzv. Curry Udon, ve které jsou místo rýže podávány tenké nudle připomínající špagety s názvem Udon, které zakoupíte ve specializovaných obchodech.
Další surovina, která pro nás bude asi velkou neznámou, je „hořká okurka“, která se využívá jak v gastronomii, tak v medicíně. Představuje tradiční lék účinný při diabetu a z lékařských výzkumů vyplývá, že tykev je jednou z mála plodin účinných proti obezitě. Plody hořké okurky jsou, jak název napovídá, nahořklé, ale to pro národ milující hořkou chuť piva, asi nebude potíž. V syrovém stavu jsou svěží a křupavé a asi nejvíce se podobají naší klasické okurce. Jak vizáží, tak chutí.
Curry rice – kari rýže
pro 5 osob
INGREDIENCE:
• 1–2 nahrubo nakrájené cibule (podle velikosti)
• 4 stroužky česneku podle chuti
• 1 lžíce oleje
• 700 ml vody
• 2–3 brambory nakrájené na větší kusy
• 1–2 mrkve nakrájené na větší kostky
• 250 g od každého masa, které máte rádi:
• Hovězí: nakrájíme na kostičky nebo můžeme dát i mleté
• Kuřecí: paličky nebo mleté
• Jehněčí: Jehněčí je asi nejlepší volba, krájíme ho na kostičky
• Vepřové: může být, ale pokud jídlo nechcete tučné, vyhněte se mu.
Kari jíška: V Japonsku se dá tato jíška koupit už hotová, ale pokud byste ji ve specializovaných obchodech nesehnali, můžete si ji udělat doma sami. (Ale třeba v Japa shopu ji mají asi v 7 variantách s různým stupněm pálivosti).
• 45 g másla
• 60 g hladké mouky
• 2 polévkové lžíce kari
• 1 čajová lžička pálivé papriky
• 1 polévková lžíce kečupu
• 1 polévková lžíce worcesteru
Příprava jíšky (připravte si jíšku, mezitím co se bude vařit zelenina):
1. Na mírném ohni vedle v menším kastrůlku roztavte máslo a při míchání přisypte mouku a kari.
2. Míchejte, až bude složení tuhé.
3. Poté vmíchejte papriku a pepř, přidejte kečup a Worcester.
4. Míchejte a vařte do doby, než začne jíška „drobečkovat“ (podle drobenky na koláč).
5. Pak kastrůlek s jíškou odstavte a čekejte, až se dodělá zelenina.
POSTUP PŘÍPRAVY:
1. Použijte velký hrnec a rozpalte v něm olej.
2. Osmahněte rozmačkaný česnek a přidejte maso. Dělejte zprudka asi 2–3 minuty.
3. Přidejte zeleninu a smažte další 3–4 minuty.
4. Přilijte do hrnce vodu a potom vařte 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
5. Nezapomeňte sbírat pěnu a usazeniny, které zelenina při vaření pustí.
6. Mezitím si připravte jíšku.
7. Přidejte jíšku do hrnce, vypněte plotnu a pečlivě rozmíchejte, dokud se jíška v hrnci nerozpustí. Z jíšky a vývaru vznikne kari omáčka.
8. Znovu zapněte plotnu na mírný plamen a poduste asi dalších 5 minut
9. Servírujte s bílou nebo hnědou rýží.
10. Michiyo doporučuje: Nejlepší je k rýži přidat naloženou zeleninu pro zvýraznění chuti. Vyberte tu, kterou máte rádi. Já sama ještě přidávám do kari tzv. „hořkou okurku“. Nakrájím ji na kolečka a osmahnu jako cibulové kroužky a pak ji přidám do kari omáčky.
P.S. od Michiyo:
Japonská verze kari je u nás považována za jedno z nejoblíbenějších domácích jídel. Každá máma doma vaří kari, protože naše děti to naprosto zbožňují. Přesto, že pak všichni dospějeme, jsme na něm závislí už po celý život. Zkuste kari s hnědou rýží, vyniká jemnou vůní a obsahuje velké množství živin.
S láskou
Michiyo
Autor: Michaela Králová