Užijte si putování za dobrým jídlem v Brně

Asi by mě samotnou nenapadlo vyjet si na výlet zrovna do Brna, ale shoda náhod tomu chtěla a nakonec jsme s partou kamarádek, které mají rády jídlo, vyrazily prozkoumat nejen krásy, ale hlavně chutě moravské metropole!

Vlakem jsme se z Prahy do Brna dostaly pohodlně za tři hodiny, a protože jsme vyrážely opravdu brzy, hned po příjezdu jsme zamířily do blízké kavárny Monogram Espresso Bar na Kapucínském náměstí, kde jsme si dopřály velmi dobrou kávu a rovnou si koupily první jedlý suvenýr – řemeslné čokolády Ajala, které jsou doma právě v Brně.

Procházkou přes Zelný trh jsme došly do ulice Mečové, kde jsme objevily kouzelný obchůdek Sušenkárna Momenta, v kterém jsme neodolaly několika druhům domácích sušenek a na cestu si vzaly vynikajicí punč.

Cestou na oběd jsme nemohly minout vyhlášený podnik v Pekařské ulici Kafe & Kobliha, který nabízí přesně to, co má v názvu – skvělé kafe a hlavně fantastické koblihy. Daly jsme si od každé jednu, abychom mohly ochutnat, a po pravdě mi chutnaly všechny, což je s podivem, protože sladké není moje parketa. Ale musím vyzdvihnout tu s karamelovým krémem a také skandinávskou „semla“ s mandlovým krémem.

A po dezertu jsme vyrazily na oběd :) Jedna ze zastávek, na kterou jsem se těšila a také na ni byla hodně zvědavá, Ramen Brno ve Václavské ulici, otevřel teprve před pár měsíci, ale jeho sláva se šíří rychlostí blesku. Jeho návštěvu si naplánujte na všední den (víkendy mají zavřeno) a počítejte s provozní přestávkou mezi 14 a 17 hodinou. My jsme naštěstí dorazily kolem půl druhé a po chvilce čekání jsme už objednávaly vysněný ramen. Já si dala vepřový Tonkotsu ramen s plátkem masa, řasou nori, nakládaným bambusem a zázvorem a hlavně úchvatným marinovaným vajíčkem. Vývar byl silný a chuťově výrazný, domácí nudle taktéž výtečné. Aby zde předešli plýtvání, je vývaru tak akorát, ale pokud byste chtěli víc, nebojte se o něj požádat, přinesou vám extra porci v konvičce navíc. Novinkou v Ramen Brno je možnost zakoupit si čerstvé ramen nudle domů, kde si tak můžete zkusit připravit ten svůj jedinečný domácí ramen přesně podle vlastní chuti a fantazie. Porce 130 g stojí 30 Kč.

Za tímhle báječným projektem stojí šéfkuchař Jan Miňha a Jiří Vyzourek, oba se zkušeností z michelinské La Degustation, Jirka navíc s Přemkem Forejtem rozjížděl olomoucké Entree Restaurant, a na jídle je to opravdu znát – tady si na kompromisy nepotrpí, vše je v perfektní kvalitě, dotažené a promyšlené a podle toho to pak chutná. Z oběda jsme zamířily téměř naproti do krásného rohového domu v Křídlovické ulici, kde se nachází nejoriginálnější cukrárna nejen v Brně, ale v celém Česku. Už název Sorry ̶ pečeme jinak naznačuje, že tady najdete něco neobvyklého a po ochutnání zjistíte, že i neobvykle dobrého. Cukrářka Šárka Divácká se prostě nebojí experimentovat, překvapit a mnohdy i šokovat. Nevšední chuťové kombinace, naprosto originální vzhled a hravost nejen na talíři, ale i v interiéru – to jsou poznávací znamení téhle úžasné cukrárny. Opět jsme toho ochutnaly hodně – nemohl chybět legendární dort „Buď mech!“, který opravdu vypadá jako potažený mechem, je však se špenátem a pistáciemi a navrchu v mechu najdete smaženého cvrčka. Mě moc chutnal dort s lískooříškovým krémem se zapíchnutou pipetou, v které byla single malt whisky Laphroaig. Nebo zářivě červený Red velvet s „jedovatě“ zeleným krémem dochuceným absintem. A pro klid duše si zde můžete složit origami jeřába, napsat na něj přání a obsluha ho pak zavěsí mezi ostatní ptáčky, kteří tvoří překrásnou dekoraci.

Po téhle náloži jídla jsme se šly projít do Masarykovy čtvrti, kde jsou opravdu krásné prvorepublikové vily, a navíc jsme si užily dechberoucí výhledy na město se západem slunce. Kýč jak bič, ale trošku nám vytrávilo, což byl hlavní účel. Blížil se totiž čas večeře. Vyrazily jsme také do čerstvě otevřeného Atelier cocktail & bistro v Kobližné ulici, o kterém se v gastro světě mluví jen v superlativech. Rozhodně doporučuju udělat si rezervaci, podnik je celkem komorní a žádaný, což znamená, že mají plno. Opět jsme využily výhodu větší skupiny a objednaly jsme si dohromady úplně kompletní menu, abychom mohly všechno ochutnat. Já jsem si dala delikátní krémovou kaštanovou polévku s krémem z podmáslí a potom bramborák s nočkem z brynzy a lůžkem z pečené čekanky. Obojí bylo výtečné – nadchlo mě, že z jednoduchých ingrediencí lze vytvořit tak chuťově harmonické jídlo, které překvapí. A místo dezertu jsme si nakonec objednaly dva chody, které nás během ochutnávacího kolečka uchvátily nejvíc – uzený jazyk s křenovou pěnou a karamelizovanou cibulí a navrch kynuté buchty plněné kysaným zelím s husími škvarky! To byla prostě paráda!!! Jako bonus jsme od milé obsluhy dostaly na ochutnávku domácí ořechovku.

Což tak nějak předznamenalo, že po skvělé večeři byl čas zajít někam na drink. Naše volba padla na proslulý bar 4 pokoje ve Vachově ulici. Chci jenom podotknout, že bary v Brně prostě umí – mají šmrnc, a zatímco my v Praze chodíme spíš na „jedno“ nebo třeba na víno, v Brně si potrpí na originální koktejly. Moje volba padla na osvěžující drink z kmínky s limetou a čerstvým koriandrem. A co musím bezpodmínečně zmínit je perfektní obsluha. Všichni byli milí, s úsměvem dolévali vodu a nosili nové drinky a zvlášť jedna slečna byla tak pozorná a veselá, že jsme si o ní povídali ještě druhý den… :)

Ten jsme zahájily vyprošťovací snídaní v Bistru Franz v ulici Veveří. Odstartovat den vejcemi Benedikt na domácí máslové briošce je vždycky dobrý nápad!

Pěkně posilněné jsme se vydaly na procházku městem, neminuly jsme podnikovou prodejnu Sonnentor na Šilingrově náměstí, kde najdete nejširší nabídku koření, čajů a dalších laskomin. Ideální místo k pořízení dalších jedlých suvenýrů :) Což jsme hojně učinily a stejně tak v Rašínově ulici, kde jsme narazily na podnikovou prodejnu Olomouckých tvarůžků (ano, není to produkt z Brna, ale nešlo odolat – ovšem tyhle dobroty si nechte důkladně zabalit – povezete je 3 hodiny v přetopeném vlaku :).

Protože jsme potřebovaly trošku vytrávit, vydaly jsme se na kopec Petrov, kde stojí katedrála sv. Petra a Pavla. Určitě stojí za to vyšplhat se na věž, kde je vyhlídka na celé Brno i na Špilas. Jen počítejte s tím, že tam vede opravdu hodně schodů… :) Cestou k nádraží to vemte přes Zelný trh, kde najdete stylové Elsner Bistro, které je dílem sympatické Simony Elsnerové, která rozjížděla a spoluvedla velmi známou brněnskou restauraci Koishi. Bistro Elsner nabízí skvělou kuchyni ze sezonních surovin od místních farmářů a kromě toho i výběrovou kávu a vybraná vína. Součástí tohoto místa je i vlastní pekárna a hlavně cukrárna, kterou mají na starost Michal a Gabriela Hrubcovi, které možná znáte pod názvem Votre plaisir. Jestli je vám tohle jméno povědomé, bude to tím, že měli nejprve cukrárnu v Praze, ale pak se přestěhovali a teď si na jejich absolutně dokonalé francouzské dezerty musíte dojet na Moravu. V neposlední řadě tady najdete i bufet, kde si můžete koupit výborný chleba, paštiky, marmelády, džemy a pomazánky nebo třeba plněné sendviče a chlebové chipsy (spoooustu jedlých suvenýrů!).

Náš brněnský výlet jsme zakončily prohlídkou baru Slast hned ve vedlejším vchodu. Nové místo v podzemních katakombách nabízí vynikající koktejly, možnost dát si šíšu a také posezení v originálním interiéru, který zdobí spousta uměleckých děl. A jeden bonus navíc – není tady signál!!! Takže si tu můžete odpočinout od mobilního smogu. My jsme si daly rozlučkový drink a vyrazily na nádraží zpátky domů. Každopádně jsme si hned domluvily další kolo na jaře, protože jsme ani zdaleka neviděly a neochutnaly všechno!

PRIMA TIP: Z praktických důvodů doporučuji zajet do Brna z pátku na sobotu. Některé podniky mají totiž o víkendu zavřeno, některé zavírají v neděli, takže je lepší alespoň jeden všední den, abyste nebyli zklamaní.

PŘIPRAVILA: KLÁRA MICHALOVÁ

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty