Ramen: horká polévka plná chuti

Ramen bistra se u nás začínají konečně otevírat! Milovníci této famózní polévky se mohou radovat. Věříme, že budou postupně přibývat, každopádně teď tu máme tři, která si za poslední dobu získala naši pozornost. :)

Věděli jste, že s historií ramenu to není tak úplně jednoduché? Nejvíc se ho sice zkonzumuje (velmi pravděpodobně) v Japonsku, nicméně základy pro tuto sytou asijskou polévku pocházejí údajně z Číny. Respektive z období okolo roku 1895, kdy Japonsko zpřístupnilo své přístavy světu. Díky tomu se do japonských přístavních měst dostali čínští tlumočníci, vznikaly čínské čtvrtě a následně i restaurace s čínskými nudlovými pokrmy. Těmi se Japonci poté inspirovali a na svět přišel ramen. Proto se také v japonštině píše velice často znaky z abecedy katakana ラーメン, které se používají u přejatých slov nebo u těch, která z cizích alespoň vycházejí.

A v čem je tedy rozdíl? Základy pro vývar do ramenu se nepoužívají v žádných jiných jídlech, ale čínský vývar, kterým se Japonci inspirovali, najdete i v celé řadě jiných polévek.

Shio/Shoyu/Tonkotsu ...

V Japonsku najdete x druhů ramenu, každý může být úplně jiný. Ochutnáte tak třeba Shio ramen, Tonkotsu ramen, Miso ramen nebo Shoyu ramen. Rozdíl je například ve vývaru, některé mají základ ze sójové omáčky, jiné z miso pasty, ale nechybí ani vepřový vývar z kostí. V některém najdete plátek másla a kukuřici, v jiném zase pořádnou porci vepřového masa. Pokud plánujete cestu do Japonska, určitě doporučujeme navštívit Ramen muzem v Yokohamě. V devíti ramen barech si můžete vychutnat nespočet variant, které si navíc stylově objednáte v tradičních automatech. Celý interiér je postaven jako replika bister z roku 1958. Mimochodem, ve stejném roce byl vyroben vůbec první instantní ramen.

Už se vám sbíhají sliny? Horkou porci ramenu si můžete dopřát i u nás! Některé asijské restaurace ho mají na menu jako specialitu, ale za poslední dobu se u nás objevilo několik speciálních ramen barů. Hurá! Tak se pojďme podívat, které to jsou.

Miska Ramen

Když jsme o Misce psali naposled, neměli ještě otevřené vlastní bistro. Jejich ramen jste mohli ochutnat jen na speciálních akcích a pop-upech. Od konce ledna je ale všechno jinak! Miska Ramen má vlastní malé bistro, které najdete hned nad Václavským náměstím. S krásným výhledem na zrekonstruované Národní muzeum. Bistro je malé, laděné do japonského minimalistického stylu, takže na delší posezení to zrovna není. Nicméně na vychutnání horkého ramenu ideální. Vybrat si můžete z pěti druhů: Tonkotsu, Tan-Tan, Sapporo Miso, Tokyo Shoyu a Veggie Miso. A kdybyste k tomu chtěli něco přikusovat, v menu najdete i Tsukemono.

Španělská 2, Praha (otevírací doba: čtvrtek až sobota 11–15 a 17–22)

BON Fresh Ramen&Soba

Od začátku února tu máme další bistro, které vsadilo na japonskou specialitu. A dokonce ne jen na jednu. Podnik BON najdete za rohem od náměstí Míru a čekají tam na vás tři druhy ramenu: vegetariánský, vepřový a verze se šťavnatým kuřecím stehnem. Kromě toho tu mají i pohankové nudle Soba, které doslova létají! Majitelé Dan Nguyen Quoc Anh a Linh Phuong Do se inspirovali v New Yorku, kde během svého delšího pobytu navštívili několik japonských restaurací. Zlomovým okamžikem bylo setkání s mistrem Shuichi Kotani, šéfkuchařem a noodle masterem pocházejícím z Japonska. Ten již 20 let žije v New Yorku, kde má tři restaurace a po celém světě pomáhá rozjíždět Ramen & Soba projekty.

Ibsenova 1, Praha

Ramen Brno

Dalším tipem z poslední doby je ramen bistro, které začalo fungovat už v loňském roce. A jak název napovídá, najdete ho v Brně. Šéfkuchař podniku Ramen Brno Jan Miňha má opravdu bohaté zkušenosti. Několik let pracoval například ve známé restauraci La Degu, kde se také seznámil se svým budoucím ramen parťákem Jiřím Vyzourkem. Ramen je pro ně plnohodnotné jídlo, které kombinuje nejoblíbenější české chutě. Mají zde vlastní nudlárnu, ve které připravují nudle do samotného ramenu, ale také k dalšímu prodeji pro nás, mlsné zákazníky. Vybrat si můžete z pšeničných nebo pšenično-žitných (jeden pytlíček 130 g vás vyjde na krásných 30 Kč). Ramen si tu můžete vychutnat třeba vepřový, ale také vegetariánský!

Václavská 16, Brno (otevírací doba: pondělí až pátek 11–14 a 17–20 + sobota 10–15)

Kdyby vám to pořád nestačilo, můžete se podívat do našeho staršího článku. Najdete v něm další zajímavé tipy! :)

PŘIPRAVILA TEREZA PÁNKOVÁ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty