Prosluněný kraj Apulie a 5 tipů, kde se zastavit na jídlo v Bari a okolí

Plánujete cestu do Itálie? Určitě byste se měli zastavit na jihu, je opravdu okouzlující. My jsme vyrazili do Apulie, konkrétně do Bari a okolních měst, a sepsali pro vás 5 gastrotipů! :)

Bari

Hlavní město kraje s krásným historickým centrem. Přesně takové je Bari, přímořské italské městečko. Hned druhý den po příletu jsme si chtěli dát pořádnou snídani, případně i slanou, když to vyjde. Ale Italové tolik nesnídají a když, tak prý maximálně croissant a kávu. Po chvilce trajdání městem jsme ale narazili na velice luxusní kavárničku Jerome Chocolat, která praskala ve švech. Poznáte ji snadno, je celá růžová! Je z ní také cítit vliv Francie, ale i tak tu najdete známé italské ingredience. Dali jsme si neskutečnou porci vaflí a lívanečků, a právě vafle byly ozdobené italským crema pasticcera. Jídlo si předobjednáte na iPadu a postará se o vás velice milá obsluha. Doporučujeme!

Když je člověk v Itálii, neměl by za nás vynechat samozřejmě pizzu, těstoviny, ale také frutti di mare! Na slušnou porci těchto mořských potvor jsme si zašli do podniku Pescobar. Je u hlavní silnice, která vede kolem moře, a kromě smažených potvůrek si tu můžete dát i speciální rybí "burgery". Určitě zaskočte. Za nás by se nicméně hodilo do frutti di mare víc krevet a možná nějaká majonéza k tomu. :)

A ještě jeden malý tip. Kousek od Pescobaru, také podél vody, najdete zajímavý podnik EnoMezcla. Ideální na večerní posezení s drinkem a nějakým dobrým "zobem".

Polignano a Mare

Jasně, pizza nemohla chybět, to už jsme v úvodu psali. Jednu krásně křupavou a opravdu tenoučkou jsme si dopřáli ve městě Polignano a Mare. To nás mimochodem velice okouzlilo svými bílými budovami a neskutečným výhledem na moře. Jestli chcete být v centru dění, hned pár kroků od mostu, který vám tento výhled dopřeje, zajděte do restaurace Al Buco Preferito Tranquillage. Výběr pizz mají opravdu velký a nám chutnalo!

Molfetta

Jako poslední pro vás máme dva tipy z dalšího kouzelného městečka, Molfetta. Narazili jsme tam i na maličký trh s ořechy, sušenou zeleninou a rybami. Na oběd jsme zašli do stylové restaurace Bit - Bloom in town, která je přes oběd tradiční italskou a večer údajně naopak asijskou (fotek se sushi mají na internetu požehnaně). Ochutnali jsme výtečné těstoviny s mořskými plody, carbonaru a fantastické červené víno. Za nás rozhodně palec nahoru!

Město, které nás neskutečně bavilo svými zelenými okenicemi všude, kam jsme se podívali, jsme nemohli opustit bez pořádného gelata. Omlouváme se za fotku, originálně vypadala zmrzlina opravdu jinak, ale během pár minut se nám začala hrozně roztékat. :D A zrovna jen tato, ostatní držely krásně tvar. Každopádně byla famózní, zajděte si na ni do gelaterie San Marco, hned kousek od přístavu.

Pokud ještě váháte, kam na prodloužený víkend, Bari a okolí ja jasná volba!

PŘIPRAVILA TEREZA PÁNKOVÁ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty