Nechte se unést kouzlem lahůdek a lahůdkářství starého Curychu

Obchody s pultem a lidskou obsluhou, navíc specializované na jeden produkt, který mají v tisíci variantách, vymírají. Lahůdkářství, koloniály a cukrovinkárny požírají e-shopy. Ale stále v Curychu najdete místa, která na vás dýchnou tradicí.

„Ještě není všem lahůdkářstvím konec, ale tohle už muselo zavřít,“ říká průvodkyně Nicole Berger. Stojíme v curyšské ulici Marktgasse před anglickou cedulí new arrivals. Jsme u vchodu do obchodu známé globální značky, která si své místo na trhu vydobyla prodejem sportovního vybavení. „Dříve všechny rodiny ze střední třídy chodily nakupovat do lahůdkářství. Prostě to patřilo k dobrému tónu.“ Pokračuje Nicole a já se dívám na luxusní průčelí z červené žuly a původní nápisy hlásící, že zde sídlila firma Bianchi, která se více než sto let specializovala především na prodej ryb a mořských plodů. Dneska provozují e-shop.

Ulicí Marktgasse se vstupuje do Starého Města. Jeho hlavními historickými pozoruhodnostmi je café Voltaire, kde vznikal manifest dada, a také dům, kde Vladimír Ilijič Uljanov aka Lenin sepisoval svoje pamflety, kvůli nimž pak zanikla v nejen v Česku, ale v celé komunismem nakažené části Evropy, všechna luxusní lahůdkářství už před více než půl stoletím.

Hned vedle výše jmenovaného café jsou nedaleko od sebe tři místa, kde můžete strávit spoustu času prohlížením dobrot. H. Schwarzenbach je obchod „zbožím koloniálním“, který pan Heinrich Schwarzenbach založil v roce 1864. Dvě filiálky sídlí v Mustergasse, jedna je specializována pouze na čaj a kávu. Ano, dodnes prosperují, protože s trvanlivým zbožím je pravděpodobně menší starost než s rybami.

Na dohled od koloniálu je prodejna „tekutin“. Podnik je to moderní, což se pozná podle toho, že se jmenuje fine & more manufactur a nikoliv po otci zakladateli, jak tomu bývalo dříve. Sortiment zahrnuje nejrůznější místní i dovezené pálenky, sirupy, octy, oleje… Cokoliv z nepřeberného výběru si můžete nechat natočit do láhve, kterou si vyberete.

A konečně sladká tečka. Cukrárny a cukrovinkárny mají dobrou životnost. Konditorei Schober byla v rukou rodiny rovných 100 let. V roce 1975 sladký podnik změnil majitele, ale jméno si nechal. A kde je tu nejblíž nějaká ta švýcarská čokoláda? Teuscher, firma stará pouhých 80 let, má obchod na Marktgasse. To je tam, kudy jsme do starého města vstoupili. Staré Město je jen drobeček z nabídky města Curych. Další a další lákadla se nacházejí třeba na Bahnhofstrasse, která dnes patří mezi pět nejdražších ulic světa.

A ještě jedna neopakovatelná atrakce. V curyšských kašnách teče pitná voda. Autorka jednak vyzkoušela na vlastním (tak trochu kachním) žaludku, ale hlavně viděla místní obyvatele, jak si ji natáčejí do láhví. Nechte se unášet od obchodu k obchodu, od kašny ke kašně.

Autor: Jana Vlková

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty