Kde teče voda, tam to žije. Tipy, kde si vychutnat drink u vody

Léto už klepe na dveře a břehy českých řek ožívají. Praha už zdaleka není jediná, kdo nabízí stylové posezení na náplavce nebo v hezkém podniku u vody s výhledem. Ostatní česká města také zjistila, že sednout si navečer k vodní hladině se skleničkou a pozorovat západ slunce v jejím odrazu je prostě hodně dobrý zážitek. 

Na Vlnně v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích by chtěl žít každý! Jára Cimrman věděl už tehdy, že jsou něčím výjimečné. Restaurace u vody tam stojí už desítky let, ale plovoucí kavárna je jen jedna. Na řece Malši je ukotven hausbót, ve kterém si můžete dát dobrou kávu, zákusek nebo něco na posilněnou. Na Vlnně se rázem ocitnete mimo veškerý ruch, i když v samém centru královského města. Místní včetně autorit města doufají, že trend podniků u řek nebo přímo na řekách v Budějovicích poroste. Mohly by se tak zařadit k městům, která si tento nezaměnitelný genius loci plně uvědomují a přinášejí tak svěží vzduch nejen místním, ale i turistům.

Na Vlnně pro vás mají připravené snídaně od míchaných vajíček na másle s uzeným lososem, vaječné omelety nebo ovesné kaše s ovocem či čokoládou po francouzský toast s karamelizovanými jablky a croissanty nasladko s medem nebo obložené šunkou a sýrem. Přes den si zde můžete dát malý sendvič nebo dezert, pro ty, co mají rádi něco teplého do žaludku, je připravená polévka dle denní nabídky.

K pití vám zde připraví kávu, jakou si zamanete, a energii dobijete čerstvě připravenými smoothie nebo fresh džusy. Točené pivo jak jinak než Budvar, k večernímu posezení láká i široká nabídka rumů a celkem příjemný výběr lahvových vín. Vše připraveno pro ty, co si chtějí na Malši užít krásný západ slunce s dominantami Českých Budějovic, které jsou z paluby nádherně vidět.

Adresa Plovoucí kavárna na Malši Sokolský ostrov 1, České Budějovice tel: +420 608 001 181 www.kavarna-vlnna.cz Otevírací doba: • Po–Ne: 9.00 – 20.00

Zakotvi v ostravském Docku

U řeky Ostravice stojí útulné nekuřácké street cafe a klub s parádním výhledem na nábřeží. Přes den kavárna s nabídkou snídaní a obložených briošek, večer klub s (nejen) hudební produkcí. V Docku prostě najdete, co zrovna během dne potřebujete. Ráno otevírají už v 8.00, abyste stihli ranní paprsky na hladině a pojistili se na den pořádnou snídaní, večer si zase zatančíte v doprovodu dobrého výběru kvalitních rumů a míchaných drinků. Dodavatelé Docku jsou lokální, pivo vám natočí z malého Beskydského pivovárku, horkou čokoládu odebírají z místní výrobny Aztec man z centra Ostravy, která se pyšní vlastní recepturou na vysokoprocentní čokoládu. Dále zde najdete další gastronomické ostrůvky jako místní med, zákusky nebo kávu. Své si najdou i vegetariáni.

Adresa: Havlíčkovo nábř. 28, 702 00 Moravská Ostrava a Přívoz http://www.clubdock.cz tel.: 603 335 791

Otevírací doba: • Po: 15.00 – 0.00 • Út–Čt: 8.00 – 0.00 • Pá: 8.00 – 2.00 • So: 17.00 – 2.00 • Ne: 17.00 – 0.00

Genius Loci na NãPLAVCE v Hradci ožívá

Univerzitní malebné město Hradec Králové konečně hlásí kavárenský comeback. Ještě před 10 lety jste se zde po přednášce mohli tak svalit do klasické pivnice a do noci nevylézt, ale poslední roky už nabízí studentům i místním více možností, jak se gastronomicky i kulturně vyžít. Hradec byl vždy krásnou ukázkou města architektury. Gočár a Kotěra se tu více než profesně vyřádili, ale nyní město křísí jiného architekta v podobě perfektního prostoru pro klub a místo setkávání všech, co si dají rádi snídani, kávu nebo drink, mrknou na výstavu nebo večer protančí střevíce.

Josef Fňouk a jeho funkcionalistické etážové garáže z 30. let se nyní proměnily v dolním patře ve stylovou kavárnu a multikulturní prostor. Svojí rekonstrukcí a obnažením betonových konstrukčních prvků zde vznikl opravdu unikátní podnik, který by rád do kulturního života NãPLAVKY zapojil umělce, studenty a kreativní skupiny lidí z Královehradeckého kraje. Majitel Lubomír Říha dodává: “Výjimeční jsme tím, že se z voňavé krásné kavárny a denního prostoru dovedeme lusknutím prstů změnit na noční klub či koncertní sál. Mísíme kavárnu, bistro a music bar. V takovém měřítku to v HK nikdo nedělá. Navíc máme i půjčovnu padleboardů, která je otevřená 6 měsíců v roce, a jsme i umělecký prostor. Každý měsíc na našich galerijních stěnách visí nová výstava. Místní milují jedinečnost prostoru, multižánrovost NãPLAVKY, zahrádku na břehu Labe a samozřejmě jídlo a pití, které připravujeme z těch nejlepších ingrediencí a s láskou.”

Co se týká jídla, má NãPLAVKA co nabídnout. Nejoblíbenější jsou asi nedělní brunche nebo stálá nabídka burgerů. V jídelním lístku najdete zajímavosti z různých světových kuchyní s masem i bez masa. Lubomír doporučuje vlastní recepturu PASTRAMI, která platí za vlajkovou loď podniku. Tato delikatesa původem z Rumunska obsahuje pomalu pečené zauzené hovězí maso nakrájené na tenké plátky a servírované s domácím toastovým chlebem a okurkovým relieshem. Hovězí si sami nakládají a přidávají i tajnou směs koření. Udí se pouze na bukovém dřevě. Další specialita je burger McKwak v podobě trhaného kachního masa v hoisin omáčce se sezamem, hořčičnou majonézou a fermentovanou zeleninou v sezamové bulce nebo vege varianta QUINOA BURGER se sušenými rajčaty s quinoou, jarní cibulkou a černými fazolemi s rajčatovou majonézou v sezamové bulce, která vás posilní na večerní mejdan. Vše lze objednat i v bezlepkové bulce, a i to znamená, že HK není s gastro trendy rozhodně pozadu a konečně se probouzí k životu.

Adresa: Náměstí 5.května 835, Hradec Králové http://www.naplavkahk.cz tel.: 608 979 556

Otevírací doba: • Po–Čt: 9.00 – 0.00 • Pá: 9.00 – 3.00 • So: 11.00 – 3.00 • Ne: 9.00 – 20.00

Káva přímo nad kotvištěm lodí. Ústí nad Labem a Lunch Bar Mamma's Coffee

Ústí byl vždycky drsný kraj s nádhernou scenérií. Industriální město obklopené lesy a protkané majestátní řekou Labe. Město, o kterém se často nemluví v kontextu gastronomie, má ale také svá příjemná místa oblíbená místními. Jedním z nich je Lunch Bar Mamma's Coffee, kavárna přímo nad Labem, kde si můžete dát něco sladkého na zub nebo si vychutnat margaritu, jejíž recepturu si manželé Navrátilovi umíchali podle svých chutí.

Oba manželé se v gastronomii pohybují už nějaký čas a jejich sen mít vlastní podnik se uskutečnil právě v Ústí, kde společně otevřeli kavárnu. A v Ústí to byl risk. Vymyslet místo, které by bylo pro jejich plány dobře uchopitelné a pro ústečáky zajímavé, byl docela oříšek. Vsadili na kávu a kvalitní servis. “Máme skvělé zákusky, šejky, ale troufám si říct, že hlavní roli u nás hraje káva. Takže pokud se k nám místní za něčím rádi vracejí, nebojím se tvrdit, že je to právě za naší kávou. Také připravujeme koktejly, signature drink je naše margarita s příchutí manga nebo jahody,” prozrazuje Martina Navrátilová, ústecká kavárnice. Drsná ústecká atmosféra se nezapře. Jelikož je kavárna situována u hlavního nádraží, odkud se sem také dostanete, jedna ze zdí přiléhá na vlakové koleje, a tak se pokažd, co vlak projíždí, otřásá. Majitelé a jejich hosté si však našli v tomto specifickém hluku zalíbení. V létě plánují manželé na terase každou letní sobotu i dobroty z grilu a kávové speciality. Oblíbené ústecké letní osvěžení v podobě espresso tonicu prozradili i nám.

Espresso tonic

Ingredience:

• 1 shot (0,4 cl) espressa • 150 ml toniku • několik kostek ledu • vhodná sklenice bez stopky

Postup: 1. Do sklenice nasypeme pár kostek ledu, které zalejeme tonikem 2. Na závěr přidáme shot espressa. Doporučujeme: Pokud nemáte doma espresso kávovar, jistě se dá nahradit filtrovanou kávou připravovanou vaší oblíbenou metodou (např. moka konvička).

Adresa: Lunch Bar Mamma´s Coffee Přístavní 3591/3 400 01 Ústí nad Labem http://lunch-bar.com

Otevírací doba: • Po–Pá: 6.30 – 18.30 • So–Ne: 9.00 – 19.00

Autor: Michaela Chrpová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty