Buchtičky se šodó zažívají comeback. Tipy na místa, kde se vrátíte do dětství. 

Proklínané, milované, s pudinkem, se šodó, od babičky, od tetičky nebo ze školní jídelny? Konec pomluvám, český tradiční pokrm je zpátky. V podobě hlavního jídla či dezertu se objevuje v různých podobách v jídelnách, bistrech a hospodách, ale zdobí i menu vyhlášených kaváren a luxusních restaurací. Fígly, jak mít buchtičky jen o chlup lepší, nám prozradily podniky, které s nimi dneska zažívají velkou slávu.

Kde se vzaly, tu se vzaly

Specialita naší kuchyně, buchtičky se šodó, je známá už od dob Rakouska-Uherska. Buchtičky s krémem, čerstvou vanilkou a rumem byly u nás vždy považovány za hlavní jídlo dne. Jediní, kdo s námi tuto tradici drží, jsou Bavoři, v ostatních státec, jako je Anglie, Francie či Itálie, najdeme spíše variace na šodó v různých podobách v dezertním lístku. Jako lehkou vyšlehanou pěnu ze žloutků, cukru a sladkého vína, která se podává s ovocem, nebo jako vyšlehaný krém až tekuté podoby, který spíše popíjíte jako drink. Nejznámější recept na tento sladký krém se nazývá „zabaione“. Francouzi v moderních restauracích krém šodó podávají místo s buchtičkami se zapečenými bagetkami, skořicovou zmrzlinou a granátovým jablkem. S dezertním sladkým vínem pak vzniká opravdu úžasná kombinace. Buchtičky známe již století, ale kam se za nimi vydat v Praze a okolí?

Do Zas a znova na buchtičky jezdí celá republika

Pokud si rádi z Prahy uděláte menší výlet, zajeďte do příjemné venkovské hospůdky Zas a znova v Sulici. Klasická poctivá kuchyně s důrazem na tradiční česká jídla láká na jednoduchost a čerstvost. A nemají se za co stydět. Karel Šimůnek, restaurační manažer, který kdysi vedl známou pražskou restauraci AvantGarde, a přední kuchař Petr Hajný, který má za sebou zkušenosti z vyhlášených restaurací jako Zlatá Praha, Ateliér Kalina, Villa Richter či Piano Nobile, se dali dohromady a připravili hostům opravdu hezké příjemné prostředí s důrazem na rodinu, jak sami tvrdí na webu podniku. Dukátové buchtičky s krémem jsou zde opravdovým hitem a rozhodně vám je hned doporučí, jelikož je majitelé mají sami rádi. Dnes už vědí, že to byl dobrý krok, protože se za nimi lidé sjíždějí i z druhého konce republiky.

„Naše buchtičky jsou výjimečné v servírování, pečeme je na minutu přesně před podáváním. Naše šodó je připravované z vanilkových lusků, žloutku a smetany. Jednoduše žádný škrob, pudink, nic takového. Máte-li rádi čerstvě upečené buchtičky a poctivé šodó, tak určitě k nám,“ potvrzuje zdejší „NEJ“ sám Karel Šimůnek.

Recept neprozradí, ale dodává, že je opravdu od babičky, jen lehce upravený do moderní podoby. Díky sociálním sítím se zdejší buchtičky stávají fenoménem a hosté se na ně do Sulice vracejí. Mezi velké fanoušky dezertu patří například Mikolas Josef, současný populární zpěvák, který loni reprezentoval Česko na Eurovision Song Contest 2018. Ten na ně prý nezapomene při žádné návštěvě.

Adresa: Zas a znova, Hlavní 813, 251 68 Sulice-Hlubočinka Otevírací doba: po–ne: 11.30–21.30

Babiččina zahrada a buchty s mákem

Kde jinde byste našli opravdu poctivou kuchyni a tradiční receptury než u babičky na zahradě. Šéfkuchař Radek David, který prošel řadou známých pražských restaurací, ale zažil i stáže v evropských michelinských podnicích, navíc věří, že vařit bychom měli jenom ze surovin, které geograficky patří do naší špajzky. A tak se buchtičky dostaly i na menu této krásné rozkvetlé restaurace v pražských Průhonicích.

Radek David navíc dodává, že buchtičky s krémem byly jejich volbou i proto, že je nedokázali zkazit ani ve školní jídelně. Zadruhé jsou pro spoustu lidí vzpomínkou na bezstarostné dětství u babičky. A recept od jedné takové babičky získal, ale potom přišly nekonečné fáze vylepšování a testování. Jeho takřka dokonalé buchtičky mají v menu už celé 4 roky a myslí si, že pro svou oblíbenost jen tak nezmizí.

„Klasické školní buchtičky se dělají nasekané, pak se dají do pekáče s hromadou oleje, aby se k sobě nepřilepily. My z těsta uděláme nejprve kuličky a ty dáme do kulatého tvořítka tak, aby porce hezky vypadala a byla jen pro jednoho hosta. Šodó nedělám navíc jen z vína, ale i se smetanou a vanilkou, aby bylo voňavější a chutnější. Letos jsem buchtičky vyladil ještě více k dokonalosti. Naplnil jsem je totiž navíc makovou náplní. Mák miluji, a tudíž to byla jasná volba,“ vypráví David.

Tak jestli jste buchtoví a navíc spíš makoví než tvarohoví, nyní víte, kde se nachází váš sladký ráj.

Adresa: Babiččina zahrada, Tovární 536, 252 43 Průhonice Otevírací doba: po: zavřeno út–ne: 12.00–23.00

Pražská cukrárna Myšák vrací úder

Pokud se pohybujete často v centru Prahy nebo tam plánujete jet za památkami či na nákupy, stavte se ve slavné cukrárně u Myšáka ve Vodičkově ulici. Podnik, který zažil samou slávu a lesk. Cukrárna, kterou si oblíbil T.G.M., Oldřich Nový nebo božská Ema, se znovu otevírá po krátké odmlce. Nyní zde velí šéfcukrář Lukáš Pohl, který dříve pracoval v Café Savoy nebo v michelinské La Degustation.

Lukáš by byl rád, kdyby se Češi naučili snídat sladké, a tak jsou buchtičky samozřejmostí na stálém lístku. Jsou tak populární, že zde patří mezi TOP 5 a jejich tajemství je prý v kvalitních surovinách. Pravá vanilka, smetana a vajíčka od farmářů – základ úspěchu. Zajímavostí je, že když v Myšákovi buchtičky dopečou, potřou je sladkým nektarem z medu a rumu ještě za tepla, což z nich dělá nejen úžasný moučník, ale i účinné lákadlo, která provoní celou místnost tak, že rázem víte, co si objednat.

„Buchtičky můžete také naplnit mákem nebo sušenými švestkami bez pecek. Do šodó u nás dáváme celý vanilkový lusk. Pokud je vám líto ho vyhodit, můžete ho opláchnout, vysušit a vložit do krabice s cukrem – bude vonět po vanilce,“ dává tipy přímo z cukrářské dílny šéfcukrář Pohl.

A pokud jste ten typ, kterému ke knedlíku vždycky dojde omáčka, nezoufejte, když nastane krize, u Myšáka vám k buchtičkám rádi šodó přidají!

Adresa: Cukrárna Myšák, Vodičkova 710/31, 110 00 Nové Město Otevírací doba: po–pá: 7.30–19.00 so–ne: 9.00–19.00

Havelská koruna. Pražská klasika s lidovou atmosférou

Restaurace na Starém Městě s dlouholetou tradicí, Havelská koruna, je v hlavním městě celkem unikát. Každý den obslouží až 2000 lidí s nabídkou kolem 40 jídel. Najdete tu největší staročeskou klasiku a na to, že jste pár metrů od Staromáku, za opravdu lidové ceny. Když jdete do Havelské v době oběda, můžete zahlédnout fronty, které se táhnou až ven, ale díky formě bufetu a dobře vyškolené obsluze jste obslouženi do pár minut. I zde si ale potrpí na kvalitní české suroviny, aby zdejší jednoduché jídlo hostům chutnalo a měli proč se vracet. Mezi TOP 25 stálých jídel patří právě i dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, které zdejší kuchaři vždy provoní ještě kapkou rumu navíc.

Pokud tedy stojíte o pořádnou porci buchtiček za rozumnou cenu, tak tady dostanete opravdovou nálož. A pokud buchtičky máte rádi spíš jako dezert, dejte si je ve dvou, protože tady na vás šetřit rozhodně nebudou!

Adresa: Havelská koruna, Havelská 501/21 a 23, 110 00 Praha 1 – Staré Město Otevírací doba: po–ne: 10.00–20.00

Zdroj: www.pragueartelstyleblog.com

V IF Café sází hlavně na rum!

Cukrářku Ivetu Fabešovou v Praze asi netřeba představovat. Na její dezert „citron“ chodí i celebrity a instagramové účty bloggerů se plní fotkami moučníků, které vypadají tak dokonale, až si člověk myslí, že snad nejsou opravdové. Co bylo pro mě v IF Café vždy mnohem přitažlivější, jsou opulentní snídaně. Když si chcete dopřát a trochu si vyhodit z kopýtka, zajděte sem na brunch. A jestli jste na sladké, a to asi jste, když čtete tento článek, dejte si místo dortíku buchtičky se šodó s karibským rumem. Právě zde si potrpí na kvalitní rum, který přimíchávají do krému, a výsledek opravdu stojí za to. Opilé buchtičky vám zde naservírují odděleně, takže je můžete brát z jedné misky a namáčet v misce s krémem podle libosti.

Vůbec nejlepší volbou je dát si k snídani nejdřív slaný chod, třeba vejce do skla nebo avokádový toast, a buchtičky si dát na závěr napůl jako sladkou tečku.

IF CAFÉ Adresy: • Belgická 30, 120 00 Praha 2 • U Sovových mlýnů 501/7, 118 00 Praha 1 • Tylovo náměstí 2, 120 00 Praha 2 • Jungmannova 30/21, 110 00 Praha 1 – Nové Město

Otevírací doba: po–ne: 8.00–20.00

Autor: Michaela Chrpová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty