6 nejromantičtějších zahrad, kde se dobře vaří

Znám jednu starou zahradu, kde hedvábná je tráva… Ale znáte to, nejlepší jsou ty, kde se k tomu ještě podává jídlo i káva. Přinášíme tipy, kam za dobrým jídlem do zahrad a romantických zákoutí během babího léta. Přidejte si na mapu místa, kde po večeři či dezertu můžete klidně žádat o ruku, když na to přijde. Některé jsou pouze sezonní, tak spěchejte, ať nezavřou!

Zahradní slavnost ve Villa Vojkov

Jedno z nejkrásnějších míst s milou obsluhou a výborným grilem skýtá Villa Vojkov, kousek za Prahou. V zahradě můžete sedět na houpačce, sofa, v dětském koutku nebo jen tak pod stromem a rozjímat. Děti jsou vítané, protože jak říká majitelka Halka Kuščynská, jde především o příjemné prostředí pro setkávání přátel a rodin. Samo místo je tak magické, že byste tam chtěli okamžitě svatbu, ale to by se zde prý nedělo nic jiného a ostatní hosté by si už cestu nenašli, tak se vzít pod stoletými stromy můžete jen v případě, že jste zdejší štamgasti, což je fér pro všechny strany.

Na zahradě existuje poměrně velká bylinková zahrádka, kde se trhá čerstvá šalvěj na opravdu čerstvé ryby, máta do nápojů a další bylinky na gril. Koncept zahradní rodinné restaurace je spíše divočejšího konceptu. Mix všemožných rostlin, stromů a keřů ve vás zanechává dojem malého soukromého pralesa, což dělá z Villy Vojkov opravdu nezapomenutelné místo. Faunu nevyjímaje. Bydlí tady ježek a ve stoletých stromech hnízdí hodně ptactva, které majitelé v zimě krmí, dokonce se tu prý objevuje i dudek chocholatý, žluna nebo holub hřivnáč!

Pokud máte pejska, můžete ho nechat vyběhat vedle na poli, kam vedou malá pohádková vrátka. K zapůjčení je i házečka na míček pro ta energetičtější plemena. Ve vile se snaží i proměnit zdejší genius loci i trochou kultury. Můžete zde navštívit komorní happeningy jako jazzové a bluegrassové koncerty nebo výjimečně i zahradní divadelní představení. „Naši hosté k nám chodí nejčastěji najít klid a pohodu, nejoblíbenější jsou chapadla kalmara peruánského na grilu se salátem se sušenými rajčaty a olivami a hned za patami je pronásledují, ač obyčejná, ale velmi oblíbená, grilovaná krůtí játra s cibulkou, anglickou slaninou a naší domácí tatarkou,“ doplňuje majitelka.

Adresa:

Villa Vojkov, K Nemocnici 44, 251 62 Tehovec Vojkov Otevírací doba: Pá: 17:00–21:30 So: 13:00–22:00 Ne: 13:00–21:00

O Medové kavárně se vám bude zdát. To vám přísahám.

Když jsem poprvé navštívila Medovou kavárnu, nevěřila jsem, že taková místa v ČR existují. V pražských Roztokách, hned vedle národní památky Levý Hradec v malinké uličce, stojí krásně zrestaurovaný venkovský domek s obrovskou zahradou ve stylu Provence, kde poletuje nad 25 včelstev. Nebojte, u kavárny vás včely nikterak neotravují, jelikož kavárníci Němcovi vlastní pozemek 2000 m², včely mají dost prostoru v zadních částech. Rodinný podnik samozřejmě med zpracovává a prodává nejen ve sklenicích, ale komponuje ho i do svých dezertů, jako je třeba pravý domácí medovník nebo něco ostřejšího v podobě medoviny.

Uvnitř je vám tak útulně, že nejste schopní se odtrhnout od sklenky vynikajícího vína či hrnku výběrové kávy, a nedat si zde moučník by byl skoro hřích. Obzvlášť vynikající je morkový dort nebo ořechovo-jablečný koláč, ale i vídeňský Sacher může klasickým českým dobrotám čile konkurovat. Interiér ovlivněný exotickou jižní Francií doplňuje prosklený přístavek, ve kterém je babí léto s výhledem do zahrad prostě okouzlující. V zahradě můžete také posedět, dokonce je zde i možnost pobýt pod střechou v malém zahradním pavilonu, který jako z oka vypadl těm z módních časopisů, kde servírují jídlo na zahradní slavnosti.

Pokud zabloudíte na okraj Prahy do Roztok, zde naleznete nejen historii a krásné výlety, ale neskutečný klid na venkově, tak jak o něm sníme.

Adresa:

Medová kavárna, Levohradecká 1119, 252 63 Roztoky Otevírací doba: Pá–Ne: 14:00–20:00

Fine dining v Budějovicích nabízí zahradní restaurace Valmer

Historický objekt zájezdního hostince s tanečním sálem z první poloviny 19. století a nádherná stinná zahrada s obrovskými kaštany. Tak se dá popsat koncept restaurace Valmer, kde ochutnáte navíc ve velmi moderním pojetí tradiční pokrmy středoevropské kuchyně. My tam vyrazili s manželem na večeři a čekala nás krásná romantická zahrada se stolky náhodně rozesetými po zahradě, tu pod stromem nebo v zákoutí u květinového záhonu po stylu francouzských či italských venkovských luxusních restaurací. Uprostřed se tyčí prosklený stylový altán s krbem, který láká na velkou rodinnou slavnost, ale i zimní romantiku ve dvou. Soukromí, které tady dostanete, je opojné. Výborné jídlo, dobrá vína a profesionální personál vám dávají pocit, že jste jedinými hosty této poměrně velké restaurace, a to je k nezaplacení. Prostě tady chcete trávit dlouhé večery a pak se ovínění vracet domu ve skvělé náladě.

Rodin s dětmi se zde nebojí, klidně vezměte celou famílii a odeberte se k velkému dubovému stolu k pískovišti a o děti máte postaráno. Navíc nerušíte ostatní, jelikož je areál prostorný. „Naše zahrada také slouží k pěstování surovin, které naši kuchaři bohatě využívají při přípravě pokrmů. Jsou to především bylinky, ostružiny, saláty, ředkvičky či jiná zelenina. Zákazníci si ovoce či zeleninu z naší zahrádky mohou klidně utrhnout a ochutnat, v tom jim nebráníme,“ říkají s úsměvem majitelé Dvořákovi.

Na otázku, co je v podniku nejlepší, nedokáže Jiří Dvořák odpovědět, jelikož jídelní lístek pravidelně obměňují dle sezonnosti a zároveň připravují různé speciální nabídky. Velmi oblíbená je prý vepřová panenka v různých úpravách. My ochutnali krevetové tortellini, hráškový lusk s marinovanou okurkou, vepřový T-Bone s pečenou bramborou, pak-choi, chorizo drobenkou a omáčkou z hrubozrnné hořčice a hanger steak s uzenou bramborovou kaší, fava fazolemi, špičatým zelím a chakritiere omáčkou. Zakončili jsme to výběrem sýrů a salámů z místního obchůdku se specialitami z Itálie a Francie. A prolili notným množstvím výborného vína z jižní Francie, aby se nám ta cesta domů v podzimním večeru hezky zaklikatila. Pokud budete hledat v jižních Čechách něco výjimečného, restauraci Valmer s její kouzelnou zahradou byste neměli minout.

Aktuální jednoduchý recept od pana šéfkuchaře Martina Košťála na telecí roštěnou s grilovanou zeleninou a paprikovou omáčkou, který je vytvořen ze surovin ze zdejší zahrádky, si můžete uvařit i doma. Třeba i s tím, co na té své zahrádce najdete.

Telecí roštěná s grilovanou zeleninou a paprikovou omáčkou

Ingredience:

• 800 g telecí roštěné • 2 červené papriky • 2 žluté papriky • 150 g cherry rajčat • 1 menší cuketa • 3 stroužky česneku • 1 menší lilek • 60 g rajčatového protlaku • 200 ml 31% smetany • 200 ml zeleninového vývaru • 4–6 lžic olivového oleje, • sůl, pepř • tymián • rozmarýn • trochu másla na zjemnění omáčky

Postup:

1. Nejdříve připravte marinádu na maso. Smíchejte olivový olej, tymián, rozmarýn a pepř. Maso marinujte minimálně 1 hodinu, solte těsně před grilováním. 2. Mezitím, co se masíčko marinuje, připravte zeleninu. Žlutou papriku nakrájejte na středně velké kousky, cherry rajčátka nekrájejte, cuketu po nakrájení osušte papírovou utěrkou. Dále připravte paprikovou omáčku. 3. Orestujte červené papriky, poté přidejte nakrájené lilky osušené stejně jako cuketa. Když máte orestováno, přidejte rajčatový protlak a česnek. 4. Následně přilijte smetanu, zeleninový vývar, osolte a opepřete. Nechte lehce povařit a poté vše rozmixujte a přeceďte. 5. Nakonec zjemněte omáčku trochou másla. Na rozpáleném grilu ogrilujte masíčko z obou stran. Současně ogrilujte i připravenou zeleninu. Podávejte s paprikovou omáčkou. Dobrou chuť!

Adresa:

Valmer Restaurant & Shop, Husova tř. 684/21, České Budějovice 2, 370 05 České Budějovice Otevírací doba: Po–Čt: 11:00–22:00 Pá–So: 11:00–23:00 Ne: 11–20

Za vším v Cukrárně Alchymista hledejte příběh. Od zahrady k dezertu

Příběh této pohádkové cukrárny a její zahrady je tak pestrý, že se nedá odvyprávět v pár odstavcích, ale jestli v Praze najdete romantičtější místo, o tom pochybuji. Cukrárnu vlastní manželé Holatovi, kteří zpřístupnili i část rozlehlé zahrady patřící jejich rodině. Obrovské úsilí páru a genius loci podniku je oba vyneslo v povědomí mezi gastronomické a kávové nadšence jako kavárna s perfektními zákusky a nejhezčí zahradou v Praze.

Ta byla založena právě maminkou kavárníků, výtvarnicí a galeristkou Kateřinou Ebelovou před 20 lety a s cukrárnou tehdy ještě neměla nic společného. Za tu dobu z ní tato žena vytvořila magickou zahradu s mnoha druhy stromů, keřů, trvalek i bylin, dnes i s 24 druhy ptactva. Záměrem Kateřiny je zde vybudovat naučnou stezku, která se nyní připravuje ve spolupráci s ornitology a botaniky. Navíc společně se svým partnerem Jaroslavem Světlíkem, který pro cukrárnu již mnoho let praží kávu, chovají na zahradě okrasné kachničky a hrdličky chechtavé. Několikrát ročně je zahrada využívaná k hudebním a divadelním vystoupením, občas se pronajímá filmařům jako krásná lokace. Na zahradě pravidelně pořádají společně s muzeem a galerií „Víkend otevřených zahrad“, „Pražskou muzejní noc“ nebo akci „Máme otevřeno“. Celá rodina zde na Letné přispívá ke kulturnímu dění a ne málo.

Na samotné zahradě se manželé Holatovi snaží pěstovat ovoce hlavně pro své děti, ale též i bylinky a okrasné jedlé květiny na zdobení dortů. Oba rádi experimentují a objevují nové kombinace chutí. Skoro veškerý volný čas, který mají, investují do hledání nových receptů a inspirací jak pro dorty, tak pro nápoje. Své výzkumy provádějí nejenom v knihách o jídle a časopisech, ale inspirují se i v cizích městech, procházkami, přírodou anebo filmem. Aby ne, s takovými kořeny a rodinnými tradicemi. Letos koncept cukrárny zaměřují na sezonu a představují tak dorty z kořenové zeleniny, které ale prý nebudou jen další variantou mrkvového dortu.

„Velice oblíbený je u nás Berlínský chessecake se skořicí, limetkou a bílou čokoládou inspirovaný moderními gastronomickými trendy Berlína. Dalším oblíbeným je náš Letenský Montmartre, který je smetanový se světlým piškotem, ovocem a zdobený květinami z naší zahrady. Pro zákazníky, kteří se nebojí výrazných chutí, máme mátový dort s čokoládovo-kávovým korpusem, ganáží z marocké máty a bílé čokolády a krémem ze smetany a trochou zelené. O dorty se starám já, sama i peču a mám k sobě malý tým skvělých cukrářek, na které nedám dopustit,“ vypráví majitelka Patricie Holatová.

Kávu, kterou praží její tatínek Jaroslav v rodinné pražírně Alchymista za Prahou, připravuje nejčastěji manžel Petr.

Existuje snad něco romantičtějšího než tahle kavárenská sága? Já myslím, že až uvidíte tu zahradu, ochutnáte zdejší moučníky a spojíte si to s jejich krásným příběhem, nebudete chtít v Praze chodit už do žádné jiné.

V rámci podzimu přikládáme recept na náš koláč „Oldřich Nový“.

Ingredience:

• 250 g máslových sušenek • 115 g másla Gran Moravia • 10 jablek ze zahrady • 100 g třtinového cukru • 1 lžíce moučkového cukru • 2 lžičky skořice • 1 lžička hřebíčku • špetka muškátového oříšku • 1 citron (bio – použijeme i kůru) • 2 vanilkové pudinky • 300 g 31% smetany – doporučujeme čerstvou z BioVavřinec • vanilkový lusk

Postup:

1. Podrťte sušenky a zalijte je rozpuštěným máslem, směs vtlačte do kulaté formy 26 cm a nechte zapéct v troubě 180 °C 8–10 minut. 2. Mezitím nastrouhejte jablka nahrubo a svařte s cukrem a kořením. Do horké směsi vmíchejte dva pudinky. Směs nechte zchladnout na pokojovou teplotu a nalijte na zchladlý sušenkový korpus. 3. V lednici nechte chladnout 3 hodiny nebo přes noc. Smíchejte vanilku se skořicí a trochou moučkového cukru a tuto směs vyšlehejte společně se šlehačkou dotuha. Touto šlehačkou ozdobte vychladlý dort pomocí zdobicího sáčku nebo cukrářskou stěrkou.

Adresa:

Cukrárna Alchymista, Jana Zajíce 975/7, 170 00 Praha 7 – Bubeneč Otevírací doba: Po–Pá: 7:30–21:30 So: 10:30–21:30 Ne: 10:301:30

Jižní Morava nemá zahradu, ale svůj rozkvetlý Dvorek.

Jedna z nejzajímavějších a současně nejrustikálnějších kaváren na jihu Moravy je rozhodně Dvorek v Bořeticích u Hustopečí. Situována v designovém kontejnerovém modulu na dvorku bořetické fary s venkovním posezením pod jabloní. A právě tato stará jabloň je místní dominantou. Každoročně se z ní zpracovává mošt a občas upeče i čerstvý voňavý štrúdl. „Na dvorku si pěstujeme bylinky, které používáme do domácích limonád. Například z levandule si vyrábíme jeden z mnoha druhů sirupů a ovoce na další druhy sirupů máme v dalších zahradách a sadech v Bořeticích. Letošní meruňky přímo ze Dvorku můžete ochutnat k našim lívancům,“ doplňuje majitelka Veronika Morávková.

Na podzim se uskuteční už 3. charitativní narozeniny Dvorku, kterými majitelé obsadí dvorek i celé okolí. Narozeniny budou letos v sobotu 12. října a návštěvníci se můžou těšit i na několik gastro hostů. Po celý den půjde z každého prodaného produktu 20 Kč pro Dům pro Julii na dětskou hospicovou péči na jižní Moravě.

A co na Dvorku frčí? Na prvním místě určitě káva a dezerty. Jsme na Moravě, takže víno, víno a ještě jednou víno a k němu různé sýrové a uzeninové delikatesy. Letos se poprvé na Dvorku pořádá každou sobotu a neděli populární brunch. Takže pokud jste na Moravě nebo vymýšlíte, kam v babím létě na vinobraní, spojte příjemné ještě s příjemnějším a navštivte i Bořetice.

ŠÍPKOVÝ SIRUP z Dvorku Bořetice

Ingredience na přípravu 1,5 l sirupu:

• 1 kg čerstvých šípků • 1 kg cukru krystal • 2 citrony • 1 lžička kyseliny citronové • 2 l vody

Postup:

1. Šípky očistěte, zpracujte na hrubou hmotu a zalijte litrem vroucí vody. Promíchejte a přiveďte k varu. Poté odstavte z plotny a nechte 12 hodin louhovat. 2. Po louhování zalijte šípkovou směs půllitrem vroucí vody, zamíchejte, přeceďte přes jemné plátno a zchlaďte na pokojovou teplotu. Mezitím, co přecezená směs chladne, svařte půl litru vody s cukrem a také nechte zchladnout. 3. Do šípkové směsi přidejte šťávu ze dvou citronů a kyselinu citronovou, následně smíchejte šípky s cukrovým rozvarem. Sterilujte 20 minut na 70 °C.

Adresa:

Dvorek, Bořetice 188 (u kostela), 691 08 Bořetice u Hustopečí Otevírací doba: St–Čt: 11:00–20:00 Pá: 11:00–22:00 So: 10:00–22:00 (od 10:00 do vyprodání snídaně) Ne: 10:00–19:00 (od 10:00 do vyprodání snídaně)

Z Babiččiny zahrady v Průhonicích ochutnáte každý kousek

Jestli se říká, že něco vzniklo na zelené louce, tak tahle zahrada má úplně opačný příběh. Vznikla totiž na bývalém parkovišti. O to větší je překvapení, že po 6 letech od svého vzniku je zde tak půvabná restaurace, kde se vaří jedna z nejlepších staročeských kuchyní v okolí. A když vstoupíte, pochopíte, proč je to tu jako u babičky na vsi. Kachlíková kamna, vůně čerstvého chleba nebo pečené kachny snad projede vzpomínkami každého, kdo u své babičky na chalupě strávil kus dětství.

Co je ale na podniku výjimečné, je vlastní zahrada. Ta slouží nejen jako stín a oáza klidu v parných dnech, ale její výdobytky se využívají hlavně do tamní kuchyně. Kromě sezení ve velkém zahradním pavilonu můžete sedět v samostatných altánech, kde najdete absolutní klid jen pro vaši společnost.

„Pěstujeme květiny jak pro vzhled a využití v dekoraci restaurace, svateb a různých akcí, tak pro ovoce a bobuloviny, z kterých vaříme marmelády, využíváme je na omáčky v kuchyni a hlavně na naše domácí limonády a ledové čaje,“ říká Stanislav Kolesník, manažer restaurace.

Největší část zahrady je bylinková. Odtud můžete vychutnat místní recepturu bylinných čajů nebo bylinných olejů, které se opět využívají v kuchyni, bylinky pak samozřejmě i na vařeni a jedlé květy na zdobení jídel. Poměrně velká část je používána při relaxačních procedurách ve zdejším antistresovém centru Babiččina péče, které se nachází ve stejné budově. Zahrada je jako dělaná pro teambuildingy, oslavy nebo svatby, na jedné jsem tady byla, a pokud máte rádi moderní českou veselku, vřele doporučuji. Přes léto se zde pořádají i ranní cvičení jógy. Hosté nejvíce chodí na vyhlášenou českou klasiku. Oblíbený je tatarák mletý přímo u stolu a vyhlášená babiččina svíčková nebo čtvrtka pečené kachny, která se peče při malé teplotě 12 hodin. Pokud se vám stýská po babiččině kuchyni, tak tady na zahrádce i vevnitř za pecí najdete svůj malý ráj.

Adresa:

Babiččina zahrada, Tovární 536, 252 43 Průhonice Otevírací doba: Út–Ne: 12:00–23:00

Vyzkoušejte výtečné buchtičky se šodó z Babiččiny zahrady:

Autor: Michaela Chrpová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty