4 tipy na nové podniky: moderní kuchyně, izraelské speciality, fine diningové jídlo nebo masové hody

Chystáte se o víkendu zavítat do nějaké restaurace a užít si podzimní den naplno? Pak oceníte naše tipy na nové podniky, které nás zaujaly na první pohled. Vybírat můžete z moderní evropské nebo izraelské kuchyně, fine diningu za dobrou cenu a naprostých masových hodů.

Sacra restaurant

Podnik, jehož menu řídí aktuální sklizeň a rozhodujícími faktory pro výběr surovin jsou čerstvost a jejich původ. Tak se prezentuje restaurace Sacra, jejíž kuchyni velí šéfkuchařka se zkušenostmi ze zahraničních michelinských restaurací. V jejich nabídce najdete mimo denního jídelníčku také degustační menu.

Spolupracují výhradně se zemědělci, kteří sdílejí stejnou filozofii a jejichž farmy osobně znají. Důležitá je pro ně samozřejmě ekologie, co nejméně chemické zátěže, trvale udržitelný rozvoj a humánní přístup při chovu zvířat.

Podporu tuzemského trhu nepocítíte pouze v menu. Veškeré části jejich interiéru pocházejí od českých výrobců nebo si je majitelé vyrobili sami. Třeba dubové dřevo na desky využívané na stolech a baru vyrostlo v českých lesích.

Nová Paprika na Smíchově

Známé izraelské bistro Paprika otevřelo poprvé v roe 2017, konkrétně kousek od I. P. Pavlova. Pochutnáte si tu na čerstvé a autentické kuchyni, ze které je cítit síla rodinných receptů. Letos majitelé otevřeli další pobočku na druhé straně řeky, hned kousek od metra Anděl.

V nabídce mají známý hummus, falafel, ale také shakshuku nebo třeba shawarmu. Pochutnají si zde všichni – jedlíci masa, vegetariáni, ale také vegani. Při vaření používají jen suroviny vysoké kvality, navíc často dovážené přímo z Izraele. Takže pokud máte chuť na tento typ kuchyně, rozhodně zavítejte!

Yalta Craft Bistro

Už jste slyšeli o fine diningovém jídle z prvotřídních surovin za cenu jako z craft bistra? To je Yalta Craf Bistro pod vedením kreativního šéfa Marka Šády! Jakmile se na menu podíváte, ucítíte z něj svěží twist české a mezinárodní kuchyně. Těstoviny, pečivo nebo i uzené máslo – všechno si připravují sami.

Mezi největší favority patří domácí raviola plněná hovězími líčky s koprovou omáčkou, kterou si můžete vychutnat na celoroční terase. O dezerty se stará manželka Marka Šády, Fany. Jejím favoritem je karamelový větrník.

Další podnik Meat Vandals

Meat Vandals otevřeli svoje druhé kamenné bistro, které najdete hned vedle známého Harley´s baru. Koncept nově vznikající sítě streetfoodových bister se specializuje na původní rumunskou delikatesu z hovězího masa pastrami a zauzené trhané vepřové maso. Tradičních receptur ale v bistru moc nenajdete, kuchyň pod vedením šéfkuchaře Vlasti Pavlici je plná fúzí a neotřelých chutí dlouze a kvalitně připravovaných pokrmů – přesně v duchu moderního fast foodu.

Pastrami, na hruškovém dřevě zauzené, tenké plátky krásně mramorovaného hovězího masa servírované v čerstvé bílé housce s omáčkou čimičury, chipotle majonézou a čedarem anebo v klasické původní verzi s kysaným zelím, nakládanou okurkou a hořčičnou majonézou či s nakládanými cibulkami, křenovou majonézou a švýcarským sýrem raclette – tak vypadá jedna část nabídky bistra pro gurmány v Meat Vandals. Hlavní nabídku bistra doplňují malé slajdry a k sendvičům si můžete ještě dopřát jejich lanýžové hranolky se salátem coleslaw nebo redslaw z červeného zelí. K pití pak druhý ze zakladatelů sítě bister Martin Zvěřina doporučuje bílou colu, ananasovou limonádu, melounový Double Dutch tonik anebo pivo desítku Meat Vandals či čtrnáctku Red Ale.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty