4 místa v Česku, kde jsme s donuty objevili Ameriku

Homer Simpson a každý americký policista dobře věděli, že “koblihy s dírou” si jednou podmaní svět. Scény z akčních devadesátkových filmů a krabice plné sladkých polévaných koblížků na policejních stanicích už nejsou jen naší fantazií. Přinášíme aktuální předpověď z ČR, která hlásí invazi v podobě smažených nadýchaných těstíček, barevných polev a leckdy bizarních náplní. Tak kam na ně?

Kobliha, nebo donut?

Nejen američtí detektivové a kreslené postavičky milují koblihy. I my Češi od nepaměti holdujeme smažené sladké pochoutce plněné marmeládou nebo jen tak obalené v cukru a skořici. O tom, kdo stojí za vznikem koblihy tak, jak ji známe, se vedou v Evropě spory, ale vždy je spojována s obdobím masopustu. Smažila se tradičně na tlustý čtvrtek pro všechny, kteří slavili. I donut má původ nejasný. Americký koblížek zřejmě vznikl v Nizozemsku a do USA se přivezl v dobách osidlování kontinentu. Díru původně neměl, ale špatně se smažil a proto se do něj přidávaly náplně, jak je známe dnes. Aby se mohla dělat obyčejnější varianta bez náplně, někdo do něj prostě udělal díru a donut byl na světě. Krásně rovnoměrně propečený.

Češi a koblížky

Jedno mají majitelé českých donuterií společné. Jsou mladí, zapálení a chtějí svou vášeň sdílet hlavně s místními. Věří, že když to děláte srdcem, musí si to k zákazníkům najíst svou cestu. Vybrali jsme 4 srdcaře, kteří slaví se svými donuty ve svých rodných městech velké úspěchy.

Praha. Ti musí mít zase nějaký extrabuřt. Croblihu!

Oh, deer bakery

Adresa: Bělehradská 62, 120 00 Vinohrady, Praha Web: www.ohdeerbakery.cz Otevírací doba: Každý všední den: 8.00–17.00 (nejvíce však platí do vyprodání zásob, což už někdy bývá po obědě), sobota 9.00–14.00

Že jste neslyšeli o croblize? Připravte se na smršť křehoučkého těsta po vzoru francouzského croissantu, které se smaží, plní a zdobí jako americký donut. Vzniká tak neuvěřitelná kombinace, kříženec dvou cukrářských fenoménů. Vězte, že i jeden kousek této cukrové slasti je skoro nad vaše síly. V malém podniku s pultovým prodejem vám oči budou tikat z jedné cukrovinky na druhou. Oči vám rozzáří crobliha politá slaným karamelem s náplní Nutella nebo pistáciová poleva s malinovou marmeládou či citronový tvaroh a náplň s malinami. Do kelímku vám Lukáš Vašek, majitel a cukrář v jednom, nalije čerstvou kávu a můžete vyrazit s designovou krabičkou potěšit do práce třeba své kolegy. U nás v kanceláři jsem si koupili každý jeden, rozřízli na 4 kusy a ochutnávali, protože jinak to nedáte, když chcete všechno! Lukáš je ten typ člověka, co začal být hrozně utahaný z kancelářské práce a chtěl dělat něco, co za ním bude vidět a vonět. Při svém cestování po USA zaznamenal trend cronutu (croblihy) a jelikož v Praze už donuty jako takové frčely, zkusil štěstí s touto novinkou.

Dal výpověď v práci, pronajal si prostor, kde si zřídil výrobnu a prodejnu, a pak to začalo. Jako absolutní nepekař, kuchař a cukrář se zavřel do výrobny a zkoušel to každý den čtyři měsíce v kuse. Když už začaly docházet peníze, konečně s tím vylezl na světlo boží. První měsíce se davy nehrnuly, ale postupně si k němu pražští foodies našli cestu. Recept bohužel pro nás zůstává v utajení, ale ten by prý Lukáš neřekl ani na červeném gauči u Krause.

3 otázky na Lukáše:

1. Jak jsou na tom Pražáci, preferují bohaté náplně a zdobení, nebo spíš něco jednoduššího? L: Jednoznačně náplně, čím větší nálož, tím chtějí více!

2. Kde jste se inspiroval a naučil péct? L: Inspiroval jsem se v Americe, naučil technikou pokus omyl. Předtím jsem nikdy nic nepekl. (Lukáš vstává už kolem 3 ráno, aby pro vás croblihy připravil).

3. Jaký je váš nejoblíbenější a co chutná nejvíc Pražákům? L: Já mám rád prakticky všechny, co dělám, nedělám totiž nic, co by mi nechutnalo, proto třeba nemám nic s pomerančem! Pražáci jedou ve velkém slaný karamel s nutelou, nebo karamelový krém se sušenkami Lotus.

Donut s Tebou z Českých Budějovic a nejlepší kamarádi

Donut s Tebou

Adresa: Senovážné náměstí, 37001 České Budějovice Web: http://donutstebou.cz Otevírací doba: Každý všední den: 6.13–17.58

Znáte ten klasický moment, kdy sedíte na pivu s nejlepším kamarádem a vymýšlíte svůj nový byznys model? Tak přesně takhle se zrodila jedna z nejlepších donuterií v ČR. Dva blázni, cituji, Koza a Karel si jednou řekli, že už nebudou jen tlachat, ale konat. A povedlo se! V pondělí 20. listopadu 2017 v 6 hodin a 13 minut otevřeli první originální donutárnu v Českých Budějovicích. Tito kluci mají dlouholetou praxi v gastronomii a tvrdí, že 98 % toho, co tvoří, vychází z nápadů, které se jim zrovna urodily v hlavě. Vše, co nabízejí, dlouho vybírají a ochutnávají, tvoří z top surovin na trhu.

S každým si tykají a tvrdí, že v Českých Budějovicích s tím nemá nikdo problém. Místní je milují a jejich sociální sítě jsou plné úsměvů zákazníků a bizarních kombinací jejich donutů. Neustále posunují svůj sen dál a dál, třeba na Valentýna se letos dohodli s místními květináři a připravili luxusní krabice s donuty a květinami pro zamilované. Jejich motto mluví za vše: „Donut s Tebou… je originál… Dělá to jinak… Dělá to srdcem… Je tu pro Tebe… Je s Tebou…

Když zabrousíte na jejich IG, celkem dobře se i pobavíte, jelikož názvy jejich donutů a popisky jsou celkem vtipné a velmi autorské.

3 otázky na Kozu a Karla

1. Na čem ujížději Budějovičáci? KK: Budějčáci jsou hlavně na kvalitu, a pokud ji dostanou, tak jsou věrni a dokážou ji ocenit. 2. Vaše inspirace a kdo vás učil? KK: Inspirovali jsme se na cestách a dělat jsme se je naučili po nocích! Inspiraci na příchutě bereme všude kolem sebe. Máme docela bujnou fantazii, takže nám to zatím střílí samo. Hlavně když to podpoříme nějakým dobrým drinkem! 3. Máte nějaký recept, který byste mohli sdílet? KK: Dvě vrchovaté porce dobré nálady zasypané smyslem pro humor se špetkou sebeironie. A když tohle všechno smícháš dohromady a ozdobíš Úsměvem s Tebou... Máš jediný originální Donut s Tebou... od pondělí do pátku od 6.13–17.58 na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích, anebo kam si nás pozvete.

Mlsná holka z Brna a splněný sen o koblize. Pardon, o donutu.

Mlsná holka

Adresa: Kozí 27/2, Brno Web: www.mlsna-holka.cz Otevírací doba: Každý všední den: 9.00–18.00 nebo do vyprodání

Miláčkem Brňáků se stala… Hanka alias Mlsná holka se svým malinkatým obchůdkem sídlícím v Brně na Kozí ulici, kde každý všední den připravuje čerstvou várku donutů a makronek, skořicových šneků a nově i cronutů (tak Lukáš není jediný!) a teď doladila dokonce recept i na cruffiny. Cukrařina jako taková byla jejím velkým koníčkem už na gymnáziu, ale po maturitě zvolila vysokou školu a skončila na medicíně. Během studií se jí podařilo získat zahraniční stáž a po měsíci na oddělení chirurgie přišla na to, že medicína není jejím životním posláním. A tak to začalo. Oznámit ve třiadvaceti, že budete cukrařit a přemluvit rodiče, že to myslíte vážně, potom, co doma očekávali bílý plášť, stálo hodně nervů, ale Hanka to zvládla a celá rodina jí nakonec byla velkou oporou.

Donuty si vybrala, protože v Brně nic takového nebylo a při dovolené ve Spojených státech ji naprosto nadchly. Ve slavné newyorské donuterii Dough Dougnuts strávila se sestrou asi 2 hodiny ochutnáváním a přejídáním a plán byl na světě!

3 otázky na Hanku:

1. Jak jsou na tom Brňáci, co preferují? H: Přijde mi, že to strašně ovlivňuje roční období a počasí, Brňáci určitě preferují donuty plněné v tradičních příchutích. Kombinace ovoce, čokolády a odlehčených krému podle mě nikdy nezklame. Náš největší hit je donut Red velvet, poté jakýkoliv plněný, skořicoví šneci nebo-li cinnamon buns a cronuty, které nám většinou do hodiny zmizí z vitrínky. Brňáci jsou ale skvělí jedlíci a doufám, že jim chutná všechno. Já osobně preferuji cokoliv s karamelem, ale je fakt, že donuty ani makronky již delší dobu nejím. Naopak cronuty a crufiny musím obcházet velkým obloukem, jinak bych se za chvíli pravděpodobně nevešla ani do zástěry.

2. Jak jste přišla na správnou konzistenci těsta, kdo vás učil? H: Těsto jsem zkoušela formou pokus omyl (nemusím zmiňovat, že stojící vlasy na hlavě se staly mou nedílnou součásti). Radila jsem se, kde to šlo, a donekonečna ochutnávala. Mou inspirací byly ty nezapomenutelné donuty z Dough Donuts, na které se sestrou již 5 let vzpomínáme. Naše těsto obsahuje okolo 15 ingrediencí a je to taková malá věda, kterou nazývám těstologie. Správné donutové těsto má být hutnější než koblihové, ale vláčné díky máslu, které obsahuje. Musí v sobě mít malé bublinky a určitě by nemělo být nasáklé olejem.

3. Kde berete inspiraci? H: Částečně jsem se nechala inspirovat u prvního obchodu s donuty u nás v ČR. U spousty kombinací vycházím z příchutí dortů, také sleduji zahraniční donutárny a cukrárny. Nejsem moc velký fanda cukrových polev a tak se vždy snažím hledat alternativy. Momentálně mám v receptáři okolo 120 příchutí.

Recept na donuty si Hanka stejně jako ostatní nechá pro sebe. Ráda se se čtenáři ale podělí o recept na její famózní skořicové šneky:

Just DONUT. První donuterie v ČR. Sladká tečka z Ostravy.

just DONUT

Adresa: Puchmajerova 1799/9, 702 00, Ostrava Web: www.justdonut.cz Otevírací doba: Každý všední den: 8.00–17.00 nebo do vyprodání

Just DONUT vznikl jako bláznivý nápad. Monika se svou rodinou, která čítá 6 sourouzenců, (představte si ty rozdílné chutě!) hledala něco nového, něco, co v ČR nikde neseženete, něco, co zaujme na první pohled a bude i výborně chutnat. Jednou večer tak v kruhu rodinném procházeli Instagram a Pinterest a narazili na krásné americké donuty. Jakmile je spatřili, řekli si, že do toho půjdou a začala dlouhá cesta. Cesta plná vymýšlení a ladění dokonalých donutů. První pokusy se prý téměř nedaly jíst. Donuty byly hutné, težké, nebyly vůbec nadýchané. Taky se hodně bojovalo s teplotou oleje, dobou smažení. Je těžké vyladit konzistenci těsta tak, aby donuty nebyly přesmažené nebo naopak uvnitř syrové.

Nakonec se práce povedla a just DONUT se stal v podstatě oficiálně první donutové zjevení v Česku! Recepturu si samozřejmě nechávají pro sebe. Tolik času, nervů a šedivých vlasů nelze tak lehce sdílet!

Jejich čerstvě a ručně dělané donuty můžete dostat například polité belgickou bílou čokoládou a posypanou mandlemi. Pro milovníky slaných chutí je tady zajímavá specialita, Cheddar & bacon, který je se slaninou, čedarem, medovou omáčkou, slanou křupavou sušenkou a čerstvým polníčkem. Dále nabízí kokosový, malinový s pistácií nebo třeba s polevou z pravých Oreo sušenek.

3 otázky na Moniku:

1. Myslíte, že Ostraváci jsou víc na hodně bohaté náplně a zdobení, nebo spíš něco jednoduššího? M: Z naší zkušenosti si troufám tvrdit, že Ostraváci jsou rádi za jednoduché stálice, ale ocení občasné limitované experimenty. Například donut sv. Valentýna, který je k dispozici jen jeden týden v roce. Odšťavníme červenou řepu, šťávu přidáme do těsta a donut poté plníme mascarponovým krémem s jahodami.

2. Jaký je váš nejoblíbenější a co chutná nejvíc Ostravákům? M: Zní to divně, ale já moc na sladké nejsem! Takže preferuji naši slanou verzi donutu, kde máme čedar, slaninu, polníček, sušenku a naši domácí majonézu. V Ostravě lidem nejvíce chutná náš Lotus donut. Pokud znáte tradiční sušenky Lotus s karamelovou příchutí, tak donut je těmito nadrcenými sušenkami celý posypán.

3. Kde berete inspiraci v nových příchutích? M: Jsme opravdu velká rodina. Mám šest sourozenců a všichni jsem tak trochu blázni do jídla. Takže všechny nápady vznikají u rodinného stolu. Když někoho napadne nějaká novinka, tak o ní pak dlouho debatujeme a ladíme. Každý příjde s nějakým nápadem a ve finále z toho většinou vznikne skvělá kombinace.

Autor: Michaela Chrpová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty