Léto na dřívku aneb 7 receptů na báječné domácí nanuky

Šikovnější ochlazení a osvěžení si lze jen těžko představit. Nanuky ale nemusí být jen ty klasické a obalené v čokoládě, jejich (domácí) příprava se vyvinula v celé odvětví a fantazie tvůrců nezná mezí. Je to totiž tak snadné a mistrem cukrářem se může stát opravdu každý!

JAK NA NĚ

Nanuky jsou díky snadné a široké dostupnosti nejrůznějších forem a formiček opravdu snadnou záležitostí. Prostě je jen naplníte vybranou směsí, umístíte dřívko a formičku/y uzavřete a dáte zmrazit. Po vyjmutí z mrazáku formičky opláchněte teplou vodou nebo je do ní na chvilku ponořte, aby šly nanuky lépe vyjmout – některé směsi jsou hutnější a lepivější a teplo je pomůže uvolnit od stěn formy. Pak už nezbývá než je sníst, ale to je ještě snazší. Z uvedených množství vznikne přibližně 6–10 nanuků podle velikosti formiček.

Snídaňové s jogurtem

  • cca 600 g drobného ovoce
  • hrst krupicového cukru nebo několik lžic medu
  • 250 ml řeckého jogurtu
  • 60–120 ml mléka
  • hrst hotové granoly nebo snídaňových cereálií

Ovoce v kastrole promíchejte s většinou cukru nebo medu a nechte nejméně 10 minut macerovat, až se cukr rozpustí. Na vyšším stupni uveďte do varu a povařte na hustý rozvar, asi 8 minut. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Jogurt prošlehejte s mlékem a zbylým cukrem, měl by být hustý, ale měl by se dát ještě lít. Asi čtvrtinu jogurtu promíchejte s granolou. Do každé formičky dejte dávku jogurtu s granolou, pak jednu dvě lžíce ovocného rozvaru. Takto formičky naplňte, lehce jimi poklepejte o pracovní plochu, abyste z nich vypudili vzduch, uzavřete, vložte dřívko a mrazte nejméně 6 hodin. Před vyjmutím lízátek opláchněte formičky horkou vodou.

Limetové s kokosem

  • 1 plechovka kokosového mléka
  • kůra a šťáva z 1 limety
  • 3–4 lžíce medu nebo agávového sirupu

Všechny přísady rozmixujte, poměrně dlouho, aby se kůra dobře rozsekala (nebude pak klesat ke dnu formičky). Podle chuti směs oslaďte. Naplňte formičky, vložte dřívka a lízátka mrazte nejméně 3 hodiny.

Gumídci a Sprite

Do každé formičky dejte asi 10 gumídků. Naplňte je Spritem a nechte přes noc mrazit. Před vyjmutím z formiček je krátce namočte do teplé vody.

Pozn.: Se Spritem bude směs mírně zakalená, ale pokud byste plnili formičky jen vodou, nebude mít lízátko žádnou chuť a nebudou v něm bublinky.

Borůvkové

  • hrst borůvek
  • 120 g krémového sýra (žervé)
  • 120 g jogurtu
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu (podle chuti)

Všechny přísady rozmixujte dohladka a nakonec dochuťte medem nebo sirupem. Naplňte do formiček, nahoře nechte trochu místa, směs během mražení nabude. Mrazte nejméně 4 hodiny. Před vyjmutím z formiček je krátce namočte do teplé vody.

Šampaňské s jahodami

  • 200 ml růžového nebo dětského ovocného „šampaňského“
  • 200 ml suchého šumivého vína
  • 1–2 hrsti jahod, případně jablek a granátových zrníček

Formičky střídavě plňte ovocem a vínem. Uzavřete je, vložte dřívko a mrazte nejméně 2 až 4 hodiny.

Banánové s nutelou

  • 4 středně velké zralé banány, nakrájené
  • 120 ml nutely
  • 60 ml bílého jogurtu

Banány rozmixujte, vmíchejte nutelu a promixujte do hladka. Směs rozdělte do formiček, přikryjte je, vložte dřívko a mrazte nejméně 6 hodin. Až je budete vyndávat z formiček ponořte je napřed krátce do nádoby s teplou vodou.

Aperol Spritz

  • 180 ml Aperolu
  • 120 ml Prosecca
  • 60 ml sodovky
  • 60 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • ¼ lžičky pomerančové kůry
  • 10 plátků pomeranče

Všechny přísady promíchejte v misce a nechte chvilku stát, aby směs trochu vyšuměla. Rozlijte do formiček, zakryjte je a umístěte dřívko. Mrazte nejméně 5 až 6 hodin, ale lízátka je vždycky lepší nechat mrazit přes noc.

Připravila Klára Michalová a Jitka Rákosníková

Foto L. A. CREATIVE FOOD

Další nápady najdete v tomto speciálu:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty