Na Tučný čtvrtek se pořádně nacpěte!

Do oslav Tučného čtvrtka, kterým začíná vrchol masopustu, se zapojuje přes 30 restaurací z Prahy, Brna a Plzně. Každá z nich nabídne hostům něco v duchu tradice Tučného čtvrtka – kromě tučných masitých jídel to budou přídavky, bezedné polévky, dvojité panáky nebo třeba bůček jako předkrm na účet podniku.

Na Tučný čtvrtek, který letos vychází na 28. února, bychom si podle tradice měli dopřát jídla a pití, co sneseme, a pusy by se měly lesknout omastkem. Popeleční středou totiž začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst.

Břicha si před ním můžete nacpat v podnicích Ambiente, La Collezione, Together a v bistrech The Eatery, Momoichi, Mr. HotDog či pivovar OSSEGG. V Lokálech Hamburk, Nad Stromovkou a v brněnském Lokálu U Caipla hostům nabídnou kromě masopustních pochoutek dvojité panáky, restaurace Sia připraví bezednou polévku, v Bruxxu si můžete přidávat mušlí se špekem, co sníte; Brasileira, Café Savoy nebo Kuchyň na Pražském hradě chystají speciality z vepřového masa, Momoichi bůček po asijsku jako předkrm a The Eatery buchtičky s vaječňákem a spáleným máslem coby dezert na účet podniku.

Zapojí se i La Bottegy Bistroteka, Tusarova či Linka, které nabídnou nášup polévky a těstovin. „La Bottega di Finestra připravila domácí salsicciu s parmazánovou kaší a La Bottega Gastronomica zase trippa alla romana – hovězí dršťky po římsku s rozpečenou focacciou,“ přibližuje plány La Collezione Markéta Tichavská.

Kompletní seznam restaurací a jídel, která chystají, najdete zde, nebo na facebookové události Nášup: Tučný čtvrtek, kde budou přibývat i fotopozvánky na konkrétní jídla. Jedinečností letošního Tučného čtvrtka je spolupráce restaurací napříč pražskou gastronomickou scénou. Pod značkou Nášup, jejímž cílem je propojování tuzemských i zahraničních šéfkuchařů a konceptů, se domluvily tři největší gastronomické skupiny spolu s dalšími podniky.

„V Kodani jsou podobné spolupráce běžné, a tak jsme si chtěli vyzkoušet, jestli by to fungovalo i u nás,“ raduje se z propojení Tereza Jarčičová z Ambiente, v jejíž hlavě se nápad zrodil. Jak podotýká Tereza Olivová z Together, tradice je dobré nejen udržovat, ale i vytvářet. „Jsme rádi, že se do toho pustilo tolik kvalitních restaurací a podniků s dobrým jménem. Doufám, že se najde hodně uvědomělých hostů, kteří se k celé věci postaví zodpovědně, vezmou si ve čtvrtek a pak asi i v pátek dovolenou a vychutnají si bezedné polévky, bůčky, mastné speciality i další pozornosti,“ vyzývá mluvčí skupiny Together.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty