Nabídka restaurací pro vegetariány se sice rozšiřuje, ale stále jsou to spíš výjimky. V Praze je ovšem z čeho vybírat... :) Představíme vám ty nejlepší podniky, kde si na bezmasém jídle pochutnají úplně všichni.
Dhaba je první indický „bufáč“ v Praze
Pohádka o Indii
Žili byli dva mládenci, kteří se jednoho krásného rána vzbudili ze snu s myšlenkou, najít si k lidem cestu přes vegetariánskou kuchyni. Otevřeli tedy před 10 lety svůj první vegebufet, ačkoliv s tím do té doby neměli žádné zkušenosti. Chtěli jídlo autentické, dostupné široké veřejnosti a hlavně chutné a kvalitní. A to bylo právě jejich klíčem k úspěchu. V současné době je v provozu šest jídelen a zdá se, že tím to nekončí. „Nápad vznikl tak, že jsme znali báječnou vegetariánskou kuchyni z Indie a tady nic takového neexistovalo. Přivezli jsme tedy prověřené kuchaře, kteří v Indii vařili, a dávali si pozor, aby to nebyli jen parťáci na oko, kteří touží po vízu do Evropy,“ vypráví jeden ze zakladatelů, Tomáš Dudka.
Vegetariánem v Praze
Jejich entuziasmus byl odměněn, když otevřeli první relativně velkou Dhabu s velkými výlohami na Bělehradské třídě. Jejich motivací nebylo jen exotické indické jídlo, ale také filozofie vegetariánství: „Člověk si nemůže dělat dlouhodobý nárok na štěstí, pokud je založeno na zabíjení zvířat,“ říká Tomáš Kapek, druhý společník sítě jídelen. Pokud nesdílíte stejný názor a s masem máte vážný vztah, který hory přenáší, stejně zkuste do Dhaby zajít. V bufetu si naberete na tác, co oku lahodí, a pak už si jídlo jen necháte zvážit a můžete začít. Nebojte se, že budete bez masa hladovět. Zdejší cizokrajné vůně, veselé barvy a poklidná atmosféra vás donutí odcházet od pokladny s pěkně prohnutým tácem. Litovat nebudete, po čase zjistíte, že jste v Dhabě pečení vaření. Poobědváte totiž zdravě, chutně a lehce a v kanceláři na vás nebudou padat mrákoty.
Kuchyně od řeky Gangy
Indická kuchyně je velmi pestrá, využívá hlavně rýži, obilniny, luštěniny, mléčné výrobky, zeleninu a výrazné koření. Maso v Indii jedí spíše muslimové, převážná část hinduistů, hlavně z vyšších kast, jsou vegetariáni. Filozofie „žij a nech žít“ je zde silně kulturně, nábožensky i společensky zakořeněna. A že si život umějí okořenit! Karí, kurkuma (indický šafrán), směs koření čátmasála či velmi ostrá garammasála vytvářejí velmi specifickou chuť. Dhaba nabízí i velký výběr nejrůznějších placiček, taštiček a sladkostí.
Můžete ke svačině slupnout například Pakoru – pečenou taštičku, plněnou zeleninou nebo luštěninami, nebo k obědu zakousnout Samósu – smaženou taštičku, obvykle trojúhelníkovou, plněnou zeleninou, bramborami a sýrem. Denně Dhaba nabízí dva druhy sabdží (speciálně připravená zelenina), dva druhy dálu (luštěninové jídlo), dva druhy rýže, sladký dezert, tři druhy čerstvých zeleninových salátů, a mezinárodní vegetariánskou kuchyni – například zapečenou zeleninu.
Experimentujte a žijte bio
V Dhabě nemusíte mít strach, že něco neznáte podle jména, prostě to riskněte, naberte si trochu od každého a vyzkoušejte. Zeptat se můžete i obsluhy, která vám ráda vysvětlí, z čeho je jídlo připraveno.
Speciální suroviny chlapci z DHABY objednávají přímo z Indie či Pákistánu, ty běžnější z místních velkoobchodů, ale nejraději vaří ze sezonních dobrot od místních dodavatelů, často v bio kvalitě. V Dhabě jsou prostě inovacemi posedlí. „Pořád vymýšlíme nové věci, jak zaujmout zákazníka, a to zejména kvalitou jídla. Naše heslo je: I my tady jíme a musí nás to bavit.“ Proto založili vlastní firmu www.happyeat.com, která má jediný úkol. „Zásobovat nás čerstvými klíčky do salátu v bio kvalitě, např. mungo, ředkvička, brokolice, alfafla, rukola a další. Zákazníci to kvitují s nadšením. Myslíme, že jsou stále ochotní přijímat nové výzvy, tak jako my,“ uzavírají s úsměvem oba Tomášové, nadšení vegetariáni.
Vegetarian Dhaba BEAS: Týnská 19, Bělehradská 90, Vladislavova 24, Sokolovská 93, Na Pankráci 1683/127, Na Poříčí 26, vše Praha; www.beas-dhaba.cz.
Autor: Michaela Králová