Alriso Risotteria Italiana aneb Rýže v hlavní roli

V menu restaurace Alriso najdete jídla, která jsou převážně připravena z rýže. Nejsou to jen rizota, ale i těstoviny nebo dezerty z rýžové mouky. Koncept postavený na jediné surovině je přesto zajímavý.

Rýže menu Alrisa dominuje od začátku do konce, neobsahuje ji jenom pár výjimek v jídelníčku. Hned zkraje tedy můžete ochutnat výrazný rybí vývar s krevetami, mušlemi a rýžovými krutony nebo zeleninovou polévkou, kde rýže hraje roli zavářky. Mezi předkrmy ji zastupuje vegetariánské pečené rajče naplněné rýží nebo masitá varianta: lahodná a hladká rýžová polenta s kopečkem voňavých lesních hříbků a kousky toskánského salámu z vepřového.

Samostatnou sekci menu tvoří rizota připravená z baculatých bílých zrnek rýže Carnaroli, která se pěstuje na severu Itálie. Šéfkuchař Alrisa vytvořil celkem jedenáct variací na tento klasický apeninský pokrm. Konzervativnější strávníci mohou volit rizoto z hříbků a lišek, Carnaroli zkombinované s jihotyrolským špekem nebo lehčí s krevetami a rukolou. Kdo by chtěl vyzkoušet méně obvyklé variace rizota, může si dát třeba lehce nakyslé s přídavkem šumivého prosecca a kančího salámu ozdobené kuličkami červeného rybízu, nebo naopak dosladka laděnou rýži s konfitovanou kachnou a výrazným skořicovým podtónem.

I když opustíte sekci "risotto", neznamená to, že rýže se z jídelníčku vytrácí. Těstoviny jsou v Alrisu připraveny z rýžové mouky. Klasické recepty jako spaghetti aglio olio nebo penne arrabbiata zde díky tomu ochutnáte v bezlepkové variantě. Rýže totiž, na rozdíl od tvrdé pšenice, z níž se jinak těstoviny dělají, lepek neobsahuje, a patří tak mezi potraviny vhodné pro celiaky.

Podobně bezlepkové přílohy doplňují i všechny hlavní chody. Krůtí prso či jehněčí kotletky na talíři doprovází už zmíněná rýžová polenta, jehněčí ragú je dušeno na rajčatech, pivu a rýži. Ke slavné milánské specialitě, ossobuku, pak neodmyslitelně patří rizoto šafránové.

Alriso je dobrou ukázkou toho, že koncept postavený na jedné surovině může být zajímavý a rozmanitý. Pokud máte chuť na rizoto, je Alriso skvělým místem kam zajít: šéfkuchař má techniku tohoto pokrmu v malíčku, nemusíte mít obavy, že bude rýže uvařená málo nebo moc, že nepůjdou ostatní ingredience dohromady. Když navíc hlavní jídlo v restauraci, která se nachází v srdci Starého Města – na Betlémském náměstí, pořídíte v poledním menu za 110 korun, je o to více důvodů k radosti. Když ke všemu předchozímu přičtete přátelskou a vcelku rychlou obsluhu a také příjemnou zahrádku, není moc důvodů, proč se Alrisu vyhýbat. Snad jen jestli máte alergii na rýži.

Do konceptu ‚Al‘ patří také restaurace Aldente, italská trattoria, kde se podávají báječné těstoviny a Alforno, italská focacceria, kde vše, co jde z kuchyně na stůl prochází skrze pec.

Alriso Risotteria Italiana, Betlémské náměstí 1, Praha 1, www.alriso.cz

Aldente trattoria vineria, Vězeňská 4, Praha 1, www.al-dente.cz

Alforno Focacceria Italiana, Petrské náměstí 4, Praha 1, www.al-forno.cz

Převzato z blogu ThinkFood.cz

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty