Kadeřávek: 5 zázračných tipů, díky kterým si na něm konečně pochutnáte

Kadeřávek možná ještě nepatří mezi vaše oblíbené druhy zeleniny, ale je to škoda. Tahle listová kapusta je totiž nabitá zdraví prospěšnými látkami. Ale hlavně chutná skvěle, když jí dáte trochu nenáročné péče :)

Kadeřávek se v posledních letech stal přímo ikonickou zeleninou na Západě, celebrity se předháněly, aby ho měly na talíři ideálně každý den, foodblogeři zahltili Instagram stovkami a tisíci originálních receptů a pomalu ale jistě si kadeřávek získával srdce široké veřejnosti. A našel si konečně i cestu k nám.

Pro zahrádkáře tahle zelenina není žádnou novinkou. Má totiž spoustu výhod. Snadno se pěstuje a hlavně vydrží i mrazy, takže ji můžete mít na zahradě i přes zimu a dopřávat si tohle efektní kudrnaté listí, i když venku sněží. Takže pokud máte možnost, doporučujeme sehnat semínka či sazenice a zasadit! Naštěstí výhody kadeřávku pochopili i pěstitelé zeleniny a začali ho nabízet na farmářských trzích. Můžete tam narazit na kadeřavé listy zelené i fialové a při troše štěstí najdete i nekadeřavou odrůdu Cavolo Nero neboli toskánskou (černou) kapustu.

Pokud domů donesete svazek kadeřavé kapusty, budou se vám hodit tipy, jak s ní nejlépe naložit, abyste si na ní opravdu pochutnali…

Existují různé techniky, jak kadeřávek upravit, aby chutnal dobře. Pomáhají snížit lehkou hořkost a zjemňují tužší strukturu.

Dejte mu pořádnou masáž

Zvlášť pro přípravu salátů z kadeřávku, je potřeba nejprve listy pořádně promasírovat. Omyté a osušené listy natrhejte na kousky, odstraňte tuhý řapík a zakapejte trochou oleje nebo citronovou šťávou (případně obojím). Ve velké míse ručně listy promačkejte, aby trochu změkly. Masáž naruší pevnou strukturu listu a salát se bude mnohem lépe jíst. Navíc získá i lepší chuť.

Poduste ho!

Asi nejjednodušší způsob úpravy kadeřávku. Zacházejte s ním třeba jako se špenátem či klasickou kapustou. Na troše tuku obdělejte natrhané kusy listů, můžete podlít troškou vody či vývaru a pod pokličkou krátce poduste. Dochuťte solí, pepřem, oblíbeným kořením či česnekem a podávejte jako přílohu k masu nebo rybě. V dušené formě je kadeřávek velmi univerzální, dobře se kouše a díky tomu, že ztratí trochu objem, sníte ho víc :)

Upečte z něj chipsy

Tenhle tip obzvlášť milujeme! Všichni víme, že bramborové chipsy z obchodu jsou přímo protikladem zdravého jídla. Přesto jim odoláváme jen těžko. Pokud si ale chcete dopřát trošku toho křupavého mlsání, zkuste chipsy z kadeřávku. Natrhejte je na kousky, v míse je promíchejte s trochou oleje, rozložte na plech s pečicím papírem a v troubě upečte dokřupava. Osolte a podávejte. Pečením se objem listů zmenší, takže zvládnete sníst pořádnou porci zdravé zeleniny a dost pravděpodobně tímhle receptem učiníte i ze svých dětí milovníky kadeřávku :)))

Přidejte kadeřávek do polévky nebo kari

Kadeřávek dodá polévkám nebo kari další chuť i strukturu. Stačí přidat nasekané listy bez řapíků ke konci vaření, nechat pár minut provařit a jídlo získá další nálož kvalitních nutričních látek. Pro tento způsob přípravy lze použít kadeřávek čerstvý i mražený. A pokud vám pár listů zbyde, udělejte z nich výborné pesto – listy nechte pár minut povařit v osolené vodě, poté je přendejte do mixéru společně s olivovým olejem, nastrouhaným parmazánem, oříšky a citronovou šťávou a rozmixujte dohladka.

Salátová bomba

Kadeřávek má ohromnou výhodu v tom, že nevadne ani poté, co ho promícháte s dresinkem. Zatímco ostatní listové saláty se velmi rychle promění v rozbředlou hmotu a stávají se nepoživatelnými, salát z kadeřávku s dresinkem vám vydrží až 1–2 dny. Je proto ideální na celodenní oslavy a zbytek si klidně můžete zabalit druhý den do práce na svačinu.

Autor: Klára Michalová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty