Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Připravte z těchto plodů nabušené domácí shruby a limonády

Přemýšlíte, jak velké zásoby na zimu si letos chcete připravit? Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

Jaký je rozdíl mezi shrubem a sirupem?

Řada z vás jistě zná klasické sirupy, které se konzervují provařením a s použitím kyseliny citronové. Takzvané shruby ale var nepotřebují, vznikají fermentací s octem. Naopak ale potřebují dostatek času, aby získaly potřebnou sílu a chuť.

Zázračný rakytník

Rakytník obsahuje vitamíny B, C, D, E a K. Pomáhá s očními neduhy a kožními nemocemi, ale také urychluje rekonvalescenci a snižuje bolest. Příznivě působí na revmatismus, dnu a na nemoc štítné žlázy. Navíc regeneruje tkáně, sliznici trávicího a pohlavního ústrojí. Léčí zároveň popáleniny, křečové žíly, žaludeční a střevní potíže. A rada na závěr, která se nyní určitě hodí? Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a přispívá ke správné činnosti zažívacího traktu, dobrému fyzickému stavu a posiluje činnost srdce. Připravte si do zásoby rakytníkový shrub!

Rakytníkový shrub (octový sirup)

  • 1 hrnek (240 g) rakytníku (může být i mražený)
  • ½ hrnku (120 g) třtinového cukru
  • ¼ hrnku (60 g) nepasterovaného jablečného octa v bio kvalitě

Do zavařovací sklenice vložte rakytník, zasypte ho cukrem a dejte na 48 hodin do chladničky. Poté přilijte ocet a nechte dalších 24 hodin v chladničce. Celý obsah přelijte do mixéru a po promíchání přepasírujte dohladka přes jemné kuchyňské sítko do čisté lahve. Čím déle necháte „zrát“ sirup v lahvi, tím jemnější a sladší bude. První týden bude mít lehce štiplavou chuť po octu, která se však postupně začne vytrácet.

Svěží rakytníková limonáda

Dvě polévkové lžíce (3 cl) domácího rakytníkového shrubu dolijte sodou (cca 12 cl), promíchejte dlouhou lžičkou a ozdobte plátkem pomeranče a snítkou meduňky.

Unikátní ostružiny

Ostružiny obsahují vitamín C, B, fosfor, železo a vápník. Plody zlepšují celkovou fyzickou kondici, podporují regeneraci a zvyšují imunitu. Zlepšují také stav cévního systému, pomáhají při arterioskleróze a křečových žilách. Mají mimořádné antioxidační účinky, dokonce napomáhají při nádorových onemocněních. Podporují metabolismus, zrychlují trávení a pomáhají při hubnutí. Chrání játra i oči a mají antiseptické účinky.

Ostružinový shrub (octový sirup)

  • 1 hrnek (240 g) ostružin
  • 1 hrnek (240 g) třtinového cukru
  • ½ hrnku (120 g) nepasterovaného jablečného octa v bio kvalitě
  • ¼ hrnku čerstvé máty

Do zavařovací sklenice vložte ostružiny, zasypte je cukrem a dejte na 48 hodin do chladničky. Do druhé sklenice vložte mátu i se stonky a zalijte octem. Nechte působit, klidně v pokojové teplotě 24 až 48 hodin. Poté ocet přefiltrujte do první sklenice s ovocem a cukrem a nechte dalších 24 hodin v chladničce. Celý obsah přelijte do mixéru a po promíchání dohladka přepasírujte přes jemné kuchyňské sítko do čisté lahve. Opět, čím déle necháte „zrát“ sirup v lahvi, tím jemnější a sladší bude. I tento sirup bude mít první týden lehce štiplavou chuť po octu, která se však postupně začne vytrácet.

Svěží ostružinová limonáda

Dvě polévkové lžíce (3 cl) ostružinového shrubu dolijte sodou (cca 12 cl) a promíchejte dlouhou lžičkou. Pro docílení větší svěžesti můžete vymačkat měsíček limetky a ozdobit ostružinou, snítkou máty a měsíčkem limetky.

Milované borůvky

Borůvky patří mezi nejzdravější ovoce. Obsahují antioxidanty, vlákninu, vitamín C, vitamín K, vápník, draslík a železo. Zlepšují činnost našeho mozku, pomáhají snižovat krevní tlak. Jsou skvělé na hubnutí a zlepšují pleť. Chrání naše srdce, podporují imunitu, napomáhají regeneraci svalů a mají protizánětlivé účinky.

Borůvkový shrub s levandulí (octový sirup)

  • 1 hrnek (240 g) českých borůvek
  • 1 hrnek (240 g) třtinového cukru
  • ½ hrnku (120 g) nepasterovaného jablečného octa v bio kvalitě
  • 5 g sušené levandule nebo 10 g čerstvé levandule

Do zavařovací sklenice vložte borůvky, zasypte je cukrem a dejte na 48 hodin do chladničky. Do druhé sklenice vložte levanduli a zalijte ji octem. Nechte působit, klidně v pokojové teplotě 24 až 48 hodin. Poté ocet přefiltrujte do první sklenice s ovocem a cukrem a nechte dalších 24 hodin v chladničce. Celý obsah přelijte do mixéru a po promíchání dohladka přepasírujte přes jemné kuchyňské sítko do čisté lahve. Pro chuť při zrání platí opět to stejné.

Svěží borůvková limonáda s levandulí

Dvě polévkové lžíce (3 cl) borůvkového shrubu s levandulí dolijte sodou (cca 12 cl) a promíchejte dlouhou lžičkou. Pro docílení větší svěžesti můžete vymačkat měsíček citronu a ozdobit měsíčkem citronu a snítkou levandule.

Méně známá arónie

Arónie obsahuje vitamín C, A, B1, B6, B9, E, K, vápník, draslík, mangan, zinek, jód a železo. Posiluje imunitu, má protinádorové účinky a snižuje hladinu cukru v krvi, tedy je vhodná při prevenci cukrovky. Zlepšuje krevní oběh a stav cév. Napomáhá s léčbou močové soustavy. Přisívá k normální psychické činnosti, zmírňuje stavy únavy a vyčerpání.

Domácí sirup z arónie (černá jeřabina)

  • 1 kg čerstvě nasbírané arónie
  • 1 l vody
  • 40 g kyseliny citronové
  • 1,5 kg cukru

Do zavařovací sklenice vložte arónii a zalijte ji vodou. Přidejte kyselinu citronovou a nechte působit 24 hodin na chladném a temném místě. Vodu sceďte přes sítko, zbylé plody vymačkejte a šťávu z nich přidejte k ochucené vodě do hrnce. Na 1 l získané tekutiny přidejte 1 kg cukru a přiveďte k varu. Před bodem varu stáhněte z plamene a přelijte do čisté lahve.

Limonáda z arónie (černá jeřabina)

Dvě polévkové lžíce (3 cl) domácího sirupu z arónie dolijte sodou (cca 12 cl) a promíchejte dlouhou lžičkou. Pro docílení větší svěžesti můžete vymačkat měsíček citronu a ozdobit citronovou kůrou, kterou nejprve zastříknete nad sklenicí.

Tomáš Kubíček

Barmanem celým svým tělem i duší od roku 1998, kdy absolvoval svůj první barmanský kurz Františka Holíka a následně profesionální kurz s barmanem Romanem Uhlířem, pod kterým pak strávil pár let a učil se novým dovednostem. Barmanství se ihned stalo jeho největším koníčkem. Sbíral zkušenosti jako šéfbarman či manager legendárních pražských podniků, jako je například Cocktail Bar Rincón, Mecca či Duplex.

Jako jeden z prvních v ČR založil barový catering a v současné době pravidelně vydává svůj vlastní pořad NA BARU na YouTube, díky kterému se dozvíte mnoho cenných rad o barmanství a naučíte se připravovat nejrůznější alkoholické i nealkoholické drinky.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty