Párování sýrů s víny. Poradíme, jak na to!

Přišel čas svatomartinského vína a za chvíli tu máme i Beaujolais. Proto se tedy nabízí otázka, zda víte, jak snoubit sýry s vínem, abyste podtrhli jejich chuť. Ačkoliv by bylo obtížné najít jednoduchá a striktní pravidla snoubení z důvodu obrovské rozmanitosti sýrových delikates a druhů vína, pokusíme se vás navést tak, abyste si co nejvíce pochutnali a zpestřili si nadcházející dlouhé podzimní večery.

Raclette a fondue v perlivé společnosti

Stolování formou zábavy, kdy si jídlo připravujete sami, je ideální pro setkání s přáteli. Sady na přípravu fondue a raclette seženete snadno a pak nic nebrání pořádným sýrovým radovánkám. „U fondue se rozpustí sýr v kameninové míse nad hořákem a na dlouhých vidličkách sýr nabíráte na kousky chleba či brambor. Základem pro přípravu sýrové směsi je česnek, muškátový oříšek, malé množství třešňové pálenky a sýr. Nejčastěji se pro přípravu používá kombinace sýrů Emmental a Gruyère“ doporučuje Jana Nyklová, dovozce prémiových zahraničních sýrů. Teplé sýrové pochoutky je ideální doplnit perlivými víny jako je Prosecco, sekt, Cava či suchým bílým vínem jako je Tramín nebo Chardonnay.

Jemné sýry vyniknou s lehkými víny

Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že k sýrům se lépe hodí silná červená vína, opak může být pravdou. Taková vína totiž mají vysoký obsah taninu, který je nutný pro správné stárnutí vína. Výrazná chuť pak může samotný sýr naprosto přehlušit. Sáhněte tedy po lahvích lehčího červeného nebo bílého. U nevýrazných, krátkou dobu zrajících sýrů, jako je například Feta Dodoni, Plaisir Frais Saint Agur nebo Mozzarella di Bufala Zanetti, zdůrazní jejich chuť svěží bílá a červená vína s ovocnými tóny a s nižším obsahem alkoholu – jako např. Svatovavřinecké, Sylvánské zelené, Chablis a Veltlínské zelené.

Kozí sýry s růžovými víny

Kozí sýry si stále více nacházejí své příznivce. Například v Nizozemí, které se řadí mezi největší producenty sýrů obecně, se v roce 2000 vyprodukovalo jen 3700 tun kozího sýra, zatímco v roce 2012 to už bylo 19 780 tun. Kozí sýr zkrátka zdomácněl a odboural některé předsudky. A když přijde řada na párování, hodí se k němu ovocná nebo růžová vína z Francie. Sáhnout můžete po tradiční francouzské značce převážně čerstvých kozích sýrů Soignon nebo vyzkoušejte vyhlášené kozí sýry La Colline z nevelké rodinné farmy v Rumunsku. Pochutnat si můžete i na vynikající holandské kozí goudě Landana, která se již řadí mezi polotvrdé sýry a je vyráběna podle staré tradiční receptury.

Ušlechtilé plísňové sýry v područí plných vín

Čím chuťově výraznější sýr, tím plnější víno. Francouzský Roquefort Cantorel, který nese ochrannou známku původu, je přímo ukázkovým sýrem pro kombinaci s plným vínem. Polotvrdý sýr s modrou plísní uvnitř velebili již staří Římané. K výrobě je třeba syrového plnotučného ovčího mléka a vyniká slanou chutí a vůní hrozinek s oříšky. Nejvíce jeho chuť podpoří silná červená vína, jako je Cabernet Sauvignon, Dornfelder, André, Portské či Madeira. Pokud byste chtěli vyzkoušet dvojitou dávku ušlechtilé plísně, pak sáhněte rozhodně po Bresse Bleu. Tento sýr je nerozšířenější francouzský dvouplísňový sýr. Vnitřní modrou plíseň doplňuje bílá plíseň na povrchu a tento typ sýra má ve Francii dlouhou tradici.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty