Kuře s nádivkou 3x jinak. Oslavte jaro oblíbenou pečínkou

Pečené kuře patří k vyhledávaným jídlům a variací, jak si ho připravit, je nespočet. Mezi nejpopulárnější jarní pochutiny patří také nádivka, která se často připravuje jako alternativa k jehněčímu na velikonoční tabuli. Vyzkoušejte letos neotřelé recepty z jarních surovin a pozvedněte klasické pečené kuře na gurmánskou specialitu.

V období největších jarních svátků se nádivka těší velké oblibě. Peče se samostatně a nesmí v ní chybět zelené prvky, jako je kopřiva, špenát nebo čím dál více oblíbený medvědí česnek. Někteří přidávají také klobásu nebo uzené maso. Skvěle poslouží i samostatně nebo jako pečená varianta s kuřetem.

Jarní kuřátko plněné nádivkou se slaninou

Potřebujete:

  • 1 bio kuře
  • 1 bio cibule
  • 2 lžíce bio másla pokojové teploty
  • sůl

Na nádivku:

  • 8 ks pečiva v bio kvalitě (doporučujeme bílé, den staré)
  • 400 ml bio mléka
  • 3 bio vejce
  • hrst bio slaniny
  • hrst nasekané petrželové natě v bio kvalitě
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

  1. Kuře osolte ze všech stran i zevnitř. Takto připravené jej vložte do pekáče a připravte si nádivku.
  2. Toustový chleba nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy. Do druhé mísy přidejte mléko a žloutky. Vše promíchejte pomocí metličky.
  3. Přidejte muškátový oříšek, promíchejte. Poté si navlhčete toustový chleba v mléce. Slaninu nasekejte na kostičky a promněte ji, aby se rozdělila.
  4. Přidejte do nádivky, opepřete a osolte. Nyní nasekejte přiměřené množství petržele. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který po částech opatrně vmíchejte do nádivky.
  5. Takto připravenou nádivkou naplňte kuře. Aby neutekla, pomocí špejlí kuře uzavřete. Můžete použít také nit. Nyní si nakrájejte cibuli na měsíčky a přidejte ji do pekáče společně s máslem.
  6. Zalijte troškou vody. Ze zbylé nádivky udělejte kuličky a přidejte ke kuřeti do pekáčku. Pečte v troubě na 180 °C asi 90 minut. V průběhu pečení pravidelně podlévejte.

Jemná bylinková nádivka s oříšky

Potřebujete:

  • 1 bio kuře
  • 4 lžíce bio másla
  • 1 bio šalotka
  • hrst tymiánu v bio kvalitě
  • sůl

Na nádivku:

  • 4 ks pečiva v bio kvalitě (doporučujeme bílé, den staré)
  • 3 bio vejce
  • hrnek bio mléka
  • hrst špenátu v bio kvalitě
  • hrst petržele v bio kvalitě
  • 2 hrsti bio mandlí

Postup:

  1. Do jedné mísy si připravte pečivo nakrájené na kostičky. Následně přidejte trochu mléka a nechte odstát.
  2. Do druhé mísy dejte mléko, vaječné žloutky a směs vyšlehejte dohladka. Poté vložte dušený špenát, čerstvou petržel, hrst mandlí, sůl a pepř.
  3. Směs důkladně promíchejte a přidejte do ní pečivo. Poté si ušlehejte tuhý sníh z bílků, který do nádivky jemně vmíchejte.
  4. Takto připravenou nádivkou naplňte předem osolené kuře, které pečlivě pomocí párátka sepněte.
  5. Kuře vložte do pekáče, přidejte na měsíčky nakrájenou šalotku, máslo, čerstvě nasekaný tymián a sůl.
  6. Pečte na 180 °C v zakrytém pekáči asi 1 hodinu. Poté poklici odstraňte a posledních 20 minut pečte nezakryté.

Kopřivová nádivka

Potřebujete:

  • 1 bio kuře
  • 4 lžíce bio másla
  • bio citrónová kůra
  • sůl

Na nádivku:

  • 2 hrnky bio pečiva (doporučujeme bílé, den staré)
  • 6 bio vajec
  • 3 hrnky nasekaných vrchních oddenků kopřiv v bio kvalitě
  • 1 hrst nasekané petrželové nati v bio kvalitě
  • špetka majoránky
  • špetka muškátového oříšku
  • 300 ml mléka
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

  1. Začněte s přípravou nádivky. Do větší mísy přidejte na kostičky nakrájené pečivo. Do druhé si připravte mléko, do kterého přidejte žloutky.
  2. Vyšlehejte a postupně přidejte kopřivy, petržel, majoránku, muškátový oříšek a dochuťte solí s pepřem.
  3. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně a po částech vmíchejte do nádivky. Takto připravenou nádivkou můžete naplnit kuře nebo ji upéct samostatně.
  4. Stačí přidat na plech a péct společně s kuřetem na 180 °C asi 20 minut. Kuře posléze nechte dopéct asi jednu hodinu.

TIP: V případě, že byste chtěli nádivku vložit do kuřete, doporučujeme kuře svázat nití nebo sepnout špejlí, aby nádivka nevytekla. Osolené kuře pak vložte na pekáč, podlijte, přidejte máslo a citronovou kůru. Nechte klasicky péct asi hodinu a půl při teplotě 180 °C.

Vyrazte na bio farmu

Ovoce, zeleninu, maso i mléčné výrobky v bio kvalitě, podle sezonnosti, seženete na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství, na trzích i v supermarketech pod označením logy biolistu nebo biozebry. Jedině správná loga zaručují, že se skutečně jedná o bio! Eko farmy nepoužívají žádnou chemii, průmyslová hnojiva ani postřiky a vše je pěstováno v souladu s přírodou.

Ekologické farmy nabízejí také bohatý výběr mas a právě kuřecí v něm také najdete. Chov bio kuřat je podřízen legislativě i welfare zásadám. Kuřata jsou chována pro ně přirozeným způsobem, tedy na čerstvém vzduchu a s dostatkem volného prostoru. Seznam nejbližších ekofarem najdete na Kam pro bio a Lovíme bio a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na My jsme bio. Nákupem nejenže podpoříte farmáře a tím i místní ekonomiku, ale díky kratším distribučním cestám, také přírodu.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty