Káva s medem: nečekané spojení, které má své výhody

Posílení imunity se jako mantra skloňuje v podstatě v každém tématu, které řeší, jak se vyhýbat všemožným rizikům podzimních, zimních, jarních a v podstatě celoročních onemocnění dýchacích cest, bolestem v krku apod. Existuje spoustu rad, co by člověk měl a neměl dělat. Ruku na srdce – rádi si to přečteme, ale pak máme potíže to dodržovat. My ale pro vás máme jednu radu, která spočívá v jednoduchém návyku souvisejícím s denním rituálem spousty lidí.

Ochranný štít plný zdraví

Ať už patříte k těm, komu stačí jedna ranní káva, anebo je tento horký aromatický mok nepostradatelným společníkem celého vašeho dne, přechod od cukru k medu při jejím slazení je jednoduchý a bezbolestný způsob, jak průběžně výrazně podpořit svou obranyschopnost a posílit zdraví. Med je totiž bez přehánění takový univerzální všelék, který obsahuje všechny látky potřebné k udržení života včetně enzymů, flavonidů, vitamínů a minerálů. Je to přírodní potravina, která rovněž obsahuje pinocembrin, což je antioxidant spojený s lepším fungování mozku.

Vhodné i pro diabetiky

Někdo by mohl namítnout, že med je přece velmi sladký, dokonce sladší než cukr! To je pravda a proto ho také nepotřebujete tolik jako cukru, ale mnohem méně, navíc med neobsahuje sacharózu (tzv. řepný cukr). Tu při slazení cukrem naše lidské tělo nejdříve metabolicky štěpí na fruktózu a glukózu. Teprve poté jsou tyto jednoduché cukry využity v lidském těle. Při použití medu jako sladidla toto pro tělo namáhavé metabolické štěpení odpadá. Schválně, kolik cukru denně spotřebujete jen do kávy? Med přitom neublíží ani diabetickým pacientům.

Je libo gurmánský zážitek?

A nemusíte se obávat, med rozhodně chuť kávy nezkazí, ba naopak. Milan Špaček, celoživotní včelař a milovník medu ze spol. Medokomerc k tomu říká: „Češi jsou velmi zvyklí sladit, vařit a péct s bílým cukrem. Přitom tradiční pojetí české kuchyně historicky používalo právě med. Já osobně denně spotřebuji několik lžiček medu, protože si bez něj kávu nedokážu představit. Nejraději mám kafé latté se dvěma lžičkami pastovaného medu.“

Nejjednodušší je použít dávkovač s medem, kterým nic nezapatláte, nebo třeba známého „medvídka Medíka“, kterého mají v oblibě zejména děti. To samozřejmě platí i pro slazení všech možných čajů, abychom na jejich milovníky nezapomněli.

A jaké medy Milan Špaček doporučuje ze své zkušenosti pro jednotlivé druhy kávy, také melty nebo čaje?

  • Turecká káva – květový med
  • Překapávaná káva – český med květový
  • Presso – český med květový
  • Latté – pastovaný
  • Cappuccino – pastovaný med
  • Ledové latté – květový med
  • Melta s medem a mlékem – pastovaný/květový
  • Mléko s medem – pastovaný/květový
  • Čaj se zázvorem – lesní med
  • Bylinné čaje – lipový med

Gurmánsky můžete samozřejmě experimentovat dle svých chutí. Někomu vyhovují jemnější medy, které nemají na chuť kávy takový vliv, někdo může vyzkoušet i exotické medy (koriandrový, avokádový, kaštanový, pomerančový atd.), které posunou pití kávy na jinou úroveň, a můžete tak pít každý den trochu jiný nápoj.

Pokud si stále nejste jisti – máme pro vás jasnou radu: zkuste to. Nic vás nepřesvědčí lépe. A až si za pár měsíců uvědomíte, že vás tentokrát „nějak“ minulo tradiční podzimní nachlazení nebo bolest v krku, budete vědět, čemu za to vděčíte!

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty